Τρίκαλα

Όταν τα Τρίκαλα μυρίζουν Χριστούγεννα, γουρνοπούλα και… Ζαρούλα

Με χαλαρό ύφος και ευθυμία, γιατί παραμονή Χριστουγέννων οι μυρωδιές και τα έθιμα έχουν τον πρώτο λόγο, στα Τρίκαλα κορυφώνονται οι ετοιμασίες για τη μεγάλη γαστρονομική ιεροτελεστία. Εκεί όπου χιλιάδες γουρνοπούλες ετοιμάζονται να ψηθούν στον «βωμό» του εθίμου και να πάρουν θέση στο γιορτινό τραπέζι.

Στη Φωτάδα Τρικάλων, η ταβέρνα του Τάκη Ζαρούλα φαίνεται πως κρατά γερά τα… σκήπτρα. Από το απόγευμα της Τετάρτης, καμιά εικοσαριά γουρνοπούλες πήραν θέση στις ψησταριές  και άρχισαν το αργό, υπομονετικό ψήσιμο, ώστε ανήμερα των Χριστουγέννων να φτάσουν στο τραπέζι όπως προστάζει η παράδοση: με τραγανή, χρυσαφένια πέτσα και ζουμερό χοιρινό λίπος που λιώνει στο στόμα και «σκεπάζει» τους ουρανίσκους με νοστιμιά.

Οι παραγγελίες έχουν ήδη δοθεί, το πρόγραμμα είναι μετρημένο και ο Τάκης, μαζί με το έμπειρο συνεργείο του, έστρωσε τις γουρνάδες στα κάρβουνα σαν να πρόκειται για ιερό τελετουργικό. Φωτιά, καπνός, μυρωδιές και χαμόγελα συνθέτουν το σκηνικό, αποδεικνύοντας ότι εδώ το έθιμο δεν είναι απλώς συνήθεια, αλλά γιορτή, παράδοση και μεράκι.

Γιατί στα Τρίκαλα τα Χριστούγεννα… μυρίζουν γουρνοπούλα και καλή παρέα.

Back to top button
Close
Close