Travel

Η μικρή ιταλική πόλη που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από μεσαιωνικό παραμύθι

Μόλις μια ώρα. Τώρα θα χρειαστούμε από το λιμάνι του Μπάρι ή του Μπρίντιζι για να φτάσουμε στην πόλη που είναι ικανή να γεμίσει τη μνήμη της φωτογραφικής μας μηχανής. Κι όμως ελάχιστοι γνωρίζουν τη συναρπαστική πόλη της Απουλίας αφού οι περισσότεροι παίρνουν το δρόμο για τις πιο διάσημες πόλεις του ιταλικού βορρά.

Η μικρή πόλη των 11.000 κατοίκων μοιάζει να ξεπήδησε κατευθείαν από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών ή κάποιο μεσαιωνικό παραμύθι. Και όχι άδικα. Χαρακτηριστικό της είναι τα 1500 περίπου σπίτια με κωνικούς τρούλους (trulli) που χρονολογούνται από το 15ο αιώνα ενώ ολόκληρη η πόλη έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Τα λευκά σπιτάκια που θυμίζουν κυψέλη, είναι κατασκευασμένα με μια τεχνική που χρονολογείται από τη νεολιθική εποχή, από ντόπιο ασβεστόλιθο χωρίς καθόλου τσιμέντο ή κονίαμα. Οι κωνικές στέγες δημιουργήθηκαν από μεγάλες πέτρες, τοποθετημένες σε κυκλικούς δακτυλίους ώστε το κάθε επίπεδο να στηρίζει το ανώτερό του καταλήγοντας στην κορυφή του κώνου.

Οι κορυφές των τρούλων συχνά έχουν περίτεχνο σχήμα, άλλοτε σφαιρικό, άλλοτε πυραμιδοειδές, ρομβικό, με σταυρό ή κάποιο άλλο σχέδιο. Η ιστορία των σπιτιών αυτών ξεκινά στα μέσα του 15ου αιώνα όταν και οι φτωχοί αγρότες, για να αποφύγουν την υψηλή φορολογία που επέβαλε το βασίλειο της Νάπολης στα σπίτια, έφτιαχναν αυτά τα πρόχειρα καταλύματα σαν καλύβες.

Έτσι, όταν μάθαιναν ότι καταφτάνουν στο χωριό τους φοροεισπράκτορες, μπορούσαν εύκολα να τα γκρεμίσουν. Στις κωνικές στέγες συχνά θα δείτε ζωγραφισμένα λευκά σύμβολα, που προστατεύουν από το κακό μάτι και την κακοτυχία. Εσωτερικά τα ανακαινισμένα σπίτια είναι λιτά με έναν ή δύο χώρους αλλά όλες τις απαραίτητες, σύγχρονες ανέσεις. Εκτός από τους ντόπιους που κατοικούν στο λιγότερο εμπορικό τμήμα της πόλης, ξένοι (κυρίως Γερμανοί και Άγγλοι) έχουν αρχίσει να αγοράζουν και να αναπαλαιώνουν τα μεσαιωνικά σπιτάκια εκτοξεύοντας τις τιμές.

Πού θα μείνετε

Trullidea Λίγο έξω από το κέντρο του Alberobello, σε μια πρώην έρημη περιοχή γνωστή ως Monti, o ντόπιος Guido Antionetta, αγόρασε και αναπαλαίωσε μερικά εγκαταλελειμμένα trulli στα τέλη του 1990 και τα μετέτρεψε στο πρώτο ξενοδοχείο της περιοχής (Via Monte San Gabriele 1, www.trullidea.com, από €100 το δίκλινο).

Trulli e Puglia Γοητευτικό σύνολο από προσεκτικά αναπαλαιωμένα trulli, δημοφιλή μεταξύ των νεόνυμφων (Piazza Gabriele D’Annunzio 2, τηλ.: 0039 080 4324376,www.trulliepuglia.com, από €95 το δίκλινο).

Δείτε το βίντεο

Back to top button
Close
Close