Τρίκαλα: Πρόστιμο 3.000 ευρώ για 2 λεπτά καθυστέρηση στη χτύπηση κάρτας εργασίας

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στα Τρίκαλα το πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ που επιβλήθηκε σε επιχείρηση καφέ-εστίασης, εξαιτίας καθυστέρησης μόλις δύο λεπτών στη χτύπηση της κάρτας εργασίας εργαζόμενου.
Το περιστατικό φέρνει στο φως ο Δημήτρης Μάγκουτης, εκπρόσωπος της καφεστίασης στην πόλη, κάνοντας λόγο για υπερβολική αυστηρότητα και απουσία αναλογικότητας στην εφαρμογή του μέτρου.
«Δεν γίνεται να τιμωρείται μια επιχείρηση με τόσο υψηλό πρόστιμο για καθυστέρηση δύο λεπτών. Μιλάμε για ανθρώπινα λάθη, όχι για παραβίαση ωραρίου ή «μαύρη» εργασία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγκούτης στο πρωινό της Λέσχης 97,6.
Ο ίδιος επισημαίνει την ανάγκη ορθολογικής εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, χωρίς να πλήττεται ο κόσμος της εστίασης, που ήδη δοκιμάζεται από υψηλό λειτουργικό κόστος και αυξημένες υποχρεώσεις.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης, με αρκετούς επαγγελματίες να ζητούν σαφείς οδηγίες, ερμηνευτικές εγκυκλίους και περιθώρια ανοχής για μικρές καθυστερήσεις που δεν αλλοιώνουν την ουσία του μέτρου.
Σχετικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας οι παραβάσεις στην περίπτωση που εργοδότης απέχει από την εφαρμογή του συστήματος ή δεν το εφαρμόζει ορθά χαρακτηρίζονται πολύ υψηλές.
Επίσης, για κάθε περίπτωση απόκλισης της καταγραφής του χρόνου εργασίας από τον πραγματικό χρόνο εργασίας επιβάλλεται πρόστιμο 3.000€. Εάν ο εργοδότης παρεμποδίζει την απόδειξη του πραγματικού χρόνου εργασίας εξαλείφοντας τα στοιχεία το πρόστιμο είναι 4.000€.
Όπως προβλέπει ο νόμος 4808/2021 στην περίπτωση που δεν ενεργοποιείται η ψηφιακή κάρτα εργασίας το πρόστιμο ανέρχεται στα 10.500€. Όπως είναι ήδη γνωστό, αναγνωρίζοντας τυχόν προβλήματα που μπορούν να ανακύψουν κατά την εφαρμογή του νέου συστήματος η επιβολή προστίμων για την μη ενεργοποίηση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας ξεκινά μετά την παρέλευση διμήνου από την ημερομηνία υποχρεωτικής εφαρμογής της ανά κλάδο.