Travel

Νότιο Πήλιο:”Τρίκερι το ακρόπρωρο του Πηλίου”! Από την Γωγώ Κοιλούκου


Διαβάζω στον οδηγό…”Τρίκερι το ακρόπρωρο του Πηλίου”!!
Το ακρόπρωρο – η σκαλιστή μορφή που είχαν παλιά τα καράβια στην πλώρη- δεν είναι μόνο κόσμημα, αλλά και η ίδια η ψυχή του πλοίου λένε οι ναυτικοί! Και ναι…μόλις πατήσεις το πόδι σου στο επιβλητικό αυτό σαν φρούριο χωριό, σκαρφαλωμένο στη ράχη του Τισσαίου νιώθεις στ’ αλήθεια να ακροβατείς ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα και αφήνοντας ελεύθερο το πνεύμα σου ξεκόβεις σιγά σιγά απ΄τη στεριά και ξανοίγεσαι στη θάλασσα! Παρατηρείς γύρω σου έναν ορίζοντα γεμάτο θάλασσες να μην ξέρεις σε ποια να πρωτοταξιδέψεις! Βλέπεις απ΄το κατάστρωμα ευθεία μπροστά τις ομορφιές της καταπράσινης βόρειας Εύβοιας να σου γνέφουν, το πέρασμα για το Μαλιακό στα δεξιά να σε προσκαλεί για εξερευνήσεις και απ’ την άλλη το Αιγαίο με την άγρια ομορφιά των ακτών να σου τάζει ανατολές στο πιάτο!!
Ξεκίνησαν λέει οι πρώτοι κάτοικοι απ΄το νησί όπου ήταν παλιά το Τρίκερι με 3 κεριά αναμμένα κι εκεί που σβήσαν έχτισαν την εκκλησία της Αγίας Τριάδας και ολόγυρα τα πρώτα σπίτια! ‘Ολα αυτά γύρω στα 1650 για να γλιτώσουν απ τους πειρατές! Οι Τρικεριώτες, έγιναν σπουδαίοι θαλασσινοί, διάσημοι καραβοκύρηδες σφουγγαράδες και πολύ επιτυχημένοι έμποροι από τον 18ο αι. ήδη. Με τα πλούτη εκείνα έχτισαν περίφημα πυργόσπιτα…

“Σαν βγεις στο πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι νά ναι μακρύς ο δρόμος…” σκεφτόμουν όταν φτάναμε στην Αγία Κυριακή, η οποία ως μια άλλη Ιθάκη ήταν και προορισμός του ταξιδιού μας!
Και τι έκπληξη! Ένα κουκλίστικο ψαροχώρι, αυθεντικό και σχεδόν παραμυθένιο με έντονο το νησιώτικο στοιχείο ξεπρόβαλε στην τελευταία στροφή μετά το “νταμάρ”…Για μια στιγμή ξεχάσαμε ότι βρισκόμασταν στο Πήλιο! Αλλά είπαμε πήραμε το “καράβι” και ξανοιχτήκαμε στο πέλαγος.. Τα ψαροκάικα να πηγαινοέρχονται, τα ζωηρά τους χρώματα ν΄αντανακλούν στα πεντακάθαρα νερά, τα σπιτάκια σφιχταγκαλιασμένα και λoυλουδιασμένα …και τα βράδια με να μυρίζουν βασιλικό, νυχτολούλουδο και …καραβιδομακαρονάδα! Τι άλλο θέλει κανείς για να πειστεί ότι βρίσκεται στο Παράδεισο!

 

Back to top button
Close
Close