MUST Read

Με θυρανοίξια, επισκέψεις, εγκαίνια, τιμητικές διακρίσεις η επίσκεψη στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα του Οικουμενικού Πατριάρχη

Ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Παϊσίου, την Τρίτη 12 Ιουλίου, θα έχει φέτος ιδιαίτερο χαρακτήρα. 

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την παρουσία στα Γιάννενα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αλλά και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, οι οποίοι έχουν προσκληθεί από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο.

Ο βασικός λόγος της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι τα θυρανοίξια του προκάτ ναού και των συνοδών κτιριακών εγκαταστάσεων που κατασκευάστηκαν από τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων στην πόλη των Ιωαννίνων. Ωστόσο  δεν  τυγχάνουν  της βαθύτερης αποδοχής των πιστών, καθώς ο Άγιος Παϊσιος ήταν συνδεδεμένος με την ακριτική κωμόπολη της Κόνιτσας στην οποία έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, ενώ μόνασε για μια αρκετά μεγάλη περίοδο στην Ιερά Μονή Στομίου, με τελική κατάληξη το Άγιο όρος στο οποίο και ανέπτυξε το πνευματικό του έργο.

Αυτός άλλωστε είναι και ο  αποκλειστικός  λόγος που οι θρησκευόμενοι πολίτες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, συνδέουν πάντα τη μνήμη του με την Κόνιτσα και ένας μεγάλος αριθμός τους επισκέπτεται τους χώρους που έζησε,  ως και το πατρικό του σπίτι το οποίο έχει μετατραπεί σε μουσείο.

Αν και η κριτική (αλλά και η  δυσαρέσκεια που υπάρχει) κρατείται σε χαμηλό επίπεδο, εν τούτοις κατά βάθος υπάρχει ένας «ιερός πόλεμος» ως προς τον Άγιο Παϊσιο. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι χθες με διαφορά τριών μόλις λεπτών κοινοποιήθηκαν τα επίσημα προγράμματα του εορτασμού της μνήμης του. Της Κόνιτσας στις 1.05 μ.μ. και της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων στις 1.08 μ.μ.!

Back to top button
Close
Close