Lifestyle newsMUST ReadΠολιτισμός

Ο “Φύλακας άγγελος” του Δημήτρη Φούσκα και της παραλίας του Αμποβού στην Άφησσο

Ο ερχομός του καλοκαιριού για την φοιτήτρια , Φυσικής Αγωγής Λουκία , η οποία εργάζεται  ως ναυαγοσώστρια στον Αμποβό σε μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του Παγασσητικού στο χωριό της Αφήσσου,   αποτελεί την παρουσία της σε ένα υπεύθυνο πόστο  και σ’ ένα εποχιακό επάγγελμα που αγαπά, αλλά ταυτόχρονα έχει πολλές απαιτήσεις, αφού σε περίπτωση ανάγκης θα κληθεί μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα να σώσει μία ζωή που κινδυνεύει με πνιγμό.Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Η δουλειά που έχει επιλέξει, δεν είναι εύκολη. Την ίδια στιγμή που οι λουόμενοι αναζητούν λίγες στιγμές χαλάρωσης στην οργανωμένη παραλία, ο ναυαγοσώστης πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να επέμβει σε μία έκτακτη ανάγκη. «Δόξα τω Θεό, δεν μου έχει τύχει.. Βέβαια, κρίνοντας από την προσωπική μου εμπειρία, κάθε χρόνο υπάρχει κι ένα περιστατικό, συνήθως παιδί μικρής ηλικίας που έχει ξεφύγει από την προσοχή των γονιών του κι εάν δεν είσαι έτοιμος να μπεις στην θάλασσα  μέσα σε δευτερόλεπτα μπορεί να γίνει το κακό μας λέει η Θεσσαλονικιά ναυαγοσώστρια για τις εμπειρίες της.  Το να είσαι άριστος κολυμβητής είναι το πρώτο δεδομένο, δεν το συζητάμε καν αυτό. Επίσης παίζει ρόλο η αντίδραση που έχει ένας ναυαγοσώστης. Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου μπορεί να συμβεί κάτι. Εάν δεν έχεις την προσοχή σου εκείνη τη στιγμή, αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο. Η διαδικασία της διάσωσης στο νερό απαιτεί καίρια αντίδραση και εγρήγορση στο 100% καθ’ όλη τη διάρκεια της βάρδιας. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν περιπτώσεις που προσφέρουμε τη βοήθειά μας και έξω από το νερό, για παράδειγμα να πάθει κάποιος αλλεργικό σοκ από ένα τσίμπημα μέλισσας. Κι εκεί παίζει ρόλο η εκπαίδευση που έχεις. Τέλος χρειάζεται να έχεις αυτοπεποίθηση, αλλά και ψυχραιμία, για να μπορείς να χειριστείς μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση».

Με το καλοκαίρι να είναι η κατεξοχήν εποχή που άπαντες χαίρονται τη θάλασσα, υπενθυμίζει ότι και οι λουόμενοι πρέπει να έχουν συνεχώς τα… μάτια τους δεκατέσσερα. «Η παρουσία ενός ναυαγοσώστη δεν σημαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να αδιαφορούμε για την τήρηση των κανόνων ασφαλούς κολύμβησης. Υπάρχουν κανόνες που δεν πρέπει να παραβαίνουμε, ώστε να μην εκτιθέμαστε σε κινδύνους και να απολαμβάνουμε κάθε επίσκεψη στη θάλασσα. Ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά», σημείωσε, για να καταλήξει.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται και σώμα νερού

Ένα από τα ατού της παραλίας είναι και η συνεργασία που υπάρχει με το club Albatros του Δημήτρη Φούσκα .Τόσο ο ίδιος όσο και οι εργαζόμενοι παρά τον εργασιακό φόρτο βρίσκονται σε ετοιμότητα. Είναι θετικό  ότι πολλοί λουόμενοι αναζητούν πλέον τον ναυαγοσώστη, όταν επισκέπτονται μία παραλία. Κι αυτό αποδεικνύει ότι αλλάζει η κουλτούρα μας σιγά-σιγά. Νιώθει σιγουριά ο κόσμος βλέποντας πως υπάρχει ναυαγοσωστική κάλυψη».

trikalaidees cz

Back to top button
Close
Close