MUST Read

Κολοκυθιά με την τηλεδιοίκηση στη Λάρισα

Λειτουργούσε ή όχι ; Μιλάμε για «τηλεδιοίκηση» ή για «τοπικό πίνακα χειρισμού»

«Το κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας λειτουργούσε απολύτως. Αποδεικνύεται από το γεγονός, ότι όλη εκείνη την ημέρα, όλες οι δρομολογήσεις αμαξοστοιχιών, έγιναν με αυτόματη χάραξη, μέσω του κέντρου τηλεδιοίκησης. Αυτό το οποίο, δυστυχώς, συνέβη, ήταν ότι ο συγκεκριμένος σταθμάρχης επέλεξε, αντί να κάνει την αυτόματη χάραξη που, προφανώς, θα είχε προλάβει το κακό, να κάνει χειροκίνητη δρομολόγηση» είπε ο Γ. Γεραπετρίτης την Τετάρτη στη βουλή.

Τους ισχυρισμούς Γεραπετρίτη επιχειρεί να διαψεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την εκπρόσωπο του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου να ισχυρίζεται χθες ότι δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση στην Λάρισα και συνεπώς ο σταθμάρχης μπορούσε να χαράξει πορεία για το μοιραίο τρένο, μόνο χειρωνακτικά. Επικαλέστηκε μάλιστα και έγγραφο του ΟΣΕ, από το 2015 μετά την πυρκαγιά στην περιοχή του Λιτοχώρου, όταν και υποβαθμίστηκε σημαντικά η τηλεδιοίκηση της Λάρισας. Τον Υπουργό επιχείρησε να διαψεύσει και ο πρόεδρος εργαζομένων κ. Νίκος Τσικαλάκης υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που λειτουργεί στη Λάρισα είναι ο τοπικός χειρισμός του σταθμού. «Έχει εικόνα … 1-2 χλμ. πριν τον σταθμό και 1-2 χλμ. μετά … το επίμαχο κλειδί ήταν εντός των ορίων του τοπικού χειρισμού … αυτό δεν είναι τηλεδιοίκηση, είναι ο τοπικός πίνακας χειρισμού», επανέλαβε.

Για μην παίζουμε όμως τις λέξεις «τηλεδιοίκηση» και «τοπικός πίνακας χειρισμού» είναι απαραίτητο τα πράγματα να διευκρινιστούν για να καταλάβουμε όλοι σε τι βαθμό έπαιξε ρόλο το ανθρώπινο λάθος και σε τι βαθμό η έλλειψη συστημάτων. Αν γίνονταν αυτόματη χάραξη εκείνη μέρα, όπως λέει ο Υπουργός, ας δώσουν στη δημοσιότητα τα έγγραφα, ας μιλήσουν αυτοί που είχαν βάρδια το πρωί.

Back to top button
Close
Close