People

Μια γνωριμία με την Τρικαλινή Πρόεδρο του «ΘΕΛΩ». Θέλει να δραστηριοποιηθεί στη γενέτειρα πόλη της όπου ήδη “συζητιέται” το όνομά της.

Λιούτα Κορίνα: Ένα όνομα που μάλλον θα συνηθίσουμε να ακούμε στα ΤΡΙΚΑΛΑ για πολύ καιρό!

Η Κορίνα Λιούτα κατάγεται από τα Τρίκαλα. Μετά από 25 χρόνια εμπειρίας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όπου κι απασχολείται εδώ και πολλά χρόνια, προχώρησε μαζί με άλλα ιδρυτικά στελέχη στην ίδρυση ενός πανελλήνιου φορέα εκφράζοντας την πίστη της μέσα από το «ΘΕΛΩ» για όλα όσα μπορούμε να πετύχουμε όταν έχουμε ως κίνητρο την εθελοντική προσφορά και την αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο. Ο σύλλογος «ΘΕΛΩ» είναι ένα Αστικό Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο, που έχει σαν στόχο την κοινωνική προσφορά στον ευαίσθητο τομέα της υγείας και την παροχή αφιλοκερδώς συμβουλευτικών υπηρεσιών στους πολίτες, όταν αυτοί έρχονται σε επαφή με το σύστημα υγείας. Η ίδια σε συνέντευξη που μας παραχώρησε, μας συστήνει το νεοσύστατο φορέα που ήδη παρουσιάστηκε το χειμώνα στα Τρίκαλα και μας μιλά για τους σκοπούς, τους στόχους και τα άμεσα μελλοντικά της σχέδια, ανάμεσα στα οποία είναι η ίδρυση της πρώτης υποστηρικτικής δομής συμβουλευτικής στα Τρίκαλα εκτός της Αθήνας, σε συνεργασία με τους τοπικούς και κοινωνικούς φορείς.

Κυρία Λιούτα θα θέλαμε να μας μιλήσετε λίγο για σας σε προσωπικό επίπεδο να μάθουμε περισσότερα για σας, μιας και το όνομά σας ακούγεται ολοένα και συχνότερα τον τελευταίο καιρό στα Τρίκαλα. Πείτε μας για τη σχέση σας με τα Τρίκαλα.

Κατάγομαι από το Ρίζωμα Τρικάλων. Όλη η οικογένειά μου βρίσκεται στα Τρίκαλα. Έχω τη μητέρα μου. Ο πατέρας μου ήταν ιερέας, “κοιμήθηκε” προ 4ετίας, ένας σημαντικός άνθρωπος για μένα και την πορεία μου. Ένας άνθρωπος που μου δίδαξε την ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ, ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΣΤΟ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ, την αλληλεγγύη και την αυταπάρνηση σε δυσχερείς καταστάσεις. Ήταν τρόπος ζωής για κείνον και αυτά ήταν τα δικά μου ερεθίσματα… Η μητέρα μου ένας πυλώνας ηρεμίας, σύμπνοιας και αξιοπρέπειας, είναι ο άνθρωπος που μου έδωσε σταθερές και διαχρονικές αξίες εφ’ όσον και εκείνη είχε πατέρα ιερέα.

Με τα Τρίκαλα είχα πάντα επαφή, αρκετά συχνά, παρ’ ότι έφυγα από τα φοιτητικά μου χρόνια. Η επαφή μου αφορούσε κυρίως την οικογένειά μου αλλά και ανθρώπους του περιβάλλοντός μου, που αντιμετώπιζαν θέματα υγείας και όχι μόνο.

Διαχρονικά έχω εξαιρετικούς φίλους, αγαπώ πολύ τον κόσμο των Τρικάλων γιατί είναι αυθεντικός, αληθινός, ζεστός και κυρίως φιλόξενος.

Η επαφή μου μαζί τους είναι αμοιβαία, ουσιαστική και πάνω απ’ όλα εποικοδομητική.

Χαίρομαι που το «ΘΕΛΩ» είναι η γέφυρα που με έφερε πιο κοντά στους συμπολίτες μου, αφού καθημερινά δέχομαι αιτήματα να συνδράμω και να βοηθήσω σε προβλήματά τους. Κι αυτός είναι και ο στόχος μου με τη δημιουργία του πρώτου παραρτήματός μας στην ιδιαίτερη πατρίδα μου για ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ, ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΠΟΥ ΜΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.Ποια είναι η διαδρομή σας στο χώρο της υγείας; Πείτε μας για την επαγγελματική σας πορεία που σας οδήγησε στη δημιουργία του «ΘΕΛΩ» που αποτελεί μια κοινωνική καινοτομία στο χώρο της υγείας.

Είναι η πρώτη φορά που θα μιλήσω γι’ αυτή τη διαδρομή, που είχε αρχικά διαφορετική στόχευση. Όνειρό μου ήταν να πετύχω στη Νομική και να ακολουθήσω τη δικαστική διαδρομή. Για πολύ λίγο έχασα την εισαγωγή μου στη Νομική και πέρασα στη Νοσηλευτική Αθηνών. Αρχικά, δεν ήθελα να ακολουθήσω αυτό το δρόμο, όχι γιατί θεώρησα ότι δε μου ταιριάζει, αλλά γιατί η διαδρομή μου ήθελα πάντα ήταν να έχει μία ΟΔΟ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ των ανήμπορων ανθρώπων.

Ο χώρος της υγείας μου φάνηκε σαν πρόκληση σε αυτό, αφού αποτελεί ένα χώρο όπου καθημερινά καλούμαστε να επιλύσουμε προβλήματα του πάσχοντα. Στη διαδρομή μου αυτή έδωσα διαστάσεις, μέσα από εκπαίδευση και κατάρτιση, καθώς και τίτλους μεταπτυχιακών που απέκτησα, στον αρχικό μου προσανατολισμό, τη Νοσηλευτική. Αρχικά, εργάστηκα ως εξειδικευμένη νοσηλεύτρια σε Μονάδα Τεχνητού Νεφρού σε νοσοκομείο του τότε ΙΚΑ και στη συνέχεια μετατέθηκα στη Μονάδα Υγείας Αμαρουσίου, όπου ακόμη εργάζομαι.

Η πρωτοβάθμια είναι ο πυλώνας και ο κορμός του συστήματος υγείας, είναι ο φορέας που διαχειρίζεται σε αρχικό στάδιο τον ασθενή και η σωστή διαχείρισή του είναι καθοριστική για την περαιτέρω πορεία, όχι μόνο του ιδίου, αλλά και ολόκληρου του συστήματος υγείας.

Εδώ λοιπόν πάσχει μακροπρόθεσμα το σύστημα υγείας και όσο βαθαίνει η κρίση τόσο πλήττεται ο ασθενής και βρίσκεται καθημερινά σ’ έναν κυκεώνα αστάθμητων και ανασταλτικών παραγόντων, που δεν του δίνουν λύση στο πρόβλημά του. Έτσι λοιπόν, γεννήθηκε το «ΘΕΛΩ» μέσα από την επιθυμία μου για:

  • Ανεύρεση λύσεων,
  • επίλυση προβλημάτων,
  • διευκόλυνση της πορείας του ασθενούς και
  • διαμεσολάβηση ως την τελική λύση ρίχνοντας ΓΕΦΥΡΕΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ μεταξύ πολιτών και πολιτείας ώστε να ξαναχτιστεί ο κοινωνικός ιστός μέσα από την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΤΟΥ «ΘΕΛΩ».

«ΘΕΛΩ»: Ένα ισχυρό ρήμα που δημιουργεί αίσθηση ως επιλογή για το όνομα ενός φορέα. Κάντε μας μια ξενάγηση στο όραμα του «ΘΕΛΩ» και στις στοχεύσεις του.

Το «ΘΕΛΩ» είναι ένα ισχυρό ρήμα που εμπεριέχεται μέσα στη λέξη εΘΕΛΩντισμός! Είναι ένα όραμα θέλησης που έχει σχέση με το σημαντικότερο κοινωνικό αγαθό της ζωής μας που είναι η υγεία και που αφορά πάνω από όλα την προσφορά προς τον ΑΝΘΡΩΠΟ. Αποτελεί μια πυξίδα κοινωνικής και ανθρώπινης προσφοράς μέσα από τον εθελοντισμό, όπου δεν έχει σημασία τόσο το τι προσφέρει κανείς, αλλά πόση αγάπη, γενναιοδωρία και δυναμική βάζει από το “είναι” του σε εκείνο που προσφέρει!!!

ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ «ΘΕΛΩ»: «ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΛΗΤΕΟ, ΜΠΟΡΕΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟ.»

Ας αναλογιστούμε πόση ώρα θα χρειαστούμε ο καθένας χωριστά αλλά και όλοι μαζί, πόσες είναι αυτές οι στιγμές που χρειάστηκε να κάνουμε κάτι απλό και εύκολο για μας κι αυτό το απλό να άλλαξε τη ζωή και την πραγματικότητα του συνανθρώπου μας. Για κανέναν μας η ζωή δεν είναι πάντα εύκολη. Για όλους μας ο χρόνος μετρά διαφορετικά και ίσως να διερωτόμαστε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε κάτι καλό για μας ή για κάποιον άλλον. Η κοινωνία είμαστε όλοι εμείς, είναι ένα σύστημα όπου οι μεγάλες και ριζικές αλλαγές μοιάζουν δύσκολες, όχι όμως και ακατόρθωτες!

Πρωταρχική αξία για κάθε επόμενο βήμα στη ζωή, είναι η διασφάλιση της ίδιας της ζωής μας ως ΔΩΡΟ! Αυτός είναι και ο βασικός στόχος του «ΘΕΛΩ»: Να εξασφαλίσει το αγαθό που λέγεται ΥΓΕΙΑ με αγάπη, πνεύμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Το «ΘΕΛΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ» για κάθε συμπολίτη μας θέλουμε να γίνει μια πραγματικότητα και εμείς θα αγωνιστούμε για αυτό όσο μπορούμε καλύτερα, προωθώντας και αναδεικνύοντας την κοινωνική διάσταση της υγείας σε όλες μας τις δράσεις!

Πείτε μας περισσότερα για τις δράσεις του «ΘΕΛΩ» έως σήμερα. Τι σημαίνει για έναν πολίτη η λειτουργία αυτού του φορέα και πώς μπορείτε να τον βοηθήσετε πρακτικά όταν έχει να διαχειριστεί προβλήματα υγείας.

Το «ΘΕΛΩ» αναφέρεται στους ασθενείς και στην επαφή τους με το σύστημα υγείας. Στους ασφαλισμένους στην επαφή τους με το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Στους ανασφάλιστους και άπορους με το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.

Συμβουλεύει, διαμεσολαβεί, διευκολύνει, παραπέμπει, με εθελοντές συνεργάτες από την επιστημονική κοινότητα της υγείας, με προσωπική επαφή του χρήστη των υπηρεσιών μας στα γραφεία μας, με τηλεφωνική επαφή, μέσω της ιστοσελίδας μας που βρίσκεται υπό κατασκευή, με κατ’ οίκον δική μας επαφή στο χώρο του ασθενή, με εκστρατείες ενημέρωσης, ημερίδες, εκπαιδεύσεις και συνεργασίες με συλλόγους και σωματεία ευαίσθητων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Με συνεργασίες με Ανεξάρτητες Αρχές όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και των ΑΜΕΑ και πολλούς άλλους κρατικούς φορείς.

Άμεσος στόχος μας είναι η συνεργασία πανελλαδικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΕΔ (Κέντρων Συμβουλευτικής & Διαμεσολάβησης) ώστε ακόμα και οι παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές να έχουν αμεσότητα στο σύστημα μέσω online σύνδεσης και υποστηρικτικής διαδικασίας από το επιστημονικό δυναμικό που συνεργάζεται εθελοντικά με το «ΘΕΛΩ».

Πώς σκοπεύετε να δράσετε με το «ΘΕΛΩ» στα Τρίκαλα; Μάθαμε από την παρουσίαση που κάνατε το Φεβρουάριο ότι θα δημιουργήσετε εδώ το πρώτο παράρτημα εκτός Αθηνών.

Όπως ανακοινώσαμε και στην επίσημη παρουσίαση του «ΘΕΛΩ» στα Τρίκαλα το Φεβρουάριο, θέλησα να δημιουργήσουμε το πρώτο αποκεντρωμένο παράρτημά μας στην ιδιαίτερη πατρίδα μου. Και αυτό για λόγους συναισθηματικούς αλλά και για να δούμε στην πράξη πώς θα λειτουργήσει πιλοτικά ένα γραφείο στην επαρχία μέσα από την κινητοποίηση, τη συμπόρευση και την συνεργασία των τοπικών φορέων, συλλόγων, εθελοντικών οργανώσεων, της Εκκλησίας, της Περιφέρειας αλλά και των Δήμων του Νομού. Ήδη ξεκινήσαμε στενή συνεργασία με την «ΑΡΩΓΗ» για ένα κοινό πλαίσιο δράσεων και ακολουθούν ο Σύλλογος Πολυτέκνων για την από κοινού αντιμετώπιση των θεμάτων που απασχολούν τα μέλη τους. Ταυτόχρονα ετοιμάζονται ενημερωτικές εκδηλώσεις και δράσεις ενώ στοχεύουμε σύντομα να έχουμε και τα γραφεία μας στο Νομό για την καλύτερη εξυπηρέτηση και υποστήριξη των συμπατριωτών μας.

Είστε μια ενεργή πολίτης που προέρχεται μέσα από τη βάση της Κοινωνίας, την Κοινωνία των Ενεργών Πολιτών. Πείτε μας τη γνώμη σας για την Πολιτική των Πολιτών, τη σχέση σας με την πολιτική και αν αληθεύουν τα σενάρια για την υποψηφιότητά σας ως υποψηφίας Βουλευτού με την ΝΔ στις προσεχείς εκλογές στο Νομό μας.

Πιστεύω ακράδαντα σε μια Κοινωνία Ενεργών Πολιτών. Θεωρώ ότι σε αυτή τη δύσκολη εποχή για τη χώρα μας, πρέπει ο καθένας μας να συμβάλλει προσωπικά και συλλογικά από το δικό του μετερίζι. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να λείψει κανείς. Νομίζω ότι όλοι μας μέσα από αυτή την κρίση έχουμε βγει πιο σοφοί και έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας για το τι έφταιξε και φτάσαμε μέχρις εδώ. Για μένα η κρίση πάνω από όλα είναι μια κρίση αξιών και ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ επειγόντως να ιεραρχήσουμε εκ νέου τις προτεραιότητες μας, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας κάνοντας μια ΝΕΑ αρχή σε όλα. Με σχέδιο, όραμα και σκληρή δουλειά. Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες και ότι μπορούμε όλοι μαζί χωρίς διαχωριστικές γραμμές, με πίστη στο αύριο και τις δυνατότητες των Ελλήνων να πάμε τον τόπο μπροστά. Και προς αυτή την κατεύθυνση με εμπνέει απόλυτα το όραμα του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για ενότητα και κοινή συστράτευση με διάθεση ανανέωσης για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Με τιμά η φιλία και η γνωριμία μου με τον Πρόεδρο και αν μου ζητηθεί να προσφέρω τις υπηρεσίες μου για να εκπροσωπήσω την ιδιαίτερη πατρίδα μου σε αυτή τη μεγάλη μάχη για μια ΝΕΑ και περήφανη Ελλάδα για να πετύχουμε μια ισχυρή λαϊκή εντολή, ώστε να προωθήσουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος μας, θα το κάνω με μεγάλη μου χαρά.

 

Back to top button
Close
Close