Ευγενία Σαμαρά: «Ο καινούργιος χρόνος θα με βρει πιο ελεύθερη ψυχικά από ποτέ»

Η Ευγενία Σαμαρά μιλάει στο Bovary για την αγαπημένη της περίοδο, που είναι τα Χριστούγεννα, κάνει τον απολογισμό και δηλώνει έτοιμη να υποδεχτεί το νέο χρόνο και όσα αυτός θα φέρει μαζί του.
Την Ευγενία Σαμαρά την γνώρισα πριν δώδεκα χρόνια. Από την αρχή της πορείας της διέθετε μια ξεχωριστή λάμψη -δεν βιάστηκε να εκτεθεί, αλλά περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να αποκαλυφθεί. Σήμερα, αυτή η διαδρομή αποτυπώνεται σε μια πολυδιάστατη παρουσία, που κινείται με συνέπεια ανάμεσα στο θέατρο και την τηλεόραση.
Αυτή την περίοδο βρίσκεται ταυτόχρονα σε τρεις διαφορετικούς δημιουργικούς κόσμους. Στο θέατρο, συμπρωταγωνιστεί με τον Ορφέα Αυγουστίδη, στην παράσταση «Εκείνος που έκλεψε τη μέρα και πλήρωσε τη νύχτα» στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου. Στην τηλεόραση, πρωταγωνιστεί στη σειρά «Έχω παιδιά», δίνοντας ζωή σε έναν ρόλο που ισορροπεί ανάμεσα στο χιούμορ και την αλήθεια της καθημερινότητας. Και παράλληλα, παρουσιάζει στην ΕΡΤ1 το τηλεπαιχνίδι «Στην πίεση» σ’ έναν ρόλο που αναδεικνύει τη φυσικότητα, την επικοινωνιακή της άνεση και την αμεσότητά της.
Συναντηθήκαμε μια βροχερή μέρα του Δεκεμβρίου στο Geco Athens, στο κέντρο της Αθήνας. Φορώντας δημιουργίες της Daphne Valente και glam κοσμήματα της Katerina Makriyianni μεταμορφώνεται μπροστά στον φακό, σαγηνεύοντάς τον με φυσικότητα.
Αγαπά τα Χριστούγεννα, αναπολεί τα περσινά στη Νορβηγία, κάνει τον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει, μιλά για τα επαγγελματικά της βήματα και ανυπομονεί για τα δώρα που θα της φέρει ο νέος χρόνος. Άλλωστε, όπως η ίδια αναφέρει: «Ο καινούργιος χρόνος θα με βρει πιο ελεύθερη ψυχικά από ποτέ».
Ευγενία Σαμαρά: «Τα ωραιότερα μου Χριστούγεννα ήταν τα περσινά στην Νορβηγία»
Τα Χριστούγεννα είναι από τις αγαπημένες σου γιορτές; Ποιες είναι οι πιο έντονες παιδικές εικόνες που έχεις στο μυαλό σου;
Αγαπώ πολύ τα Χριστούγεννα – είναι πραγματικά από τις πιο αγαπημένες μου γιορτές. Μου αρέσουν οι στολισμοί, οι βόλτες για ποτάκια, αυτή η ξεχωριστή διάθεση που έχουμε όλοι τις μέρες αυτές –ακόμη και οι πιο ξενόφερτες παραδόσεις, όπως το Secret Santa.
Θυμάμαι έντονα όταν ήμουν μικρή και στολίζαμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο οικογενειακώς. Ο μπαμπάς και ο αδερφός μου συνήθως μας κοιτούσαν, γιατί η μαμά μου κι εγώ αναλαμβάναμε το μεγαλύτερο μέρος. Η μαμά, που ήθελε πάντα όλα να είναι όμορφα και συμμετρικά –όπως κι εγώ– με έβαζε να στολίζω ακόμη και την πίσω πλευρά του δέντρου, αυτή που κανείς δεν βλέπει. Στολίζαμε το σπίτι με χαρά κι εγώ ήθελα πάντα να οργανώσουμε και Secret Santa, και φυσικά με ακολουθούσαν. Γενικά, μου έκαναν όλα τα χατίρια.
Κάτι άλλο που αγαπώ πολύ τα Χριστούγεννα είναι να βρίσκομαι σε μέρη με πολύ χιόνι, να απολαμβάνω αυτό το μαγικό, λευκό τοπίο. Τα ωραιότερα Χριστούγεννα της ζωής μου ήταν τα περσινά, στο Τρόμσο της Νορβηγίας. Μοναδικό μέρος: χιονισμένο παντού, γεμάτο λαμπιόνια, με το Βόρειο Σέλας να φωτίζει τον ουρανό. Ήταν πραγματικά μαγικό.
Αυτές είναι οι χριστουγεννιάτικες εικόνες που έχω στο μυαλό μου – κλασικές, αγαπημένες και βαθιά δικές μου.
Χτίζοντας τη δική σου ζωή στην Αθήνα, πώς βιώνεις τα Χριστούγεννα στο δικό σου σπίτι;
Με εξαίρεση φέτος –που δεν ξέρω αν θα προλάβω να στολίσω δέντρο λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων– κάθε χρόνο στολίζω παρέα με φίλους. Το έχω ως μικρή προσωπική παράδοση: να έρχονται στο σπίτι, να βάζουμε μουσική και να στολίζουμε όλοι μαζί. Δεν στολίζω ποτέ μόνη μου. Θέλω να μοιράζομαι τη διαδικασία με τους ανθρώπους μου.
Ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που τα Χριστούγεννα τους πιάνει μελαγχολία;
Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι μελαγχολούν τις γιορτές! Εμένα αυτές οι μέρες μου αρέσουν πάρα πολύ – με κάνουν πολύ χαρούμενη. Υπάρχει χαρά, έξοδοι με φίλους, στολισμός, φαγητό, καλέσματα. Από τι να μελαγχολήσω; Συνήθως μελαγχολώ μετά, όταν τελειώνουν οι γιορτές και επιστρέφω πάλι στην καθημερινή ρουτίνα. Την περίοδο των γιορτών δεν με πιάνει ποτέ καμία μελαγχολία.


