Από το «σκοτάδι στο φως»: Τα Τρίκαλα τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών με συγκινητικό περίπατο ευαισθητοποίησης

Με ένα φορτισμένο διήμερο δράσεων και με κεντρικό μήνυμα την ανάγκη επαγρύπνησης και συλλογικής στάσης απέναντι στην έμφυλη βία, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Τρικκαίων τίμησε φέτος την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Στις 14 και 15 Νοεμβρίου 2025, η πόλη των Τρικάλων «ντύθηκε» με μηνύματα ευαισθητοποίησης, μέσα από ποικίλες καλλιτεχνικές και ενημερωτικές δράσεις, με τη δεύτερη ημέρα να συνδιοργανώνεται με το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων και τμήματα του Δήμου.
Πλήθος κόσμου στον «περίπατο αφύπνισης»
Το απόγευμα της Παρασκευής, η πλατεία Παλαιού Δεσποτικού πλημμύρισε από κόσμο. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου,που πραγματικά συγκίνησε καθώς παρέστει και η μητέρα του , ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων Δημήτρης Μήτραινας, ο υποδιευθυντής Θανάσης Κάππας, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι.
Σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών και το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας υλοποίησαν τον καθιερωμένο Περίπατο Ευαισθητοποίησης ενάντια στη βία κατά των γυναικών, έναν περίπατο–φόρο τιμής προς όλες τις γυναίκες που έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες με την κακοποίηση.
Καλλιτεχνικό πλαίσιο και μηνύματα ζωής
Από την εκκίνηση μέχρι τον τερματισμό στην ιστορική Γέφυρα του Ασκληπιού, ο περίπατος πλαισιώθηκε από μουσικά, χορωδιακά, θεατρικά και χορογραφικά δρώμενα.
Συμμετείχαν:
τα Εργαστήρια Θεάτρου του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων,
η Δημοτική Φιλαρμονική,
η Δημοτική Χορωδία Δωματίου «Voci intonate»,
η Καλλιτεχνική Ομάδα Ι.Μ.Ν.Ι. ΑΜΚΕ με την performance «My soul suffers from a shadow».
Τα δρώμενα, που παρουσιάστηκαν τόσο στην αφετηρία όσο και κατά μήκος της διαδρομής, απέδωσαν με ιδιαίτερη ευαισθησία τη δύσκολη και συχνά αθέατη πορεία μιας γυναίκας που βιώνει την έμφυλη βία: από «το σκοτάδι και τις σκιές, στο φως»· από τον φόβο και την απομόνωση στην υποστήριξη, την ασφάλεια και την ενδυνάμωση.
Τη δράση υποστήριξαν η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας (Δ.ΕΠ.ΙΣ) και η Διεθνής Ένωση Αστυνομικών (I.P.A.) Ν. Τρικάλων, στέλνοντας μήνυμα ενότητας όλων των θεσμών απέναντι σε κάθε μορφή έμφυλης βίας.
Ο φετινός περίπατος αποτέλεσε ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους φορείς και τους πολίτες των Τρικάλων να σταθούν ενεργά δίπλα στις γυναίκες που δοκιμάζονται. Όπως τόνισαν οι διοργανωτές, η πορεία μιας κακοποιημένης γυναίκας προς την ασφάλεια και την ελευθερία είναι δύσκολη — και για αυτό η συμβολή των αρμόδιων δομών, των αρχών αλλά και της κοινωνίας είναι καθοριστικής σημασίας.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Τρικκαίων συνεχίζει τη λειτουργία του στο πλαίσιο της ενταγμένης πράξης «Συνέχιση λειτουργίας Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών στο Δήμο Τρικκαίων» (Κωδικός ΟΠΣ 6003288), στο Πρόγραμμα «Θεσσαλία 2021-2027», με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με δράσεις όπως αυτές, ο Δήμος Τρικκαίων υπενθυμίζει πως η εξάλειψη της έμφυλης βίας αποτελεί υπόθεση όλων — και πως κάθε βήμα, κυριολεκτικά και συμβολικά, έχει σημασία.






