MUST Read

Υπάρχει λογική στα χρήματα που δίνει η κυβέρνηση για την ενέργεια?

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε ένα πακέτο 1,9 δισ. ευρώ για την αύξηση των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό από τον Σεπτέμβριο, υπερκαλύπτοντας  στις περισσότερες περιπτώσεις την αύξηση του κόστους της ενέργειας. Θα ακολουθήσουν μάλιστα κι άλλες επιδοτήσεις τους επόμενους μήνες. Το αντέχει δημοσιονομικά η χώρα;

Από το 1,9 δις του Σεπτεμβρίου, το 1,1 περίπου έχει εισπραχθεί από τους παραγωγούς τον Ιούλιο μέσω του πλαφόν στην χονδρική τιμή του ρεύματος και περίπου 700 εκατ. προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με το νέο σύστημα που ισχύει από τον Ιούλιο, το κράτος αποσπά ένα μέρος των κερδών (των παραγωγών) στη χονδρική αγορά ρεύματος και το επιστρέφει (στους παρόχους) στη λιανική αγορά ρεύματος ώστε να μειωθούν οι τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές.

Το σύστημα είναι σωστό, επί της αρχής, ωστόσο δεν φαίνεται να επαρκεί για την πλήρη κάλυψη του κόστους με συνέπεια να επιβαρύνεται και ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή οι φορολογούμενοι. Για να περιοριστούν οι δημοσιονομικές επιπτώσεις θα πρέπει είτε να μειωθούν περισσότερο τα κέρδη των παραγωγών με την επιβολή χαμηλότερου πλαφόν στις χονδρικές τιμές, είτε να επιβαρυνθούν περισσότερο οι καταναλωτές με μείωση της επιδότησης στη λιανική τιμή του ρεύματος. Προς το παρόν πάντως φαίνεται ότι τα αυξημένα φορολογικά έσοδα αρκούν για να καλύψουν αυτό το κόστος χωρίς να κινδυνεύει ο δημοσιονομικός στόχος του έτους.

Back to top button
Close
Close