Ειδήσεις

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Πύραυλος» από τη Ρωσία σε τρόφιμα και Μαύρη Θάλασσα

Απειλές κατά της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα πρόσθεσε χθες η Ρωσία στην απόφαση που έλαβε το Σάββατο να αποχωρήσει επ’ αόριστον από τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών με την Ουκρανία υπό την αιγίδα της Τουρκίας και του ΟΗΕ, επικαλούμενη τη «μαζική επίθεση» ουκρανικών drones κατά του ρωσικού στόλου στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας. Η επιδείνωση της κατάστασης δημιούργησε ανησυχία για τις παγκόσμιες προμήθειες και εκτίναξε τις τιμές των σιτηρών έως 6%. Πάντως, ο ΟΗΕ και η Τουρκία βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τη Μόσχα για την επίλυση της κρίσης, ενώ συνεχίζουν, έστω και με ρίσκο, τις ανθρωπιστικές αποστολές.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε ότι λόγω της επίθεσης στη Σεβαστούπολη η χώρα του δεν εγγυάται πλέον την ασφαλή ναυσιπλοΐα των εμπορικών πλοίων που θα συνεχίσουν τις μεταφορές, χαρακτηρίζοντας ριψοκίνδυνη τη διεξαγωγή τους σε δυνητικό περιβάλλον εχθροπραξιών. Η τακτική αυτή καταδικάστηκε από τον ειδικό συντονιστή του ΟΗΕ, Αμίρ Αμπντάλα, ο οποίος δήλωσε μέσω twitter: «Κανένα πολιτικό πλοίο δεν μπορεί ποτέ να γίνεται στρατιωτικός στόχος, ούτε να κρατείται σε ομηρία. Τα τρόφιμα πρέπει να περάσουν».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε τη ρωσική ενέργεια προσχηματική και «μάλλον αναμενόμενη», αρνούμενος πως η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από τα χτυπήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον ρωσικό ναύσταθμο.

Πριν αποχωρήσει από τη συμφωνία, η Ρωσία παραπονιόταν επί εβδομάδες ότι πολύ μικρή ποσότητα από τα εξαγόμενα σιτηρά κατευθυνόταν στις φτωχότερες χώρες που τα έχουν ανάγκη. Ο Πεσκόφ δήλωσε χθες ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να στηρίζει τις αφρικανικές χώρες, αλλά οι λεπτομέρειες είναι περίπλοκες και βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία. «Μέχρι στιγμής μπορούμε μόνο να εγγυηθούμε την ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς να αντισταθμίσει την πτώση των όγκων με δικά της έξοδα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Παρά τις ρωσικές απειλές, τουλάχιστον έξι πλοία φορτωμένα σιτηρά, μεταξύ των οποίων το «Ikaria Angel», που έχει ναυλωθεί από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα για να μεταφέρει 30.000 τόνους σιταριού στο Τζιμπουτί, διήλθαν από τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο με κατεύθυνση τον Βόσπορο και την Τουρκία, σύμφωνα με τον ιστότοπο Marine Traffic. Το Κέντρο Κοινού Συντονισμού (JCC), που επιβλέπει τη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και οι ουκρανικές Αρχές ανακοίνωσαν πως συνολικά δώδεκα πλοία αναχώρησαν χθες από λιμάνια της Ουκρανίας. Στα αμπάρια τους μάλιστα είχαν 354.000 τόνους σιτηρών, πολύ μεγαλύτερο ημερήσιο φορτίο απ’ ό,τι συνήθως.

Back to top button
Close
Close