Επιχειρείν

Οι καλύτερες πρακτικές μάρκετινγκ για μια μικρή επιχείρηση

Το marketing αποτελεί κεντρικό κομμάτι της λειτουργίας μιας επιχείρησης και παίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της. Ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις είναι ακόμα πιο σημαντικό να αξιοποιούν τις σωστές πρακτικές marketing, αφού το κεφάλαιο που μπορούν να επενδύσουν είναι μικρότερο από τις μεγάλες επιχειρήσεις και ο ανταγωνισμός μεγαλύτερος.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα δούμε μερικές από τις καλύτερες πρακτικές marketing που μπορεί να χρησιμοποιήσει μια μικρή επιχείρηση για να ξεχωρίσει από το πλήθος και να προσελκύσει πελάτες!

Ορισμός του κοινού-στόχου

Ο ορισμός του κοινού στο οποίο στοχεύει είναι ένα από τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνει μια επιχείρηση όταν ξεκινάει να οργανώνει το πλάνο marketing που θα ακολουθήσει. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα, καθώς μια μικρή επιχείρηση δεν πρέπει να σπαταλήσει χρόνο και χρήματα απευθυνόμενη σε κοινό το οποίο δεν έχει πολλές πιθανότητες να αγοράσει το προϊόν ή την υπηρεσία που προσφέρει.

Οπότε, θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο για να συγκεκριμενοποιήσει όσο πιο πολύ γίνεται το κοινό στο οποίο στοχεύει και να βρει ποιά είναι τα δημογραφικά χαρακτηριστικά του, οι αγοραστικές του συνήθειες και τα ενδιαφέροντά του. Έτσι, θα μπορέσει σε δεύτερη φάση να το προσεγγίσει με διάφορους τρόπους, όπως μηνύματα μέσω του Viber για επιχειρήσεις, SMS marketing, διαφημίσεις στη Google και τα Social Media, κτλ.

Χτίσιμο μιας ισχυρής παρουσίας στο διαδίκτυο

Είναι δεδομένο ότι πλέον τα πάντα γίνονται online, οπότε μια μικρή επιχείρηση επιβάλλεται να έχει μια ισχυρή διαδικτυακή παρουσία. Ένα από τα βασικότερα κομμάτια της παρουσίας στο διαδίκτυο είναι φυσικά το website της επιχείρησης, το οποίο θα πρέπει να είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί να πλοηγηθεί σε αυτό εύκολα, χωρίς προβλήματα ή καθυστερήσεις.

Παράλληλα, οι μικρές επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν ενεργή παρουσία στα Social Media, τα οποία παίζουν σήμερα καθοριστικό ρόλο στην αγοραστική συμπεριφορά των χρηστών. Μία καλά σχεδιασμένη στρατηγική Social Media είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να ξεχωρίσει μια επιχείρηση στον ψηφιακό κόσμο και να κερδίσει πιστό κοινό. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να δημοσιεύει ποιοτικό περιεχόμενο και να αλληλεπιδρά συχνά με τους χρήστες!

Δημιουργία εταιρικής ταυτότητας

Η δημιουργία της εταιρικής ταυτότητας είναι μία από τις σημαντικότερες πρακτικές marketing με τις οποίες θα πρέπει να ξεκινήσει μια μικρή επιχείρηση, καθώς είναι κεντρικής σημασίας για την επιτυχία της. Μια ελκυστική και πρωτότυπη εταιρική ταυτότητα θα βοηθήσει την επιχείρηση να ξεχωρίσει από το πλήθος, να προσελκύσει το κοινό στο οποίο στοχεύει, αλλά και να το μετατρέψει σε πελάτες.

Επίσης, η εταιρική ταυτότητα επικοινωνεί στο κοινό τις αξίες και τους στόχους της επιχείρησης, πράγμα που παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόκτηση πιστών πελατών. Πέρα από ένα καλοσχεδιασμένο logo και μία ωραία εμφάνιση, είναι σημαντικό μια επιχείρηση να αναπτύξει και μια φιλοσοφία γύρω από το brand της. Αυτό είναι που θα τη συνδέσει συναισθηματικά με το κοινό στο οποίο στοχεύει και θα συντελέσει στην ανάπτυξή της σε βάθος χρόνου!

Επένδυση στο content marketing

Στο διαδικτυακό κόσμο, το περιεχόμενο είναι το παν! Μάλιστα, στις μικρές επιχειρήσεις το περιεχόμενο είναι ακόμα πιο σημαντικό, καθώς είναι αυτό που θα τις διαφοροποιήσει από τον ανταγωνισμό και θα τις κάνει να ξεχωρίσουν.

Γι’ αυτό και αξίζει να επενδύσουν σε ποιοτικό περιεχόμενο, το οποίο θα απευθύνεται ειδικά στο κοινό στο οποίο στοχεύουν, αυξάνοντας την επισκεψιμότητα στο website τους, αλλά και την αλληλεπίδραση μεταξύ επιχείρησης και χρηστών. Μια μικρή επιχείρηση μπορεί να αξιοποιήσει το content marketing δημιουργώντας blog posts και video, ακόμα και κάνοντας ένα podcast, το οποίο είναι και ένα από τα τελευταία trends στο content marketing!

Οι μικρές επιχειρήσεις πολλές φορές δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν από το πλήθος και να κερδίσουν πιστό κοινό, όμως οι κατάλληλες πρακτικές marketing μπορούν να τις βοηθήσουν σημαντικά. Επενδύοντας στα κατάλληλα εργαλεία και σε συνεργασίες με τους σωστούς επαγγελματίες, μπορούν να αναπτυχθούν και να έχουν μια επιτυχημένη πορεία, παρά τον ανταγωνισμό που έχουν να αντιμετωπίσουν!

Back to top button
Close
Close