MUST Read

Λεπτές ισορροπίες μέχρι το τείχος της ανοσίας

Πάνω σε μία λεπτή γραμμή κινείται η εικόνα της πανδημίας στη χώρα, καθώς το τέταρτο κύμα του κορονοϊού έχει κάνει την εμφάνιση του με έντονο τρόπο. Την ίδια ώρα μικρή φαίνεται πως είναι η απόσταση που μας χωρίζει από το πολυπόθητο τείχος ανόσιας. Πιο συγκεκριμένα απαιτείται, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου ένα ακόμα 10% εμβολιασμών προκειμένου μαζί με όλους όσοι έχουν ήδη νοσήσει και όλους όσοι έχουν εμβολιαστεί να φτάσουμε στο 85%-90% του πληθυσμού.

Με βάση λοιπόν το παραπάνω πλαίσιο στο πρωθυπουργικό γραφείο γνωρίζουν ότι απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί.

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των συσκέψεων το πρωί της Τρίτης με θέμα τον κορονοϊό ξεκαθάρισε ότι οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να αποτελέσουν προϊόν μίας δύσκολης άσκησης ισορροπίας.

Από τη μία, να μην υπάρξουν περιορισμοί στις κινήσεις των εμβολιασμένων και από την άλλη, τα όποια νέα μέτρα να μην στοχοποιήσουν τους ανεμβολίαστους, καταστρατηγώντας συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, στέλνοντας όμως παράλληλα το μήνυμα ότι μόνο λύση είναι το εμβόλιο.

Από την πρώτη στιγμή στο τραπέζι των συζητήσεων υπήρξαν εισηγήσεις για την απαγόρευση μουσικής και κυκλοφορίας σε όλους τις περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων αλλά και για απαγόρευση εισόδου με οριζόντιο τρόπο σε ανεμβολίαστους σε μπαρ, εστιατόρια ή σούπερ μάρκετ σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπου παρατηρείται μεγάλη αύξηση.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν υιοθετήθηκαν μια και ο πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι κυβερνητικός στόχος είναι η αύξηση της πίεσης στους μη εμβολιασμένους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Ελευθερία», χωρίς όμως καμία τιμωρητική διάθεση. Έτσι η κυβέρνηση κατέληξε σε αυστηροποίηση του πλαισίου κινήσεων των μη εμβολιασμένων, χωρίς όμως να δυσκολεύονται βασικές τους δραστηριότητες.

«Ο μόνος τρόπος για να μειωθούν τα κρούσματα είναι ο εμβολιασμός», φέρεται να είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απορρίπτοντας για μία ακόμα φορά κάθε ενδεχόμενο ενός σκληρού και οριζόντιου lockdown στη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε σχετική ερώτηση του liberal.gr η απάντηση αρμόδιου κυβερνητικού στελέχους είναι ότι το lockdown δεν υπάρχει ούτε καν ως σκέψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην κυβέρνηση επιμένουν για την επίσπευση της τρίτης δόσης, κάτι που θεωρούν ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει καταλυτικά ως προς τον έλεγχο της πανδημίας. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα δούμε την κορύφωση του κύματος στην Ελλάδας με χιλιάδες κρούσματα, με την εικόνα να βελτιώνεται αμέσως μετά.

Back to top button
Close
Close