MUST Read

Φραγμα Μεσοχώρας :Ενα μπρα ντε φερ 36 ετών που κατακυρώνεται υπερ των, Σκρέκα,Αγοραστό, Μιχαλάκη και της ΝΔ

Το φράγμα της Μεσοχώρας, στα Τρίκαλα, συνιστά ένα τυπικό δείγμα της ελληνικής προχειρότητας για την προώθηση φαραωνικών υποδομών, καταδικασμένων σε αποτυχία εξαρχής. Σχεδιάσθηκε και συντηρήθηκε με πολιτικούς όρους, χωρίς τεχνικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές προδιαγραφές. Συνδέθηκε με την εκτροπή του Αχελώου, ένα όραμα που παραμένει ζωντανό ακόμη και σήμερα στον Θεσσαλικό Κάμπο, έστω κι αν αφαιρέθηκε στη συνέχεια από το έργο, σε μια προσπάθεια να προχωρήσει ως αμιγώς υδροηλεκτρικό έργο.

Αποτέλεσμα: ένα μπρα ντε φερ, που διήρκησε  35 χρόνια, ανάμεσα στην ελληνική πολιτεία και τον Σύνδεσμο Κατακλυζομένων Μεσοχώρας «Ο Αχελώος», ο οποίος κέρδισε έως τώρα επτά προσφυγές στο ΣτΕ και μία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τις εξελίξεις στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου του 2021 εκδίδεται νέα Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που αφορά στην κατασκευή και λειτουργία του Υδροηλεκτρικού Έργου Μεσοχώρας, στον ποταμό Αχελώο. Η ΔΕΗ , στην οποία ανήκει το έργο, φέρεται αποφασισμένη να το υλοποιήσει και ήδη έχει σε εξέλιξη όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και προεργασίες. Ωστόσο, για άλλη μία φορά, καλείται το ΣτΕ να καθορίσει την τύχη του έργου που σύμφωνα με την σημερινή παρουσία των εμπλεκόμενων το δρόμο φαίνεται να παίρνει τον δρόμο της ολοκλήρωσης του …σε μια συγκυρία που πλέον είναι επιτακτική ανάγκη το ελληνικό δημόσιο να αποκομίσει ενεργειακούς πόρους καθαρούς και χωρίς χρήματα παραγωγής …

Στην φωτό η σημερινή καθοριστική παρουσία των Υπουργού ΥΠΕΝ  Κώστα Σκρέκα του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, που όλο αυτό το διάστημα κατέβαλαν τα μέγιστα ,πίεσαν στο μέγιστο του δυνατού και με τον απόλυτο βαθμό νομιμότητας και κατάφεραν ο καθένας από την πλευρά του, σε μια συνέργεια δυνάμεων και συνεργασίας προς όφελος της κοινωνίας  να  σηματοδοτήσουν τις  κύριες εξελίξεις για την αποπεράτωση του έργου ….

Back to top button
Close
Close