Πρεμιέρα σήμερα με τις πρώτες ταινίες του Διεθνούς Φεστιβάλ Κωμωδίας Κινηματογράφου Τρικάλων

Η ώρα της μεγάλης πρεμιέρας έφτασε για το 1ο Διεθνούς Φεστιβάλ Κωμωδίας Κινηματογράφου Τρικάλων (TICFF). Ο προβολές των ταινιών στα δύο διαγωνιστικά τμήματα (μικρού και μεγάλου μήκους ξεκινούν στις 19:30 στον Δημοτικό Κινηματογράφο (στον Μύλο Ματσόπουλου), με 9 ταινίες μικρού μήκους και συνεχίζονται στις 21:30, στον ίδιο χώρο , με μία ταινία μεγάλου μήκους. Η είσοδος είναι δωρεάν.
Οι προβολές του Διαγωνιστικού Τμήματος θα πραγματοποιούνται καθημερινά, από τη Δευτέρα 19 έως και το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, στις 19:30 και στις 21:30, στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου στον Μύλο Ματσόπουλου.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ υποβλήθηκαν 388 ταινιών από 68 χώρες, από τις οποίες επιλέχθηκαν 52 για το επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα. Έλληνες δημιουργοί, με έργα μικρού και μεγάλου μήκους, συναντούν κινηματογραφιστές από τη Γαλλία, την Ιταλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Ιαπωνία, το Ιράν, την Αλγερία, τη Βενεζουέλα, τη Γερμανία, την Ταϊλάνδη, τον Καναδά, το Περού, την Ελβετία, την Ισπανία, τη Νότιο Κορέα, τη Νέα Ζηλανδία, την Αίγυπτο, το Μεξικό, την Κολομβία, την Τουρκία και πολλές ακόμη χώρες, συνθέτοντας ένα πολυφωνικό μωσαϊκό σύγχρονης δημιουργίας.
Η πολυμορφία πολιτισμών, γλωσσών και ανθρώπων συναντάται στα Τρίκαλα με επίκεντρο την κωμωδία σε όλες τις εκφάνσεις και τα είδη της: από την κλασική κομεντί, τη μαύρη κωμωδία και τη δραματική κομεντί, μέχρι τη φάρσα, τη μουσική κωμωδία, το μιούζικαλ, την παρωδία, τη σάτιρα και τα κωμικά κινούμενα σχέδια (animation).
Το πρόγραμμα
ΔΕΥΤΕΡΑ MONDAY 19.10.2026
Α. Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Ταινιών Μικρού Μήκους
19.30
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ, ΜΥΛΟΣ ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
INMACULADA, 12’ Γκιγιέρμο Ρόχο Ντίαζ & Χεσούς Καρντιέλ
Guillermo Rojo Diez & Jesús Cardiel, Ισπανία Spain, 2026
ΥΠΟΘΕΣΗ
Σε μια μικρή πόλη, η Ινμακουλάδα επιλέγεται να φροντίζει το μικρό παρεκκλήσι της Παναγίας. Αυτό που αρχικά μοιάζει με τιμή μετατρέπεται σε μια παράλογη και μυστική περιπέτεια, όταν η εικόνα της Παναγίας εξαφανίζεται μυστηριωδώς από το σπίτι της
NONVERBAL, 10’ Γκιοκτσέ Αϊ Γιλντίζ Gökçe Ay Yıldız, Τουρκία Turkey, 2026
ΥΠΟΘΕΣΗ
Δύο αστυνομικοί καταφθάνουν σε ένα θέατρο και καταγράφουν μια παράσταση παντομίμας. Παρότι οι δύο μίμοι επί σκηνής και ο σκηνοθέτης αγχώνονται με αυτή την απρόσμενη παρουσία, όλα εξε λίσσονται ομαλά. Οι δύο αστυνομικοί, ενθουσιασμένοι από την παράσταση που παρακολούθησαν, καλούνται τώρα να ακούσουν την ηχογράφηση της παντομίμας και να ενημερώσουν τους ανωτέρους τους.
LA REPRODUCTION Ζαν-Μαρί Βιλνέβ Jean-Marie Villeneuve Γαλλία France 2024, 24’
ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο Μαρκ-Αντουάν, 35 ετών, με κάπως ξεπερασμένη εμφάνιση, βλέπει μια μέρα έναν καινούργιο γείτονα να εγκαθίσταται στην πολυκατοικία α πέναντι από το σπίτι του. Σύντομα, αρχίζει να τον παρακολουθεί.
SOAKED Άκης Μελαχρής & Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος Akis Melachris & Alexandros Romanos Lizardos Ελλάδα Greece 2026, 9’
ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο Φάνης, ένα ρομαντικό σύννεφο με οικολογικές ανησυχίες, ονειρεύεται να ερωτευτεί και να γίνει βροχή. Καθώς ο κόσμος από κάτω απειλείται από ξηρασία, ανακαλύπτει πως η αγάπη, η σύνδεση και η συλλογική ευθύνη μπορεί να είναι ακριβώς οι δυνάμεις που χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση.
BASIC VIDEO EDITING FOR BEGINNERS Γιαέχο Κιμ
Jaeho KIM Νότια Κορέα South Korea 2025, 8’
ΥΠΟΘΕΣΗ
Ένας άντρας αποφασίζει να μοντάρει μια στιγμή από έναν παλιό χωρισμό του.
IF THE CAT IS GONE Μαριάν Χάνα Marianne Hanna Αίγυπτος Egypt 2024, 14’
ΥΠΟΘΕΣΗ
Η Λάιλα είναι μια νεαρή γυναίκα που ζει μόνη στο Κάιρο και βρίσκεται διαρκώς υπό την παρακολούθηση των γειτόνων της. Όταν μπλέκει σε μια δύσκολη κατάσταση και χρειάζεται βοήθεια, ζητά από έναν φίλο της να έρθει να τη βοηθήσει. Όμως η κατάσταση σύντομα βγαίνει εκτός ελέγχου.
HACHAZO | 19/10 Πάμπλο Μάργκο & Σεμπάστιαν Ρέγιες Pablo Magro & Sebastián Reyes Ισπανία Spain 2026, 7’
ΥΠΟΘΕΣΗ
Ένα bachelor party μετατρέπεται σε μυστήριο όταν ο γαμπρός εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνη. Δύο ντετέκτιβ αναλαμβάνουν την υπόθεση και ακολουθούν τα στοιχεία, που τους οδηγούν στα μέρη όπου πραγματοποιήθηκε το πάρτι, προσπαθώντας να τον εντοπίσουν. Όλα αυτά ενώ παράλληλα εργάζονται πάνω σε μια αναφορά για την αστυνομία της πόλης.
THE PENULTIMATE WORD Η ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ | 19 /10 Νίκος Π. Τερζης Nicos P. Terzis Ελλάδα Greece 2026, 16’
ΥΠΟΘΕΣΗ
«H Προτελευταία Λέξη». Μεσογειακή, σουρεαλιστική θρίλερ – σάτιρα: Η επινόηση της ζωής και η κατασκευή της πραγματικότητας σε παράλληλη δράση. Ένας παπάς σε ένα νησί συλλαμβάνει μια “θαυματουργή ιδέα” τις παραμονές της γιορτής του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Εμπιστεύεται την χειρωνακτική εργασία στον αξιαγάπητα αλλόκοτο καντηλανάφτη Κλεόβουλο, ο οποίος ενδίδοντας στις πρωτογενείς παρορμήσεις του μυείται τυχαία στο μοναδικό θαύμα, το μυστήριο της ζωής από μια παιγνιώδη, δαιμόνια γυναίκα. Ποιος έχει την τελευταία λέξη, αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό, αφού πάντα είναι δυνατόν κάτι να προστεθεί;
*Θα προηγηθεί χαιρετισμός από τον σκηνοθέτη της ταινίας “Η προτελευταία λέξη”, Νίκο Π. Τερζή
Β. Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Ταινιών Μεγάλου Μήκους International Feature Film Competition Programme
21.30
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ, ΜΥΛΟΣ ΜΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
TARKARÍ (SPICY GOAT), A RESTAURANT WHOSE MAIN DISH IS CHAOS…, 80’
Ντανιέλ Γιέγρες & Φρανσίσκο Ντένις,
Daniel Yegres & Francisco Denis, Βενεζουέλα Venezuela, 2023
TARKARÍ (SPICY GOAT), A RESTAURANT WHOSE MAIN DISH IS CHAOS… 19/10 Ντανιέλ Γιέγρες & Φρανσίσκο Ντένις Daniel Yegres & Francisco Denis Βενεζουέλα Venezuela 2023, 80’ Το TARKARÍ DE CHIVO, ένα άλλοτε ένδοξο εστιατόριο στο κέντρο του Καράκας, παλεύει να επιβιώσει σε μια πόλη που βρίσκεται στα πρόθυρα του χάους. Ένα βροχερό βράδυ Παρασκευ ής, ένας λαίμαργος εκατομμυριούχος, ένας ψεύτικος τρομοκράτης, ένας ξεπεσμένος τηλεοπτικός αστέρας και μια νεαρή YouTuber μπλέκονται με την εκκεντρική οικογένεια που διευθύνει το εστιατόριο, πυροδοτώντας μια αλυσίδα από παράλογες καταστάσεις, ακούσια εγκλήματα και αλλόκοτους εκβιασμούς.
Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων