MUST Read

Νέα κριτήρια για δίκαιη κατανομή προτείνει η ΚΕΔΕ Αναζητείται λύση και για τα χρέη των ΔΕΥΑ

Η διαχείριση της οικονομικής κατάστασης των Δήμων στη σκιά και της ενεργειακής κρίσης βρέθηκε χθες στο επίκεντρο του Ετησίου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που διεξάγεται στο Βόλο. Παράλληλα όμως αναδείχτηκε και η μεγάλη απόκλιση που υπάρχει ανάμεσα στους μεγάλους και τους μικρούς Δήμους, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν και σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους. 

Η συνεχής μείωση του πληθυσμού στους ορεινούς Δήμους, όπως διαπιστώνεται και από την εικόνα που υπάρχει στην Ήπειρο, υποβαθμίζει συνεχώς και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς οι χρηματοδοτήσεις μειώνονται και δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη λειτουργικών τους αναγκών. Η ενεργειακή κρίση πρόσθεσε νέα βάρη στα οποία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, κάτι που φυσικά μεταφράζεται σε περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Απόρροια της οικονομικής δυσπραγίας είναι και η υποστελέχωση των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα σχεδόν όλοι οι μικροί Δήμοι να μην διαθέτουν ούτε καν χειριστές για μηχανήματα έργου!

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στο συνέδριο, ζήτησε να αρχίσει πλέον η συζήτηση για την κατανομή  των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων με δίκαιο και διαφανή τρόπο. «Το οφείλουμε -είπε- κυρίως στους Δήμους της επαρχίας και ακόμη περισσότερο στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους». Ο κ. Παπαστεργίου ζήτησε  τα επιπλέον χρήματα που θα πάρουν οι Δήμοι να τα ανακατανείμουμε πιο δίκαια, πιο αντικειμενικά και συμπεριληπτικά. Μάλιστα για να γίνεται πιο δίκαια η κατανομή, ανατέθηκε στην ΕΕΤΑΑ να αλλάξει τον αλγόριθμο.

Back to top button
Close
Close