Ο γλυκός θρύλος της Αγιάς Μονής: Ο Δημήτρης Γούναρης ο Χροβαλάντης και η τέχνη του χαλβά

Στην καρδιά της Αγιάς Μονής στα Τρίκαλα, εκεί όπου οι δρόμοι μυρίζουν βασιλικό και οι αναμνήσεις έχουν γεύση αμυγδάλου, ένας χαλβάς «γράφει» ιστορία εδώ και δεκαετίες. Ο Δημήτρης Γούναρης, ένας αυθεντικός τεχνίτης της ζαχαροπλαστικής, έχει γλυκάνει γενιές και γενιές, κρατώντας στα χέρια του μια μυστική συνταγή που δεν είναι απλώς γλυκό είναι πολιτισμός.
Η μικρή οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε πριν από πολλές δεκαετίες, έχει γίνει σημείο αναφοράς όχι μόνο για τους Τρικαλινούς, αλλά και για κάθε καλοφαγά που βρέθηκε σε πανηγύρι ανά την Ελλάδα.
Από τη Σαρακοστή μέχρι τα πανηγύρια του καλοκαιριού, ο χαλβάς του Γούναρη δεν ήταν ποτέ ένα απλό προϊόν ήταν τελετουργία.
Ο Δημήτρης, μερακλής και απόλυτα αφοσιωμένος στην τέχνη του, δεν έβλεπε τον χαλβά σαν μια απλή ζύμη από ζάχαρη και ταχίνι. Ήταν γι’ αυτόν ένας ζωντανός οργανισμός που απαιτούσε υπομονή, φροντίδα, και πάνω απ’ όλα αγάπη. Το καζάνι, το ξύλινο κουτάλι, το ψήσιμο στην κατάλληλη θερμοκρασία, η σωστή στιγμή για να πέσουν τα φρεσκοκομμένα αμύγδαλα όλα είναι ζυγισμένα όχι μόνο με γραμμάρια αλλά και με ψυχή.
Η Σκυτάλη στη νέα γενιά σήμερα
Ο Δημήτρης απολαμβάνει τον καρπό των κόπων του, καθώς έχει παραδώσει τη σκυτάλη στον γιο του, τον Χρυσοβαλάντη. Νέος, γεμάτος όρεξη και με βαθύ σεβασμό στην οικογενειακή παράδοση, ο Χρυσοβαλάντης δεν επαναπαύεται στη φήμη του ονόματος. Αντιθέτως, εξελίσσει το προϊόν με μεράκι, φαντασία και τεχνική, διατηρώντας όμως αναλλοίωτη την καρδιά της συνταγής.
Ο χαλβάς της οικογένειας Γούναρη δεν είναι πια μόνο παραδοσιακός. Σήμερα, μπορεί κανείς να τον γευτεί σε εκδοχές που ξυπνούν φαντασιώσεις στον ουρανίσκο τραγανά αμύγδαλα, νότες καβουρδισμένου σουσαμιού, ακόμα και μοντέρνες εκδοχές με σοκολάτα ή φιστίκι Αιγίνης, χωρίς όμως να αλλοιώνεται το DNA του αυθεντικού προϊόντος.
Ο Χαλβάς ως Πολιτιστική Κληρονομιά .
Ο Χρυσοβαλάντης δεν βλέπει τον εαυτό του απλά ως έναν ζαχαροπλάστη. Βλέπει τον εαυτό του ως πρεσβευτή μιας γεύσης που συνδέει παλιούς και νέους, παράδοση και εξέλιξη, ρίζες και όνειρα. Συμμετέχει σε εκθέσεις, ταξιδεύει σε πανηγύρια απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας και συναντά ανθρώπους που δεν ζητούν απλώς ένα γλυκό ζητούν μια ανάμνηση.
«Ο χαλβάς δεν είναι για μας απλά ένα προϊόν. Είναι μια γεύση που φέρνει κοντά την οικογένεια, ενώνει τον κόσμο. Είναι το “γλυκό του λαού”, και αυτό δεν αλλάζει ποτέ», λέει ο ίδιος. Στην Αγιά Μονή, ο χαλβάς Γούναρη δεν είναι απλά ένα γλυκό. Είναι ένα κομμάτι της τοπικής ταυτότητας, ένα σύμβολο παράδοσης, ένα παράθυρο στην ψυχή της ελληνικής ζαχαροπλαστικής.
Και όσο ο Χρυσοβαλάντης συνεχίζει να ανακατεύει το καζάνι με την ίδια αγάπη που το έκανε ο πατέρας του, ο κόσμος θα συνεχίσει να «γλυκαίνεται» κυριολεκτικά και μεταφορικά