ΕπιχειρείνΥγεία/fitness

Ο οδοντίατρος Στέργιος Λιούτας μας απαντά σε θέματα υγιεινής των δοντιών όλης της οικογένειας

Οι νέες γενιές αλλάζουν ως προς τη φιλοσοφία και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη φροντίδα της στοματικής τους υγιεινής. Παρόλα αυτά έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε στην κατεύθυνση της σωστής ενημέρωσης, πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης προβλημάτων στα δόντια μας. Ο οδοντίατρος Στέργιος Λιούτας μας απαντά σε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την υγιεινή των δοντιών όλης της οικογένειας & κυρίως των παιδιών. 

-Ποια είναι τα βασικά βήματα για να επιτύχει κανείς καλή στοματική υγεία;

Με την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε 6-12 μήνες και μέσω του κλινικού και ακτινογραφικού ελέγχου είμαστε σε θέση να διατηρούμε τη στοματική μας υγεία σε άριστο επίπεδο και κυρίως να προλαβαίνουμε παθολογικές καταστάσεις. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο σημαντική είναι η καθημερινή δουλειά στο σπίτι μέσω της τήρησης των κανόνων στοματικής υγιεινής, πάντα κατόπιν συζήτησης με τον οδοντίατρό μας.

-Από την εμπειρία που έχετε αποκτήσει ασκώντας το επάγγελμα, πιστεύετε ότι οι νέες γενιές δίνουν περισσότερο προσοχή στα δόντια τους;

Είμαι βέβαιος πώς ναι. Οι νέοι γονείς που επισκέπτονται το ιατρείο μας με την οικογένεια τους έχουν μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη, στην τακτική επίσκεψη και έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων. Η παλιά αντίληψη του “πάω στον οδοντίατρο όταν πονέσω” έχει αρχίσει να εκλείπει και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα.

-Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη ενός παιδιού στον οδοντίατρο;

Ο πρώτος έλεγχος καλό είναι να γίνεται με τη συμπλήρωση ενός έτους ζωής και οι λόγοι είναι περισσότερο συμβουλευτικοί. Το παιδί έρχεται στο ιατρείο, εξοικειώνεται με το χώρο, αποκτά μια ευχάριστη πρώτη εμπειρία με τον οδοντίατρο που θα το παρακολουθεί, ενώ παράλληλα οι γονείς ενημερώνονται σωστά και λυνουν όλες τις απορίες τους σχετικά με τη στοματική υγιεινή του παιδιού τους και τι πρέπει να προσέχουν με την ανατολή των πρώτων δοντιών.

-Είναι τα παιδικά δόντια σημαντικά και αν ναι γιατί;

Τα νεογιλά (παιδικά) δόντια είναι εξίσου σημαντικά με τα μόνιμα δόντια, καθώς στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μάσηση, στην ομιλία και στην ομαλή ανάπτυξη των γνάθων του. Η καλή στοματική υγιεινή συντελεί στη γενικότερη υγεία των παιδιών, σωματική και ψυχολογική. Τέλος, η διατήρηση των νεογιλών δοντιών, μέχρι τη φυσιολογική απόπτωσή τους οδηγεί στη σωστή διατήρηση του χώρου για την ομαλή ανατολή των μόνιμων δοντιών.

Από την εμπειρία σας, τι πρέπει να προσέξουν οι νέες μαμάδες ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στα δόντια των παιδιών;

Τα πιο συχνά λάθη αφορούν πρωτίστως τη συχνότητα του βουρτσίσματος. Δυστυχώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των παιδιών που δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους σε καθημερινή βάση και αυτό από μόνο του είναι αρκετό να προκαλέσει τις πρώτες βλάβες στα νεογιλά δόντια. Ταυτόχρονα, δεν είναι μόνο η συχνότητα αλλά και η ποιότητα του βουρτσίσματος, καθώς μας επισκέπτονται παιδιά στο ιατρείο που, είτε βουρτσίζουν για λίγα μόνο δευτερόλεπτα, είτε υστερούν στην τεχνική για να καθαριστούν όλες οι επιφάνειες των δοντιών, γεγονός που μου δίνει πάντα την ευκαιρία να υπογραμμίσω πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του γονέα ως βοηθού στη σωστή καθοδήγηση του παιδιού.

Συχνή πρόκληση επίσης για τις μαμάδες και τον οδοντίατρο αποτελεί η διακοπή του θηλασμού (πιπίλισμα) του δαχτύλου, συνήθως από την ηλικία των 4 ετών και μετά. Τέλος, σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι μετά το θηλασμό ή την κατανάλωση γάλακτος πρέπει να ακολουθεί βούρτσισμα για να αποφευχθεί η τερηδόνα στα νεογιλά δόντια.

Πως μπορούμε να προστατεύσουμε τα δόντια του παιδιού μας για να μην χαλάσουν;

Υπάρχουν τρεις παράγοντες που παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Ο πρώτος είναι η καλή φροντίδα των δοντιών μας μέσω του καθημερινού βουρτσίσματος. Το παιδί μας πρέπει να καταλάβει ότι τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα -και ιδανικά μετά τα γεύματα- πρέπει να βουρτσίζει τα δόντια του σε όλες τις επιφάνειές τους. Ο δεύτερος είναι μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και με περιορισμένη κατανάλωσης ζάχαρης, αναψυκτικών και άλλων τροφών που μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα. Ο τρίτος παράγοντας αφορά την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο -1 με 2 φορές το χρόνο. Η κλινική και ακτινογραφική εξέταση, η επίδειξη βουρτσίσματος, ο παιδικός καθαρισμός, η φθορίωση και άλλες θεραπείες πρόληψης διασφαλίζουν την άριστη υγεία δοντιών και ούλων.

Κλείνοντας, πιστεύετε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε το φόβο για τον οδοντίατρο;

Παρατηρούμε στο ιατρείο μας πώς σίγουρα ναι! Κατά τη γνώμη μου, το να υπάρχει ένας οικογενειακός οδοντίατρος έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς οι γονείς αποτελούν πάντα παράδειγμα για τα παιδιά.  Έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά που βλέπουν τους γονείς τους να έρχονται πρόθυμοι για εξέταση ή κάποια θεραπεία στο ιατρείο μας, είναι πολύ πιο συνεργάσιμα και ξεπερνούν πιο εύκολα τους φόβους τους. Φυσικά αυτό συμβαίνει και αντίστροφα. Και οι γονείς διαρκώς μαθαίνουν από τα παιδιά τους και αναθεωρούν τα πράγματα, εξομαλύνοντας έτσι και τις δικές τους φοβίες. Δημιουργείται με άλλα λόγια ένα ευχάριστο οικογενειακό κλίμα μέσα στο ιατρείο που χαλαρώνει την -για πολλούς αγχωτική- επίσκεψη στον οδοντίατρο.

INFO

Ο Στέργιος Λιούτας αποφοίτησε από το Τμήμα Οδοντιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έπειτα ολοκλήρωσε τη μετεκπαίδευση του στην Παιδοδοντιατρική στο Έσσεν της Γερμανίας. Αφού εργάστηκε επί σειρά ετών σε οδοντιατρικές κλινικές παίδων και ενηλίκων, επέστρεψε στην γενέτειρα πόλη του και από το 2022 διατηρεί το δικό του οδοντιατρείο για ενήλικες και παιδιά στο κέντρο των Τρικάλων.

Η συνέντευξη έχει λάβει την έγκριση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Τρικάλων.

Back to top button
Close
Close