Idees Sports

Ερβέ Ρενάρ: O γόης προπονητής είναι ίσως ο πιο αγαπητός ποδοσφαιράνθρωπος στην Αφρική.

Το ποδόσφαιρο στην Αφρική έχει πολλούς φαν και αντιμετωπίζεται σχεδόν όπως και στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι λαοί της Μαύρης Ηπείρου περνούν δύσκολα εν μέσω πολέμων, φτώχειας και χαμηλού βιοτικού επιπέδου, όμως έχουν το ποδόσφαιρο για να ξεχνούν τα προβλήματά τους. Και ο Ερβέ Ρενάρ είναι ίσως ο πιο αγαπητός ποδοσφαιράνθρωπος στην Αφρική.

Γεννημένος στις 30 Σεπτεμβρίου του 1968 στη Γαλλία, ο Ρενάρ έπαιξε ως αμυντικός σε τρεις ομάδες της πατρίδας του, κυρίως σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Ωστόσο αγωνίστηκε για 7 χρόνια στις Κάννες, ενώ αποσύρθηκε το 1998 για να γίνει προπονητής. Έχοντας περάσει από πάγκους μικρών ομάδων σε Αγγλία και Γαλλία, πήρε την απόφαση να δουλέψει στην αφρικανική ήπειρο, όπου ομολογουμένως πέτυχε σπουδαία πράγματα ως ομοσπονδιακός τεχνικός.

Το 2008 ανέλαβε την εθνική ομάδα της Ζάμπια και στο Κόπα Άφρικα του 2010 την οδήγησε στα προημιτελικά μετά από 14 χρόνια. Ακολούθησε το πέρασμα από την Ανγκόλα και από μία ομάδα της Αλγερίας, μέχρι να επιστρέψει στον πάγκο της εθνικής Ζάμπια το 2011. Τότε πέτυχε κάτι πολύ σπουδαίο: βοήθησε την ομάδα να κατακτήσει το πρώτο Κόπα Άφρικα της ιστορίας της το 2012!

Τότε ήταν που μπήκε στις καρδιές των Αφρικανών, ειδικά αυτών από τη Ζάμπια. Μετά από ένα πέρασμα λίγων μηνών από τον πάγκο της Σοσό, ανέλαβε ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής Ακτής Ελεφαντοστού. Το 2015 κατέκτησε ξανά το Κόπα Άφρικα, όντας ο πρώτος τεχνικός που κατακτά το τρόπαιο με δύο διαφορετικές χώρες!

Λίγους μήνες μετά επέστρεψε στο Σαμπιονά για χάρη της Λιλ, αλλά και πάλι δεν κατάφερε να μείνει πολύ στον πάγκο της. Φαίνεται ότι δεν του πάει τόσο η καθημερινή τριβή με μια ομάδα, οπότε δέχτηκε πρόταση από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Μαρόκο, για να αναλάβει και τρίτη αφρικανική Εθνική! Φυσικά δέχτηκε και άφησε πάλι το στίγμα του…

Το 2017 το Μαρόκο προκρίθηκε πανηγυρικά στα τελικά του Μουντιάλ 2018 στα γήπεδα της Ρωσίας, για πρώτη φορά μετά το 1998! Σπουδαία επιτυχία και… μεθύσι σε όλη τη χώρα, η οποία έπινε νερό στο όνομά του. Η ομοσπονδία του πρόσφερε νέο συμβόλαιο μέχρι το 2022.

Δεν έχουν άδικο οι… μισοί Αφρικανοί που πλέκουν το εγκώμιό του και τον αποκαλούν «λευκό μάγο». Η δουλειά και το πλάνο του φάνηκαν αρκετές φορές, οι επιτυχίες του μιλάνε από μόνες τους και ο Ερβέ Ρενάρ είναι το πιο αγαπητό πρόσωπο του ποδοσφαίρου στη Μαύρη Ήπειρο…

periodico.gr

Back to top button
Close
Close