Ειδήσεις

Κίνδυνος να χαθεί η βλάχικη γλώσσα!

Κινδυνεύει να χαθεί η βλάχικη γλώσσα. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της Επιστημονικής Ημερίδας που οργανώθηκε από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την Επιστημονική Εταιρία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων.

Στην ημερίδα επισημάνθηκε η αναγκαιότητα διάσωσης της βλάχικης. Ως προς τον εγγραμματισμό της συμφωνήθηκε ότι μπορεί να βρεθεί ο προσφορότερος τρόπος υλοποίησης σε συνεργασία των ειδικών επιστημόνων με όσους  διδάσκουν την βλάχικη σε αρκετούς συλλόγους ανά τη χώρα και ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνονται.

Για τον λόγο αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερα του ενός αλφάβητα.

Υπήρξε επίσης απόλυτη συμφωνία στο ζήτημα της επικοινωνίας και συνεργασίας της Εταιρείας με όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους και τις κοινότητες των Βλάχων, χωρίς καμία διάθεση πρόκρισης ή επιβολής της μιας ή της άλλης άποψης.

Οι σύνεδροι συμφώνησαν επίσης ότι δεν πρέπει να επιχειρηθεί ομογενοποίηση της γλώσσας καθώς ο πλούτος της έγκειται στην πολυμορφία και την ποικιλία των κατά τόπους ιδιωμάτων της, η καταγραφή των οποίων θεωρείται επείγουσα καθώς ο κίνδυνος της εξάλειψης είναι ορατός.

Οι εργασίες έκλεισαν με την πρώτη Γενική Συνέλευση της Εταιρείας και τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου.

Back to top button
Close
Close