Τρίκαλα

Γενέσι: «Έστω να σβήσουμε και αυτή τη φωτιά…» – Η ανάρτηση του προέδρου και η ανησυχία για τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές

 

Με μια ανάρτηση που αποτυπώνει περισσότερο προβληματισμό παρά εφησυχασμό, ο πρόεδρος του Γενεσίου, Γιώργος Γεωργούλας, αναφέρθηκε στη νέα επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση φωτιάς λίγο έξω από το χωριό.

Advertisement

«Ως πρόεδρος του χωριού θέλω να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τον Δήμο Τρικκαίων για την άμεση επέμβαση και γρήγορη ανταπόκριση, έστω να σβήσουμε και αυτήν τη φωτιά από τις πολλές το τελευταίο διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η φράση «από τις πολλές το τελευταίο διάστημα» είναι ίσως και το πιο ουσιαστικό σημείο της ανάρτησης.

Γιατί το ζήτημα πλέον δεν είναι μόνο η κατάσβεση μιας ακόμη φωτιάς.

Είναι το γεγονός ότι, μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου είκοσι ημερών, χρειάστηκε επανειλημμένα να κινητοποιηθούν πυροσβεστικές δυνάμεις για περιστατικά στην ευρύτερη περιοχή του Γενεσίου.

Και κάθε νέα επέμβαση, πέρα από την προφανή περιβαλλοντική επιβάρυνση και τον κίνδυνο για το φυσικό περιβάλλον και τις περιουσίες, συνεπάγεται και σημαντική κινητοποίηση ανθρώπινων και υλικών πόρων.

Πυροσβεστικά οχήματα, προσωπικό, οχήματα του Δήμου, καύσιμα, εθελοντές και, όταν οι συνθήκες το απαιτούν, εναέρια μέσα, τίθενται στη διάθεση της κατάσβεσης.

Πρόκειται για πόρους που δεν είναι απεριόριστοι και, τελικά, χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους φορολογούμενους πολίτες.

Ιδιαίτερα όταν απαιτείται η συνδρομή βαρέων εναέριων μέσων, το κόστος της επιχειρησιακής κινητοποίησης αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Βεβαίως, μπροστά στην ανάγκη προστασίας ανθρώπων, περιουσιών και δασικών εκτάσεων, το ερώτημα δεν μπορεί να είναι αν «αξίζει» να κινητοποιηθεί η Πυροσβεστική. Η απάντηση είναι αυτονόητη: κάθε αναγκαίο μέσο πρέπει να χρησιμοποιείται.

Το ουσιαστικό ερώτημα είναι άλλο:

Γιατί χρειάζεται να κινητοποιούνται ξανά και ξανά τόσο σημαντικές δυνάμεις στην ίδια περιοχή μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα;

Η ανάρτηση του προέδρου του Γενεσίου, επομένως, δεν θα πρέπει να διαβαστεί απλώς ως ακόμη ένα «ευχαριστώ» προς την Πυροσβεστική και τους εθελοντές.

Είναι και μια έμμεση αποτύπωση της ανησυχίας μιας τοπικής κοινωνίας που βλέπει τις φωτιές να επαναλαμβάνονται.

Ο κ. Γεωργούλας ευχαριστεί την Πυροσβεστική, τον Δήμο και τους εθελοντές — και δικαίως. Είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και καλούνται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες κάθε περιστατικού.

Όμως η κοινωνία δεν μπορεί να περιορίζεται κάθε φορά στο να λέει «ευτυχώς, έσβησε και αυτή».

Χρειάζεται πρόληψη, αυξημένη επιτήρηση, διερεύνηση των περιστατικών και, όπου υπάρχουν στοιχεία για εμπρησμό ή άλλη παραβατική ενέργεια, άμεση και αποτελεσματική διερεύνηση των ευθυνών.

Γιατί η επιτυχία δεν είναι μόνο να σβήσει η φωτιά.

Επιτυχία θα είναι να μη χρειαστεί να ανάψει η επόμενη.

Και ίσως αυτή να είναι η ουσία πίσω από τα λόγια του προέδρου του Γενεσίου:

«Έστω να σβήσουμε και αυτή τη φωτιά… από τις πολλές το τελευταίο διάστημα».

Το «έστω» δεν είναι καθησυχαστικό.

Είναι προειδοποιητικό.

Γιατί όταν μια τοπική κοινωνία αρχίζει να συνηθίζει τις πυροσβεστικές κινητοποιήσεις, τότε το πρόβλημα δεν είναι πλέον μία φωτιά.

Είναι η επανάληψη.Μπορεί να είναι εικόνα φωτιάΜπορεί να είναι εικόνα φωτιά και γρασίδι

Διαβάστε επίσης...

Back to top button