Εκδήλωση-φόρος τιμής από τον Δήμο Τρικκαίων και τον Φ.Ι.ΛΟ.Σ. για την Ιφιγένεια Γκίκα – Κοπάδη

Με άριστες εντυπώσεις και παρατεταμένο χειροκρότημα του ακροατηρίου πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη, στην αίθουσα «Δημήτρης Καβράκος» του Πνευματικού Κέντρου Τρικάλων, η Μουσικοφιλολογική εκδήλωση Αφιερωμένη στην Τρικαλινή ποιήτρια Ιφιγένεια Γκίκα – Κοπάδη, που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Τρικκαίων / Διεύθυνση Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και ο Φιλολογικός Ιστορικός, Λογοτεχνικός Σύνδεσμος (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων.
Μετά τους Χαιρετισμούς του προέδρου του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. κ. Θεοδώρου Νημά και του αντιδημάχου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Τρικκαίων Μιχάλη Λάππα, η κ. Ιφιγένεια Κοπάδη (Copadis), εγγονή της ποιήτριας και σπουδαίας λογίας Ιφιγέειας Γκίκα-Κοπάδη απηύθυνε έναν σύντομο και γεμάτον συγκίνηση χαιρετισμό στα ελληνικά με αναφορά στην σπουδαία αμερικανοελληνίδα γιαγιά της, η οποία με το έργο της πρόβαλε και υπερασπίστηκε τον Ελληνισμό στις Η.Π.Α.
-Ακολούθησε η σύντομη εισήγηση:από την κ. Στεργιανή Ζήση, φιλόλογο – υπεύθυνη της Σειράς: Τρικαλινοί Λογοτέχνες του Φ.Ι.ΛΟ.Σ., η οποία παρουσίασε την ποιητική συλλογή “Γιούλια” της Ιφιγένειας Γκίκα με εξαιρετική ανάλυση των ποιημάτων της σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι οι μεταφυσικές ανησυχίες, ποιητικά εκφρασμένες, δείχνουν και την ποιητική ωριμότητά της, παρά το νεαρό της ηλικίας της.
Κατόπιν η δρ κ. Θεοδώρα Πατρώνα, ΕΔΙΠ Τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας του Αριστ. Παν/μίου Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε με συντομία στην σπουδαία συγγραφική και κοινωνική δραστηριότητα της πρωτοπόρου, για την εποχή της Ιφιγένειας Γκίκα-Κοπάδη στις ΗΠΑ. Με επιτόπια έρευνα στις ΗΠΑ η κ. Θ. Πατρώνα μίλησε για την σπουδαία λογοτεχνική, εκπαιδευτική και κοινωνική δράση με την οποία η Ιφ. Γκίκα-Κοπάδη έγινε πρέσβειρα του Ελληνισμού. Για έξι έτη ήταν αρχισυντάκτρια της “Ελληνίδας”/Hellenida, του μοναδικού γυναικείου ελληνικού μηνιαίου περιοδικού στις ΗΠΑ, δημοσιευμένου από μετανάστη. Υπήρξε Πρόεδρος του Συλλόγου «Αναγέννησις» και του «Πανθεσσαλικού Συλλόγου». Για δεκαοκτώ έτη διετέλεσε Ανώτατη Σύμβουλος Γυναικών της Εθνικής Ελληνοαμερικανικής Προοδευτικής Ένωσης, γνωστής ως G.A.P.A. Ήταν επίσης μέλος και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ιστορικών του Μάντσεστερ. Απεβίωσε το 1985 στο Μάντσεστερ του New Hampshire των ΗΠΑ.
Στο Β΄Μέρος του Προγράμματις οι ηθοποιοί του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων κ. Αντονέλλα Χήρα κ. Στέλιος Στεφάνου απήγγειλαν με παραστατικότητα επιλεγμένα ποιήματα από την συλλογή «Γιούλια» της Ιφιγένειας Γκίκα.
Η εκδήλωση έκλεισε με την Δημοτική Χορωδία Δωματίου Τρικάλων Voci Intonate υπό την διεύθυνση της μαέστρου κ. Ελένης Ζιάκα, η οποία ερμήνευσε μελοποιημένα ποιήματά της Ιφ. Γκίκα σε μουσική σύνθεση του κ. Ανδρέα Τσέγα, ο οποίος διεύθυνε την Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Τρικάλων.
Στο τέλος το πολυάριθμο κοινό, το οποίο παρά τον βροχερό είχε προσέλθει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων, καταχειροκρότησε και συνεχάρη όλους τους συντελεστές της σπουδαίας αυτής εκδήλωσης που έκανε γνωστή και στους σύγχρονους Τρικαλινούς την σπουδαία Τρικαλινή λογία Ιφιγένεια Γκίκα-Κοπάδη. Η ποιητική συλλογή «Γιούλα» της Τρικαλινής Ιφιγένειας Γκίκα (1889-1985), εκδοθείσα το 1912 από την εφημερίδα «Αναγέννησις» των Τρικάλων, ήταν η πρώτη γυναικεία ποιητική συλλογή στη Θεσσαλία και η ποιήτρια ήταν μόλις 23 ετών. Την ποιητική αυτή συλλογή επανεξέδωσε ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων με κατατοπιστικές εισαγωγές στη Σειρά: Τρικαλινοί Λογοτέχνες, αρ. 7, το 2024.