Ειδήσεις

«Μαρίνα Κοντοτόλη: ΑΜΕΣΗ θεσμοθέτηση πλαισίου αδειοδότησης και ελέγχου των χώρων παροχής υπηρεσιών Εργοθεραπείας».

Η Βουλευτής Τρικάλων, Μαρίνα Κοντοτόλη, κατέθεσε στη Βουλή ως Αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας την επιστολή του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών – Ν.Π.Δ.Δ., με την οποία ζητείται η άμεση θεσμοθέτηση πλαισίου αδειοδότησης, λειτουργίας και ελέγχου των χώρων παροχής υπηρεσιών Εργοθεραπείας.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η ανάγκη θεσμοθέτησης του συγκεκριμένου πλαισίου έχει τεθεί επανειλημμένα προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών έχει καταθέσει ήδη από το 2017 πρόταση για τον καθορισμό των όρων, των προϋποθέσεων και των προδιαγραφών λειτουργίας των χώρων παροχής υπηρεσιών Εργοθεραπείας, ενώ τον Μάρτιο του 2025 κατέθεσε αναθεωρημένη πρόταση, η οποία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη σχετική κανονιστική ρύθμιση.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών ζητά από το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει άμεσα στη θεσμοθέτηση του πλαισίου αδειοδότησης των συγκεκριμένων χώρων, να αξιοποιήσει ως βάση εργασίας την πρόταση που έχει ήδη καταθέσει, να καθορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της σχετικής κανονιστικής ρύθμισης και να πραγματοποιήσει άμεσα συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η κ. Κοντοτόλη σημειώνει ότι η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει την προστασία της δημόσιας υγείας και την ασφάλεια των πολιτών, θεσπίζοντας σαφείς όρους λειτουργίας και ουσιαστικούς ελέγχους στους χώρους παροχής υπηρεσιών Εργοθεραπείας, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και να καλυφθεί ένα σημαντικό θεσμικό κενό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Άμεση θεσμοθέτηση πλαισίου αδειοδότησης, λειτουργίας και ελέγχου  των χώρων παροχής υπηρεσιών Εργοθεραπείας».

Η Βουλευτής Τρικάλων, Μαρίνα Κοντοτόλη, καταθέτει ως Αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας την από 17-09-2026 υπ’ αρ. πρωτ. 087/2025 Επιστολή του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών – Ν.Π.Δ.Δ., με την οποία ζητείται η άμεση θεσμοθέτηση σαφούς και ελέγξιμου πλαισίου αδειοδότησης, λειτουργίας και ελέγχου των χώρων παροχής υπηρεσιών Εργοθεραπείας.

Στην εν λόγω επιστολή, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών επισημαίνει ότι η ανάγκη θεσμοθέτησης του συγκεκριμένου πλαισίου έχει τεθεί επανειλημμένα προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Όπως αναφέρει, έχει καταθέσει ήδη από το έτος 2017 πρόταση για τον καθορισμό των όρων, των προϋποθέσεων και των προδιαγραφών λειτουργίας των χώρων παροχής υπηρεσιών Εργοθεραπείας, ενώ τον Μάρτιο του 2025 κατέθεσε αναθεωρημένη πρόταση, η οποία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη σχετική κανονιστική ρύθμιση.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών ζητά από το Υπουργείο Υγείας:

  1. Να προχωρήσει άμεσα στη θεσμοθέτηση του πλαισίου αδειοδότησης των χώρων παροχής υπηρεσιών Εργοθεραπείας.
  2. Να αξιοποιηθεί ως βάση εργασίας η πρόταση που έχει ήδη καταθέσει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών.
  3. Να καθοριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της σχετικής κανονιστικής ρύθμισης.
  4. Να πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και τις αρμόδιες υπηρεσίες, με αντικείμενο την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Κατόπιν τούτων, ζητείται από τον αρμόδιο Υπουργό να λάβει υπόψη τα ανωτέρω και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση θεσμοθέτηση σαφούς πλαισίου αδειοδότησης, λειτουργίας και ελέγχου των χώρων παροχής υπηρεσιών Εργοθεραπείας, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, την ασφάλεια των πολιτών και τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και να ενημερώσει τη Βουλή σχετικά.

Αθήνα, 9-10-2026

Ακολουθεί η από 17-09-2026 υπ’ αρ. πρωτ. 087/2025  Επιστολή του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών – Ν.Π.Δ.Δ.

Η καταθέτουσα Βουλευτής,

Μαρίνα Κοντοτόλη

Διαβάστε επίσης...

Back to top button