FashionLifestyle newsPeople

Στ.Κουδουνάρης στο ΙΔΕΕΣ: Θέλω πάντα οι γυναίκες μέσα από τα ρούχα μου να αισθάνονται ποθητές

Ο αγαπημένος σχεδιαστής Στέλιος Κουδουνάρης με 20 γυναικείες συλλογές και 15 ανδρικές μιλά για την νέα του κολεξιόν, για το νέο My style rocks και μας εύχεται για τη νέα χρονιά στο ΙΔΕΕΣ που κυκλοφορεί! 

Θέλω τα ρούχα να δημιουργούν συνδυασμούς ανάλογα με τους οποίους να αλλάζει η εικόνα τους. Είμαι υπέρ της φιλοσοφίας ο κόσμος να αγοράζει λιγότερα, αλλά καλύτερα και πιο ποιοτικά κομμάτια και να τα συνδυάζει. Επιδίωξα να είναι διαχρονικά ώστε μια γυναίκα που θα αγοράσει δύο δικά μου ρούχα στη σεζόν να τα φορέσει, να τα ευχαριστηθεί και να τα βάλει και του χρόνου».

Είστε από τους πολλά υποσχόμενους σχεδιαστές με πολύ χαρακτηριστικές συλλογές ρούχων.Πως θα περιγράφατε τον σχεδιαστή Στέλιο Κουδουνάρη. Για ποια γυναίκα σχεδιάζετε;

Σχεδιάζω ρούχα για ανθρώπους που δεν θέλουν να είναι μέρος της μάζας αλλά να ξεχωρίζουν. Για ανθρώπους που είναι απαιτητικοί και επιλέγουν τα ρούχα με σκοπό να αναδείξουν την προσωπικότητα τους μέσα από αυτά. Ρούχα που κατ’ εμένα είναι δυναμικά και ευαίσθητα ταυτόχρονα, υψηλής ποιότητας αλλά σε προσιτές τιμές ώστε να μπορούν όσοι θέλουν να τα αποκτήσουν, διαχρονικά και σύγχρονα ταυτόχρονα με έντονο σχεδιασμό χωρίς φλυαρία, με καθαρά χρώματα όπου το μαύρο πρωταγωνιστεί, ανδρόγυνα στοιχεία,θηλυκές σιλουέτες ακόμα και στα ρούχα που απέχουν από το σώμα. Επιδιώκω τα ρούχα μου να είναι αναγνωρίσιμα διατηρώντας πάντα τα στοιχεία που με χαρακτηρίζουν, όσο διαφορετική και να είναι κάθε φορά  η καινούργια μου συλλογή.

Η σχέση σας με τη μόδα είναι καρμική;

Θα έλεγα ότι είναι ναι. Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον με ρούχα, υφάσματα, μοδίστρες, αφού η μητέρα μου διατηρεί ένα κατάστημα ενδυμάτων στην Κύπρο από τότε που ήμουνα παιδί. Από μικρός είχα άποψη για τα ρούχα και ήθελα να παρεμβαίνω, να συνθέτω τις δικές μου εικόνες. Θεωρώ ότι η επαγγελματική μου πορεία ήταν προκαθορισμένη μέσα μου από πραγματικά παιδική ηλικία.

Θεωρώ ότι αγαπάτε πολύ τις γυναίκες και γι’αυτό επιλέγουν φανατικά τις συλλογές σας.

Θέλω πάντα οι γυναίκες μέσα από τα ρούχα μου να αισθάνονται ποθητές και ελκυστικές. Επιδιώκω να δημιουργώ ρούχα που θα αναδεικνύουν τη θηλυκότητα ακόμα και μέσα από αυστηρές γραμμές, χαίρομαι οι γυναίκες που επιλέγουν τις δημιουργίες μου να είναι οι ωραίες της ημέρας. Αυτός είναι ο δημιουργικός μου στόχος και δεν παρεκκλίνω ποτέ από αυτόν.

Η έμπνευση σας για τη τελευταία συλλογή fall/winter 2018/19;

Αξιοποιώντας δημιουργικά τα σύγχρονα κοινωνικά ερεθίσματα με αυτή τη συλλογή ολοκληρώνω φέτος την πρώτη μου δεκαετία στο χώρο της μόδας, σεβόμενος προπαντός τις σχεδιαστικές μου αρχές. Η διαχρονική γυναίκα που οραματίζομαι, δεν καλουπώνεται στους ασφυκτικούς κανόνες της κάθε εποχής. Επιδιώκει την κομψότητα, επιμένει να είναι εκλεκτική και μοναδικός της στόχος είναι η απόδραση σε ένα φαντασιακό κόσμο πολυτέλειας και υπεροχής.

Σε αυτή την περίοδο όπου η σύγκρουση των πολιτισμών και οι παρελθούσες εποχές ενημερώνουν το παρόν, έψαξα βαθιά πίσω σε όλα αυτά που μας θυμίζουν ό,τι βιώνουμε σήμερα. Εικόνες από παλαιότερες εποχές, εποχές παρακμής, ανέχειας, μεταπολέμου που όλα φαίνονταν μάταια, που οι οικονομικές συνθήκες ήταν δύσκολες και ο κόσμος έδειχνε κατώτερος των περιστάσεων είναι η πηγή έμπνευσής για την φετινή συλλογή. Ελπίδα και στόχος κάθε τέτοιας εποχής είναι η ανάκαμψη και η σχεδόν “ονειρική” φιλοδοξία, για κάτι που θα φέρει ξανά την διαφορά. Η γυναίκα που απευθύνομαι, ακόμα και στις δύσκολες εποχές θα βρει τον τρόπο να διαφέρει και να προκαλεί τα θετικά σχόλια στα μάτια των θαυμαστών της.  Το πράσινο της αισιοδοξίας επιλέγεται για τα αυτοκρατορικά βελούδα, ενώ το κόκκινο της επιτυχίας και της διέγερσης χρησιμοποιείται προσεκτικά σε δερμάτινα οικολογικά σύνολα. Μεγάλα γκρι-λευκά καρώ συνδυασμένα με αυστηρά κλειστά μπούστα και μαύρα πλεκτά ορίζουν τη θεατρικότητα της εποχής  ενώ τα μεταλλικά βραδινά φορέματα δίνουν έναν υπόκοφο glam χαρακτήρα στο dark wave του Χειμώνα. 

Πως ήρθε η πρόταση για την τηλεόραση στη ζωή σας; 

Η πρόταση ήρθε πολύ απλά πέρσι με ένα τηλεφώνημα για να περάσω από ένα δοκιμαστικό γύρισμα, όπως και σε πολλούς άλλους σχεδιαστές και επαγγελματίες από το χώρο της ελληνικής μόδας. Στην αρχή δεν ήθελα να μπω ούτε καν στη διαδικασία του δοκιμαστικού. Δεν μου άρεσε αρχικά καθόλου σαν ιδέα να εκτεθώ τόσο έντονα τηλεοπτικά, αφού στη ζωή μου είμαι ιδιαίτερα χαμηλών τόνων άνθρωπος. Τελικά αποφάσισα να κάνω το δοκιμαστικό πέρσι όπου με την Αλεξάνδρα Κατσαίτη και τον Χάρη Χρστόπουλο δέσαμε αμέσως και περάσαμε πολύ καλά και στο δοκιμαστικό και καθόλη την τηλεοπτική μας συνύπαρξη. Η φετινή μου συμμετοχή ήταν μια συνέχεια της προηγούμενης χρονιάς με εντελώς διαφορετική ομάδα με την οποία περνάμε επίσης καταπληκτικά.

 

Το My style Rocks θεωρείται ότι είναι ένα reality ή προάγει τη μόδα μέσα από έναν διαφορετικό τρόπο; Εσας τι σας έχει προσφέρει η παρουσία σας στο παιχνίδι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά;

Είμαι πολύ χαρούμενος που για δεύτερη χρονιά βρίσκομαι στο My Style Rocks. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα έξυπνο και επιτυχημένο πρότζεκτ στο οποίο μέσα από την ελαφρότητα του αντικατοπτρίζει το πώς ντύνεται η μέση Ελληνίδα και Κύπρια γυναίκα αφού το μείγμα των παικτριών από ποικίλα κοινωνικά και μορφωτικά επίπεδα μας παρουσιάζει ένα σημαντικό κομμάτι της σημερινής κοινωνίας. Μέσα από τις εμφανίσεις των παικτριών προσπαθώ να καταλάβω τι σκέφτεται η κάθε γυναίκα όταν επιλέγει κάποια ρούχα για μια συγκεκριμένη περίσταση. Εμβαθύνοντας στην ψυχοσύνθεση τους, προσπαθώ να αιτιολογήσω τις επιλογές τους, να εντοπίσω τα θετικά στοιχεία και στη συνέχεια να τους προτείνω βάση κάποιων κανόνων πως θα εξελίξουν μια εμφάνιση που σε πρώτη ανάγνωση είναι συνήθως αποτυχημένη. Αυτό χρειάζεται υπομονή, διευρυμένο τρόπο σκέψης και εστίαση σε άλλα πράγματα πέρα από τα προφανή. Πριν το παιχνίδι, ομολογώ, ότι απέρριπτα ότι δεν συμβάδιζε με την προσωπική μου αισθητική ενώ τώρα μέσα από την καθημερινή μου τριβή με όλες αυτές τις διαφορετικές προσωπικότητες και τις ενδυματολογικές τους επιλογές αισθάνομαι ότι έχω εξελιχθεί ως επαγγελματίας και κοιτάω τις εικόνες, όχι μόνο της εκπομπής αλλά και της καθημερινότητας μου μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα.

Σας ταιριάζει το τηλεοπτικό περιβάλλον, σας έχει γίνει κάποια άλλη πρόταση για δικής σας εκπομπής;

Μου έχουν γίνει διάφορες προτάσεις οι οποίες όμως δεν με αφορούν γιατί δεν σκοπεύω να μείνω μόνιμα στην τηλεόραση.

Ως Ελληνας επιχειρηματίας πέρα από σχεδιαστής θεωρείτε ότι μπορείτε να επιβιώσετε στο οικονομικό περιβάλλον της χώρας μας;

Το οικονομικό περιβάλλον της χώρας σαφώς είναι δύσκολο και όλοι οι επαγγελματίες δίνουμε καθημερινά μια μάχη επιβίωσης αλλά και εξέλιξης. Χωρίς εξέλιξη δεν υπάρχει επιβίωση. Έτσι και εγώ προσπαθώ συνεχώς να εξελίσσομαι δημιουργικά, να προτείνω στον κόσμο ρούχα τα οποία να έχουν μια διαχρονική αίσθηση ώστε να φοριούνται για πολλά χρόνια, έχω εμμονή με την ποιότητα υλικών όπως και κατασκευής και θεωρώ ότι όταν προσφέρεις στον καταναλωτή το σωστό προϊόν στη σωστή τιμή έχεις θέση στην αγορά. Επίσης τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι πιο έντονα με την παρουσία του brand Stelios Koudounaris και στο εξωτερικό, με αργά και σταθερά βήματα.

Ποια είναι η κατάσταση του Made in Greece σήμερα; Υπάρχει χώρος για την “έκρηξη” σχεδιαστών που έχει σημειωθεί; Υπάρχουν ταλαντούχοι Έλληνες designers;

Υπάρχουν πολύ ταλαντούχοι Έλληνες σχεδιαστές, και όταν υπάρχει αυθεντική δημιουργία πάντα υπάρχει χώρος. Το περίεργο της εποχής είναι ότι κάποιοι άνθρωποι που φτιάχνουν ρούχα ή έχουν κάποια εμπορικά brands αυτοαποκαλούνται σχεδιαστές και αυτό δυστυχώς αποπροσανατολίζει το κοινό και δημιουργεί μια λανθασμένη εικόνα για το τι σημαίνει πραγματικά μόδα και σχεδιαστικό ρούχο. Οι σχεδιαστές που είναι πιστοί στην αισθητική τους, σέβονται την ποιότητα και τους πελάτες τους και οραματίζονται το καινούργιο είναι αυτοί που ορίζουν αυτό που αποκαλούμε «Ελληνική μόδα» και πάντα θα υπάρχει το κοινό που θα τους ακολουθεί ανεξάρτητα από τη δυσμενή οικονομική κατάσταση που βιώνουμε σαν χώρα.

Ποια είναι η πιο hot τάση για φέτος το χειμώνα;

Το αληθινό χαμόγελο και η ευγένεια.

Στην Αλεξάνδρα Τάμπου

 

www.stelioskoudounaris.com

instagram: stelioskoudounaris

Back to top button
Close
Close