Τρίκαλα

Εκδήλωση του 8ου ΓΕΛ Τρικάλων: «Γυναίκες που Εμπνέουν – Ισότητα, Σεβασμός, Συμμετοχή»

 

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2026, στις 19:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη, η εκδήλωση του 8ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων με τίτλο «Γυναίκες που Εμπνέουν – Ισότητα, Σεβασμός, Συμμετοχή», αφιερωμένη στη σημασία της ισότητας των φύλων, του σεβασμού και της ενεργού συμμετοχής των γυναικών στην κοινωνία.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το 8ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων, με συνδιοργανωτές τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων και την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η Διευθύντρια του σχολείου, κα Μαριάννα Αποστόλου, η οποία καλωσόρισε το κοινό και αναφέρθηκε στη σημασία της ανάδειξης των ζητημάτων ισότητας, σεβασμού και ενδυνάμωσης των γυναικών μέσα από την εκπαίδευση και τη συνεργασία της σχολικής κοινότητας με την τοπική κοινωνία. Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο με τίτλο «Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Επτά γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο», το οποίο αποτέλεσε μια σύντομη αλλά ουσιαστική εισαγωγή στην ιστορική συμβολή των γυναικών στην πρόοδο της ανθρωπότητας.

Ακολούθησαν οι ομιλίες των προσκεκλημένων εισηγητριών:

  • Η κα Γεωργία Κωνσταντία Καραγιάννη, Σύμβουλος ΠΕ06, ανέπτυξε το θέμα «Η γυναίκα στην Εκπαίδευση», αναδεικνύοντας τον ρόλο των γυναικών στην εκπαιδευτική διαδικασία και τη συμβολή τους στη διαμόρφωση ενός πιο δημοκρατικού και συμπεριληπτικού σχολείου.
  • Η κα Ευτυχία Κελεπούρη, εκπαιδευτικός και διοικητική υπάλληλος του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, παρουσίασε την εισήγηση «Η αόρατη πληγή – Η ψυχολογική και συναισθηματική βία στις γυναίκες και τα έφηβα κορίτσια», φωτίζοντας μια μορφή βίας που συχνά παραμένει αθέατη αλλά έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή των θυμάτων.
  • Η κα Ελευθερία Τζιουβάρα, Νομική Σύμβουλος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Τρικκαίων και MSc Κοινωνιολογίας του Δικαίου, ανέπτυξε το θέμα «Η έμφυλη βία ως όψη της έμφυλης ανισότητας: Η γυναίκα και τα δικαιώματά της στο επίκεντρο μέσα από τη δράση του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Τρικκαίων», παρουσιάζοντας το θεσμικό πλαίσιο και τις υπηρεσίες υποστήριξης που παρέχονται στις γυναίκες.

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η προβολή του μαθητικού βίντεο «Οι μαθητές/τριες του 8ου ΓΕΛ Τρικάλων ενάντια στην έμφυλη βία», το οποίο επιμελήθηκε ο κος Βασιλείου Γεώργιος, αναδεικνύοντας τη φωνή και τη στάση των μαθητών και μαθητριών απέναντι σε φαινόμενα βίας και διακρίσεων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απαγγελία ποιημάτων από την κα Ελένη Αλέξιου, εκπαιδευτικό και ποιήτρια, η οποία διδάσκει στο Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας, προσφέροντας στο κοινό μια ιδιαίτερα ευαίσθητη και καλλιτεχνική νότα.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβαν οι εκπαιδευτικοί κα Ελένη Παπαθανασίου και κα Χρυσούλα Σκούτα, οι οποίες συντόνισαν με επιτυχία τη ροή του προγράμματος.

Η Οργανωτική Επιτροπή της εκδήλωσης αποτελούνταν από τους εκπαιδευτικούς:

  • Μαριάννα Αποστόλου (ΠΕ05), Διευθύντρια
  • Σωτήριος Γουσόπουλος (ΠΕ11)
  • Ελένη Παπαθανασίου (ΕΑΕ ΠΕ03)
  • Χρυσούλα Σκούτα (ΕΑΕ ΠΕ02)

Το 8ο ΓΕΛ Τρικάλων ευχαριστεί θερμά όλους τους ομιλητές, τους συνδιοργανωτές, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις μαθήτριες, καθώς και όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, συμβάλλοντας στη διάδοση του μηνύματος της ισότητας, του σεβασμού και της ενεργού συμμετοχής.

 

Back to top button