Επιχειρείν

Υπόμνημα με σειρά μέτρων κατέθεσε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος προς τους αρμόδιους υπουργούς

«Συναγερμός» έχει σημάνει στις ελληνικές επιχειρήσεις, εξαιτίας τους υπέρογκου ενεργειακού κόστους που καλούνται να διαχειριστούν και κυρίως της αβεβαιότητας για την επόμενη μέρα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα πολλών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία!

Το λειτουργικό κόστος για τις ενεργοβόρες κυρίως επιχειρήσεις έχει εκτοξευθεί στα ύψη, γεγονός που επισημαίνει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και με υπόμνημά της προς τους αρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα θέτει το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις και ζητά την άμεση λήψη μέτρων. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών εκτινάχθηκε 86,8%!

Συνοπτικά η αρμόδια επιτροπή ενέργειας της ΚΕΕΕ προτείνει μεταξύ άλλων:

– Απόλυτη προτεραιότητα στη χορήγηση όρων σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ φωτοβολταϊκών συστημάτων σε επιχειρήσεις.

– Άρση γεωγραφικών περιορισμών για την εγκατάσταση των συστημάτων.

– Άρση μεγίστου ορίου ισχύος των 3 MW.

– Αντιστοίχιση μίας παροχής κατανάλωσης με πάνω από έναν σταθμό αυτοπαραγωγής.

– Επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή.

-Θέσπιση πλαφόν στην τιμή λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος για τις βιομηχανίες και τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

– Θεσμικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της φορολογικής ελάφρυνσης στα ενεργειακά τιμολόγια και στα καύσιμα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα.

– Επίσπευση της έναρξης του προγράμματος «Εξοικονομώ για τις Επιχειρήσεις», ενίσχυση της χρηματοδότησης και διεύρυνση του φάσματος εφαρμογής του, ώστε να ενσωματώσει όσο μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων είναι εφικτό, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ενεργοβόρων επιχειρήσεων.

Μάλιστα για την ταχύτερη και αμεσότερη αξιολόγηση των μέτρων σχετικά με τη μείωση του ενεργειακού κόστους στις επιχειρήσεις, προτείνει τη λειτουργία Ομάδας Εργασίας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη συμμετοχή αρμόδιων θεσμικών φορέων αλλά και εκπροσώπων της «αγοράς».

Ρεκόρ τιμών!

Αναφερόμενη η ΚΕΕΕ στην σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα επισημαίνει τα εξής: «Τον τελευταίο χρόνο οι τιμές των καυσίμων, αλλά και της ηλεκτρικής ενέργειας στις χονδρεμπορικές αγορές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και στην Ελλάδα, αυξάνονται συνεχώς με αποτέλεσμα να προκαλούν πληθωριστικές πιέσεις στο σύνολο των εθνικών οικονομιών της ΕΕ. Πρόκειται για εξελίξεις που δημιουργούν προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερες ανατιμήσεις στα υγρά καύσιμα αλλά και στο ηλεκτρικό ρεύμα, σε μια χρονική περίοδο που πανάκριβο παραμένει και το φυσικό αέριο. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει σοβαρές αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία και ανατροφοδοτεί την πρωτόγνωρη αυτή ενεργειακή κρίση. Από την έναρξη του πολέμου, έχουν σημειωθεί ρεκόρ υψηλών τιμών στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο και την ηλεκτρική ενέργεια. Η μέση τιμή της Ηλεκτρικής Ενέργειας για το μήνα Αύγουστο διαμορφώνεται στα 436,53 ευρώ/MWh όταν τον Ιούλιο ήταν στα 338,14 ευρώ/MWh και τον Ιούνιο στα 240,49 ευρώ/MWh, τιμή 3.5 φορές υψηλότερη από τον περσινό αντίστοιχο μήνα».

Φωτοβολταϊκοί σταθμοί!

Στο υπόμνημά της η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων χαρακτηρίζει ως σημαντικό εργαλείο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ελληνικών επιχειρήσεων την εγκατάσταση από αυτές φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με το καθεστώς του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering). Για την περαιτέρω προώθησή τους, προτείνεται να αναδιαμορφωθεί η υπάρχουσα νομοθεσία με στόχο την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του ενεργειακού συμψηφισμού.

Όμως την ίδια στιγμή κρίνεται επιτακτική η ανάγκη με μέριμνα της Πολιτείας να προχωρήσουν άμεσα νέα σημαντικά έργα για την αναβάθμιση των ηλεκτρικών υποδομών της χώρας μας. Τα έργα αυτά αφορούν τόσο στο Σύστημα (Υποσταθμούς και Γραμμές Μεταφοράς Υψηλής Τάσης) αρμοδιότητας του ΑΔΜΗΕ, όσο και στο Δίκτυο (Υποσταθμούς και Δίκτυα Διανομής Μέσης/Χαμηλής Τάσης). Εξάλλου μόλις προ διημέρου ο «Π.Λ.» σε κύριο θέμα του αναφέρονταν στα κορεσμένα δίκτυα.

Η εν λόγω αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών θα λύσει το μείζον πρόβλημα του κορεσμού των ηλεκτρικών δικτύων και θα δώσει έτσι τη δυνατότητα τόσο σε επιχειρήσεις/επενδυτές να επενδύσουν σε νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς (οι αιτήσεις για τους οποίους στοιβάζονται κατά εκατοντάδες/χιλιάδες στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ), ενώ ταυτόχρονα (με την ενσωμάτωση νέων έργων ΑΠΕ) θα θωρακίσει συνολικά την χώρα μας, έναντι αντίστοιχων μελλοντικών ενεργειακών κρίσεων.

Ας σημειωθεί ότι τα Επιμελητήρια, μέσω του υπομνήματός τους, προτείνουν την ένταξη της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) στις επιλέξιμες δαπάνες του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου.

***

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ Γιάννης Μασούτης ανέφερε ότι «Η ελληνική πολιτεία καλείται να εφαρμόσει προοδευτικές πολιτικές οι οποίες θα αποφέρουν μείωση του ενεργειακού κόστους στις ελληνικές επιχειρήσεις και θα ενισχύσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα στη διεθνή αγορά».

Παράλληλα, επεσήμανε  ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, τα οποία θα καταργήσουν στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά ενέργειας, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα βρεθούν σε δυσχερή θέση, λόγω του υφιστάμενου αθέμιτου ανταγωνισμού  από χώρες με χαμηλότερο ενεργειακό κόστος.

Back to top button
Close
Close