Travel

Τo µυστικό της λίµνης Πλαστήρα

Ακολουθώντας τα ίχνη ενός… εκλεκτού αποστάγματος, ανακαλύψαμε ένα ξεχωριστό ξενοδοχείο σε μια κατάφυτη πλαγιά των Αγράφων, κοντά στη λίμνη Πλαστήρα.

Η αφορμή ήταν ένα απόσταγμα! Ήταν συσκευασμένο σε ένα κοντόχοντρο μπουκάλι που παρέπεμπε σε malt ουίσκι, με μια λιτή ετικέτα και ένα ιντριγκαδόρικο όνομα: Puro. Πούρο ονόμαζαν οι παλιοί Αγραφιώτες αποσταγματοποιοί το πέρασμα του σωλήνα του αποστακτήρα από όπου ο υγροποιημένος ατμός τρέχει σιγά-σιγά. Τόπος παραγωγής του αποστάγματος, τα Καλύβια Φυλακτής στη Λίμνη Πλαστήρα. Δημιουργός – master blender του ο Θανάσης Καραθάνος, ένας αξιόλογος οινολόγος με σημαντικά δείγματα γραφής στη σύγχρονη οινοποιία. Με την πρώτη γουλιά ενθουσιαστήκαμε. «Ελάτε στη λίμνη να τα πούμε από κοντά, να γνωρίσετε τη Natura και την Καζάρμα», μας είπε. Η πρόσκληση ήταν δελεαστική. Και μία από τις πρώτες ηλιόλουστες μέρες της άνοιξης πήραμε το δρόμο για τα μέρη του.

 

image

 

Ο κάμπος που έγινε λίμνη

Η λίμνη Πλαστήρα είναι μια απτή απόδειξη πως ο άνθρωπος και η φύση μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά, ακόμα κι όταν ο φυσικός πλούτος γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Η δημιουργία στα Άγραφα μιας λίμνης που θα έδινε λύση στην άρδευση του Θεσσαλικού κάμπου, στην ύδρευση της Καρδίτσας και πολλών οικισμών, και θα αξιοποιούσε παράλληλα τη δύναμη της υδατόπτωσης για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, ήταν το όραμα του Αγραφιώτη πολιτικού Νικολάου Πλαστήρα, που γεννήθηκε στο Μορφοβούνι (κάντε μια παράκαμψη στη διαδρομή σας, για να δείτε την όμορφη κατακόκκινη εκκλησιά του χωριού).

 

Έτσι, λοιπόν, στη δεκαετία του 1950 άρχισε να κατασκευάζεται ένα φράγμα στον ποταμό Ταυρωπό, στην περιοχή της Νεβρόπολης. Και ο κάμπος έγινε λίμνη! Μια λίμνη που αποζημίωσε τους κατοίκους των χωριών που έχασαν τα χωράφια τους δίνοντάς τους άλλες διεξόδους: το ψάρεμα έγινε καθημερινότητα, ο τουρισμός έδωσε άλλη ζωντάνια και δυναμικότητα στον τόπο, το παραμελημένο τοπικό κρασί Μαύρο Μεσενικόλα απέκτησε Ονομασία Προελεύσεως. Κι ένα νέο λαμπρό κεφάλαιο άνοιξε για την περιοχή.

 

image

 

Το ξενοδοχείο

Ο Θανάσης Καραθάνος, δημιουργός του Puro αλλά και των κρασιών Χίλια Κλήματα (για τα οποία έχουμε μιλήσει σε προηγούμενα τεύχη του περιοδικού), είναι μέλος μια μεγάλης και αγαπημένης οικογένειας, όπου γονείς, αδέρφια, νύφες, γαμπροί αποτελούν μια ομάδα που δραστηριοποιείται με τη Natura Α.Ε. – μια εταιρεία που, εκτός από τα κρασιά και το συγκεκριμένο εκλεκτό απόσταγμα, έχει δημιουργήσει στα Καλύβια Φυλακτής το «Kazarma Lake Resort & Spa», ένα ξενοδοχείο το οποίο αξίζει να επισκεφτείτε σας για πολλούς λόγους. Ο πρώτος είναι η ζεστασιά των ανθρώπων του: από τους ιδιοκτήτες, τον Δημήτρη και τη Χρύσα Γαλαγάλα, που βρίσκονται συνεχώς εκεί, και τη Νατάσα Γαλαγάλα, που είναι η ψυχή των πάντων, μέχρι το προσωπικό, του οποίου η ευγένεια και η αποτελεσματικότητα μας έκαναν εξαιρετική εντύπωση. 
Ο δεύτερος λόγος είναι οι κοινόχρηστοι χώροι του ξενοδοχείου: μεγάλοι, ψηλοτάβανοι, ευχάριστοι, φωτεινοί. Γωνιές καθιστικών παντού, διαφορετικές η μία από την άλλη, δημιουργούν την εντύπωση ενός μεγάλου αρχοντικού που σε φιλοξενεί. Τα έπιπλα είναι εξαιρετικά, αλλά εκείνο που πραγματικά εντυπωσιάζει είναι οι συλλογές.

 

image

 

image

 

Τα επιτραπέζια ρολόγια πίσω από την υποδοχή, οι χειροκίνητες ραπτομηχανές και τα ραδιόφωνα στο χώρο της καφετέριας-μπαρ, τα δύο παλιά καθίσματα κινηματογράφου και οι τεράστιες βαλίτσες στην είσοδο, τα ποδήλατα στο πέτρινο πρανές δίπλα στην πισίνα, είναι μερικά μόνο από τα υπέροχα, σπάνια κομμάτια που συλλέγει μια ολόκληρη ζωή ο πατέρας Γαλαγάλας. «Αυτά δεν είναι τίποτα», μου λέει ο Δημήτρης. «Έχουμε ολόκληρα μαγαζιά! Ό,τι έκλεινε, το αγόραζε ο πατέρας μου όπως ήταν. Έχουμε κουρείο, φαρμακείο – και τι δεν έχουμε! Ένα ολόκληρο χωριό που μελλοντικά θα στήσουμε στο ξενοδοχείο, σε έναν ειδικό χώρο που ετοιμάζουμε».

 

Η τραπεζαρία

Όλο το σκηνικό εξελίσσεται γύρω από ένα στρογγυλό τζάκι, σε έναν τεράστιο χώρο με θαυμάσια θέα. Αφήνω τη ματιά μου να περιπλανηθεί και εντυπωσιάζομαι. Κάθε τραπέζι είναι διαφορετικό από τα άλλα, το ίδιο και οι καρέκλες! Κάποιος («Η Νατάσα και η μαμά», εξηγεί ο Δημήτρης) τα έχει συνδυάσει με τέτοιο γούστο και μαεστρία, που δημιουργείται ένα υπέροχο σύνολο, παιχνιδιάρικο και ζωντανό, που σώζει από τη μονοτονία τον πραγματικά πολύ μεγάλο χώρο.

 

image

 

image

 

Οι ευχάριστες εκπλήξεις συνεχίζονται και στον κατάλογο. Μια ανοιχτή κουζίνα αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα τοπικά προϊόντα, υπηρετεί τις ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις, και σερβίρει τους επισκέπτες σε πολύ ωραία σερβίτσια. Κάτι που τραβάει την προσοχή μου και με ευχαριστεί ιδιαίτερα είναι τα σωστά ποτήρια στα οποία σερβίρονται τα κρασιά. Ο Θανάσης Καραθάνος τα έχει επιλέξει με ιδιαίτερη φροντίδα. «Στη λίστα μας υπάρχουν φυσικά τα δύο δικά μας κρασιά, τα Χίλια Κλήματα, αλλά εκπροσωπείται και όλος ο θεσσαλικός αμπελώνας. Από την υπόλοιπη Ελλάδα έχουμε χαρακτηριστικές ετικέτες, αλλά μόνο από ελληνικές ποικιλίες». Οι τιμές είναι λογικές, τα κρασιά σερβίρονται και με το ποτήρι και ο Γιώργος, μετρ και σομελιέ, είναι πάντα εκεί για ό,τι θελήσετε. Και στη συνέχεια στο μπαρ, ο άλλος Γιώργος θα σας ετοιμάσει ένα Kazarma cocktail με Puro φυσικά!

 

image

 

Το Kazarma είναι ένα ξενοδοχείο «συνεχούς πυρός», όπως χαρακτηριστικά λέει ο Δημήτρης Γαλαγάλας. Λειτουργεί καθημερινά όλο το χρόνο και μπορεί να οργανώσει από μικρά συνέδρια μέχρι πεζοπορίες, ορειβασίες, ποδηλασίες και ποικίλες δραστηριότητες στη λίμνη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως ότι,  αν αποφασίσετε με την παρέα σας να περάσετε εκεί κάποιες μέρες, μπορείτε να συνεννοηθείτε με τον Θανάση Καραθάνο και να ετοιμάσει, μόνο για σας, εξαιρετικές γευσιγνωσίες!

 

image

Ιππασία στις όχθεις της λίμνης, για τους αθλητικούς τύπους.

 

Οι ομορφιές και 
οι γεύσεις της περιοχής

  • Η λίμνη Πλαστήρα απέχει 20 χλμ. από την Καρδίτσα, 320 χλμ. από την Αθήνα και 240 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.
  • Έχει πολλά σημεία ενδιαφέροντος: το φράγμα, τον βοτανικό κήπο, το ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων, μοναστήρια (Μονή Κορώνας και Πελεκητή). Πληροφορίες και προτάσεις θα βρείτε στο www.plastiras-lake.gr.
  • Παραδοσιακά τυριά Αγράφων θα αγοράσετε στο μαγαζί του Ηλία Τσιαχρή, στα Καλύβια Πεζούλας, στην κεντρική διασταύρωση. Δοκιμάστε οπωσδήποτε φέτα, γραβιέρα και το φημισμένο τσαλαφούτι.
  • Γλυκά του κουταλιού, τραχανάδες, χυλοπίτες θα προμηθευτείτε από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λίμνης Πλαστήρα (στο Μορφοβούνι) και από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γυναικών Ιτάμου (Κρήτης 1, Παλαιάλωνα, Καρδίτσα).
  • Καλές λύσεις για φαγητό είναι το «Φαγοτόπι» στα Καλύβια Πεζούλας και το «Μικρό Καφέ» στο δρόμο προς την ακτή.
  • Στο Λαμπερό, δοκιμάστε τα ψάρια της λίμνης στο μικρό εστιατόριο που βρίσκεται ακριβώς πάνω στην όχθη της.

 

Τοπικές ποικιλίες αμπέλου είναι το Μαύρο Μεσενικόλα και το Μαύρο Μοσχάτο. ΠΟΠ Μεσενικόλα είναι η μικρότερη ζώνη με Ονομασία Προελεύσεως. Κρασιά ΠΟΠ Μεσενικόλα παράγει η οινοποιία Καραμήτρου και ο Συνεταιρισμός Καρδίτσας.

Back to top button
Close
Close