ΠολιτισμόςΤρίκαλα

To trikalaidees τηλεοπτικά στην αρχαία Πέλιννα και στην λίμνη του Ζουρπαπά

Στο ρεπορτάζ καταγράφεται η σημερινή παρουσία της περιοχής με τα πεσμένα τοίχοι της Αρχαίας Πέλιννας όπως και το γεωλογικό φαινόμενο που πιθανών να δημιουργήθηκε από πτώση Μετεωρίτη η από τον τοπικό μύθο του Ζουρπαπά ….. Δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλιννας υπάρχει μια μεγάλη δολίνη, δηλαδή ένα μεγάλο γεωλογικό κοίλωμα που προέκυψε από κατακρήμνιση της επιφάνειας με μέγιστο πλάτος 280 μέτρα και βάθος περί τα 100 μέτρα. Οι θρύλοι αναφέρουν διάφορα για το πώς συνέβη αυτό, με πιθανότερο το σενάριο του να χτύπησε μετεωρίτης τη περιοχή.

 

Πρόκειται για μια αρχαία πόλη στην καρδιά του Tρικαλινού κάμπου που ακολούθησε φιλομακεδονική πολιτική και επεξέτεινε τα όριά της μετά την καταστροφή της Τρίκκης και της Φαρκαδόνας από τον Φίλιππο.
Ο λόγος για την Πέλιννα ή Πελινναίον, πόλη της τετράδος Εστιαιώτιδος, η οποία απλωνόταν στην αριστερή όχθη του Πηνειού ποταμού στη δυτική Θεσσαλία, ανάμεσα στην Τρίκκη και την Φαρκαδόνα.
Η θέση της αρχαίας πόλης είχε εξαιρετική στρατηγική σημασία, καθώς έλεγχε την οδό από την Τρίκκη προς την Λάρισα, μάλιστα δε το στενό πέρασμα ανάμεσα στην συμβολή του Ληθαίου ποταμού με τον Πηνειό, όπου υπήρχε ένα μεγάλο έλος και τις νότιες κλιτείς των Χασίων.
Η αρχαία Πέλιννα ταυτίστηκε στο σύνολό της με τα ερείπια του χαμηλού βραχώδους υψώματος «Παλαιογαρδίκι», το οποίο βρίσκεται 3 χλμ βορειοανατολικά του σημερινού οικισμού Πετρόπορος και 14 χλμ ανατολικά των Τρικάλων.

 

Back to top button
Close
Close