MUST Read

Ο κατώτατος μισθός και η αξιοπιστία του κ. Μητσοτάκη

 

Το Μέγαρο Μαξίμου με αφετηρία το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο έχει αποδυθεί σε μία εναγώνια προσπάθεια πρώτον, να αλλάξει την ατζέντα και δεύτερον να αναστηλώσει την κατεστραμμένη αξιοπιστία του ενοίκου του, του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Και κατά συνέπεια να βελτιωθούν – κατά το δυνατόν, ας είμαστε ρεαλιστές – οι δημοσκοπικές επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος.

Ερχεται, λοιπόν, η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που σήμερα ανέρχεται στα 713 ευρώ το μήνα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου ενημέρωσε πως θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδος. Εχουν δημοσιευθεί όλες οι δυνατές εκδοχές. Το βέβαιο είναι πως η αύξηση δεν θα είναι μικρότερη από την αύξηση, ύψους 7,75% που δόθηκε στις συντάξεις προσφάτως – δηλαδή ο νέος κατώτατος μισθός δεν θα είναι μικρότερος από 760 ευρώ. Ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε χθες πως δεν θα είναι πάνω από 800 ευρώ. Να θυμίσω πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί για κατώτατο μισθό ύψους 880 ευρώ. Κι αυτό έχει τη σημασία του στην παρούσα συγκυρία.

Δεν θέλω να διακινδυνέψω κάποια πρόβλεψη. Θέλω όμως να σας ενημερώσω πως αν ο νέος κατώτατος μισθός είναι πλησίον των 800 ευρώ – πχ 780 ευρώ – ποιοι δεν θα έχουν πρόβλημα. Αυτοί είναι κυρίως το λιανεμπόριο (σούπερ μάρκετ και άλλες μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις κλπ) στο οποίο ο κατώτατος είναι πάνω από 800 ευρώ ήδη, ο τουριστικός κλάδος που έχει έλλειψη εργατικού προσωπικού και οι επιχειρήσεις είναι αναγκασμένες να αυξήσουν την μισθοδοσία τους, οι πολυεθνικοί όμιλοι και οι μεγάλες βιομηχανίες. Ποιοί ενδεχομένως να … «βαρυγκομήσουν»; Πολλές μεσαίου μεγέθους βιομηχανικές επιχειρήσεις και το «κάτω μέρος» του εμπορίου. Κυρίως αυτές. Μετρώνται τα υπέρ και τα κατά του κάθε σεναρίου, αλλά ιδιαίτερα οι πολιτικές ανάγκες της περιόδου θα έχουν βαρύνουσα σημασία.

Back to top button
Close
Close