Γνωρίστε τα εκπληκτικής ομορφιάς, χιονισμένα χωριά της

Η μαγεία της φύσης…:Ευρυτανίας!

Από την Τίτη Βελοπούλου (tvelopoulou@dousiscom.gr), Φωτο: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου
Άγιος Νικόλαος
Μόλις 8 χλµ. πριν φτάσουµε στο Καρπενήσι, σε ένα κατάφυτο τοπίο µε έλατα και καστανιές στις πλαγιές του Τυµφρηστού, σε υψόµετρο 1.020 µ., συναντάµε το πρώτο µας χωριό, τον Άγιο Νικόλαο – θα ακούσετε τους κατοίκους του να το λένε «Λάσπη», όπως ονοµαζόταν µέχρι το 1951! Σηµείο πρόσβασης για αρκετά πεζοπορικά µονοπάτια µέσα στο ελατόδασος, µας καλωσορίζει στη λιθόστρωτη πλατεία του, όπου δεσπόζει ο ναός του Αγ. Νικολάου. Υπάρχουν αρκετοί περιποιηµένοι ξενώνες, διάσπαρτοι στο χωριό, ενώ µόλις δύο παραδοσιακά ταβερνάκια και ένα café (προσοχή, γιατί λειτουργούν συνήθως µόνο απόγευµα) ικανοποιούν τη διάθεσή µας για µια στάση εδώ!
Που να μείνετε & που να φάτε:
Σε µια από τις 6 σουίτες του ντιζαϊνάτου Kastanea house & bar (από €80, τηλ. 22370 21210). Στο παραδοσιακό Casa di Νeve (από €50, τηλ. 22370 22316). Σε ένα από τα 6 δωµάτια του country style Chalet Maritima, στην είσοδο του χωριού (από €85, τηλ. 22370 22481). Στα ενοικιαζόµενα δωµάτια Γωνιά της Λίνας (τηλ. 22370 22040).
Στην ταβέρνα Δρούγος, στην κεντρική πλατεία, κάτω από το Casa di Neve (τηλ. 22370 22316). Για καφέ στο café Λίθος, στην πλατεία (τηλ. 22370 24224).
Καλλιθέα
Το Καρπενήσι και το Βελούχι, όπως φαίνονται από την Καλλιθέα.
Μόνο τυχαίο δεν είναι το όνοµα αυτού του χωριού, αφού από εδώ, σε υψόµετρο 993 µ., η θέα σε όλο το Καρπενήσι (που απέχει 5 χλµ.) µοιάζει σαν από αεροπλάνο, ενώ το βλέµµα «σκαρφαλώνει» µέχρι το Βελούχι! Εξίσου όµορφη είναι και η διαδροµή µέσα στα έλατα µέχρι να ανηφορίσουµε… Φτάνοντας, µας κέρδισαν τα παλιά πέτρινα σπίτια αλλά και η πλατεία µε τον πλάτανο, η οποία προσελκύει πλήθος κόσµου στις 29 Αυγούστου, στο πανηγύρι της εκκλησίας του Ιωάννη του Προδρόµου. Κατά τα άλλα, ευχάριστη έκπληξη αποτελεί το µοναδικό µαγαζάκι, της Κούλας και της Ρωξάνης, ό,τι πρέπει για µια στάση για καφέ αλλά και σπιτικό φαγητό! Tip: Από το χωριό περνάει το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4.
Η κεντρική πλατεία… ντυµένη στα λευκά!
Κορυσχάδες
Διαδροµη 1
Από τους πρώτους οικισµούς που συναντά κανείς από το Καρπενήσι στο δρόµο για Προυσό, οι Κορυσχάδες, χτισµένοι µέσα στο ελατόδασος, είναι από τα πιο όµορφα και καλοδιατηρηµένα χωριά, και αν το επισκεφθείτε, θα το θυµάστε για πάντα! H ονοµασία του, σύµφωνα µε ερευνητές, προέρχεται από το αρχαιοελληνικό «κόρυς» (που σηµαίνει περικεφαλαία) και παραπέµπει στην τοποθεσία Καµίνια, όπου κατά την αρχαιότητα κατασκευαζόταν πολεµικός εξοπλισµός.
Φτάνοντας, η κεντρική πλατεία µε τον πλάτανο και την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου µας θύµισε σκηνικό… για ταινία, ενώ στο ιστορικό σχολείο (διατηρητέο του 1901), όπου φιλοξενήθηκαν το 1944, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, οι εργασίες του Εθνικού Συµβουλίου, σήµερα στεγάζεται το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, µε έκθεση φωτογραφίας. Η ιδιαιτερότητα του χωριού έγκειται στα παλιά αρχοντικά, πολλά από τα οποία έχουν δώσει τη θέση τους σε παραδοσιακούς ξενώνες. Κι όλα αυτά ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, όταν µε πρωτοβουλία του πολιτικού µηχανικού Κώστα Λάππα, παλιά πέτρινα σπίτια αναστηλώθηκαν, δηµιουργώντας έτσι µια… φιλόξενη «γειτονιά» (Koρυσχάδες village, Eποχές, Οld Inn), αρµονικά ενταγµένη στο περιβάλλον. Ένα ταβερνάκι, ένα καφενείο και ένα café-bar, όλα µε προσωπικό µεράκι, προσφέρουν στον επισκέπτη στιγµές χαλάρωσης, ενώ το κουκλίστικο µαγαζάκι µε τα τοπικά καλούδια συµπληρώνει το σκηνικό! Τip: Από εδώ ξεκινούν αρκετά πεζοπορικά µονοπάτια που συνεχίζουν µέσα στο δάσος!
Ανηφορίζοντας προς το χωριό
Η κεντρική πλατεία
Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης
Χωριά AROUND
Κεφαλόβρυσο
Συνδεδεµένο µε µια από τις σηµαντικότερες µάχες της Επανάστασης του 1821 (8 Αυγούστου 1823), στην οποία έχασε τη ζωή του ο Μάρκος Μπότσαρης, το Κεφαλόβρυσο, µόλις 3 χλµ. από το Καρπενήσι, ξεχωρίζει εξαιτίας του φυσικού κάλλους του, καθώς βρίσκεται στις όχθες του Καρπενησιώτη ποταµού! Περνώντας την ξύλινη γέφυρα, φτάνουµε στη µοναδική ταβέρνα του, όπου αξίζει να γευτούµε πέστροφα ψητή! Άλλωστε, λίγα µέτρα πιο κάτω υπάρχει το εκτροφείο, όπου µπορείτε να δείτε όλα τα στάδια αναπαραγωγής.
Κλαυσί
Σύµφωνα µε την παράδοση, πήρε το όνοµά του από τα δάκρυα που έχυσαν όσοι κάτοικοι είχαν αποµείνει στο χωριό ύστερα από την καταστροφή του, πιθανώς από τους Γαλάτες του Βρέννου το 279 π.Χ. Το Κλαυσί, 9 χλµ. από το Καρπενήσι, δεν έχει πολλές τουριστικές υποδοµές σε σχέση µε τα άλλα χωριά. Πολλοί έρχονται µέχρι εδώ για την προσεγµένη ταβέρνα Αφοί Μαθέ (τηλ. 22370 22397), αλλά και το κουκλίστικο καφέ της Χαράς (υπήρξε το πρώτο καφενείο του χωριού και ανήκε στον προπάππου της), που δυστυχώς ανοίγει µόνο εορτές και αργίες (τηλ. 22370 25221).
Tip: Επισκεφθείτε τη βασιλική του Αγίου Λεωνίδη, µε το καλοδιατηρηµένο ψηφιδωτό δάπεδο, το µοναδικό παλαιοχριστιανικό µνηµείο σε ολόκληρο το νοµό!
Που θα μείνετε:
Σε ένα από τα 6 διαµερίσµατα του πολυτελούς ξενώνα Μαγεµένο Βουνό (από €100, τηλ. 22370 21327), ή στο Αρχοντικό της Μαρίας, µε 4 δωµάτια ιδιαίτερης αισθητικής (από €90, τηλ. 22370 21040).
Βούτυρο
Σε µια νοητή γραµµή σχεδόν απέναντι από το Κλαυσί, βαθιά στην κοιλάδα της Ποταµιάς, συναντάµε το Βουτύρο (ή Βούτυρο), που ο µύθος θέλει να έχει πάρει το… πρωτότυπο όνοµά του από κάποιον που έφτιαχνε βούτυρο τα παλιά χρόνια! Μικρό αλλά ιδιαίτερα καλοδιατηρηµένο, θα σας σαγηνεύσει µε το φυσικό τοπίο και το πανέµορφο ελατόδασός του! Γύρω από την κεντρική του πλατεία, όπου δεσπόζει η βυζαντινού ρυθµού εκκλησία της Αγ. Παρασκευής, θα βρείτε δύο ταβερνάκια, ενώ τη διαµονή σας καλύπτουν περιποιηµένοι ξενώνες! Σε απόσταση µόλις 4 χλµ. βρίσκεται το Καταφύγιο Άγριας Ζωής Κορυσχάδων-Βουτύρου.
Που να μείνετε: Εξαιρετικό είναι το Εmotions Country Resort (€80-€180, τηλ. 22370 25725), το πετρόχτιστο συγκρότηµα Aµαδρυάδες (από €70, τηλ. 22370 80921) και ο παραδοσιακός ξενώνας Βίλλα Βιργινία (από €50, τηλ. 22370 25133). Λίγο έξω από το χωριό, στην Ποταµιά Βουτύρου, το Νinemia Bungalows Resort & Farm είναι ένας πανέµορφος, family friendly προορισµός. Το αγροτουριστικό πάρκο µας φέρνει πιο κοντά στη φύση, σε ένα καταπράσινο κτήµα 8 στρεµµάτων. Οι 6 παραδοσιακές κατοικίες του, µε country style διακόσµηση, φιλοξενούν από 2 έως 8 άτοµα η καθεµιά, ενώ η φάρµα και οι αµέτρητες δραστηριότητες ξετρελαίνουν µικρούς και µεγάλους! Από €65/δίκλινο, €240/ξενώνας 8 ατόµων. (7ο χλµ. Καρπενησίου-Προυσού, τηλ. 22370 24614, www.ninemia.gr)
Που να φάτε: Στο ολοκαίνουριο εστιατόριο του Emotions, που λειτουργεί ανεξάρτητα σε άλλο χώρο, ή στο Mαγαζάκι του 1905, για… πολίτικες γεύσεις (τηλ. 22370 22370). Για καφέ µπορείτε να «καταφύγετε» στο περιποιηµένο αίθριο του Εmotions, ή στο café που λειτουργεί στο Αµαδρυάδες.
Νόστιµο
Το… «γευστικό» χωριό του νοµού, σε απόσταση 11 χλµ. από το Καρπενήσι, χτισµένο πανοραµικά στην «καρδιά» της Ευρυτανίας, είναι ένα ιδανικό ησυχαστήριο που άξιζε να ανακαλύψουµε! Μάλιστα λέγεται οτι ο Αλή Πασάς αγάπησε τόσο το µέρος που έχτισε και σπίτι. Αν και η επίσηµη εκδοχή για την προέλευση του ονόµατός του το θέλει να προέρχεται από το νόστο των ξενιτεµένων του κατοίκων, υπάρχει ακόµη µια ιστορία, που το συνδέει µε τα «νόστιµα» νερά του χωριού. Σε υψόµετρο 940 µ., στις πλαγιές του όρους Χελιδόνα, απέχει από τον κεντρικό δρόµο για Προυσό µόνο 3,5 χλµ. Με 20 µόλις µόνιµους κατοίκους, δίνει το δικό του παρών στον τουριστικό «χάρτη» µε έναν προσεγµένο ξενώνα και ένα παραδοσιακό ταβερνάκι, στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία, που διατηρούν µε µεράκι η Σοφία και ο Δηµήτρης, ενώ µοναδικό «αξιοθέατο», εκτός από τη… θέα του, είναι το µικρό πέτρινο γεφύρι!
Tip: Από το Νόστιµο ξεκινούν δύο µονοπάτια 30΄-45΄ πεζοπορίας, που σκαρφαλώνουν στην κορυφή του όρους Κουρούνα!
Που να μείνετε: Περιτριγυρισµένος από έλατα και µε ατού τη µαγευτική θέα, ο παραδοσιακός ξενώνας Το Πατρικό του Ψύλλου προσφέρει σπιτική φιλοξενία. Τα 5 δωµάτιά του, το καθένα µε το δικό του στυλ, χαρακτηρίζονται από «xωριάτικη» διακόσµηση, πλήρως εναρµονισµένη µε το ορεινό τοπίο, ενώ µας παρέχουν όλα όσα χρειαζόµαστε για στιγµές χαλάρωσης. Στα συν το φωτεινό αίθριο, όπου απολαµβάνουµε σπιτικό πρωινό! Από €75. (κιν. 6971 995871).
Μεγάλο Χωριό
Από τους πιο δηµοφιλείς προορισµούς της Ευρυτανίας (20 χλµ. από το Καρπενήσι), το Μεγάλο Χωριό είναι χτισµένο αµφιθεατρικά σε υψόµετρο 750 µ. στις πλαγιές του όρους Καλιακούδα! Ο παραδοσιακός του χαρακτήρας, µε τα καλοδιατηρηµένα πέτρινα σπίτια που έχτισαν οι Μεγαλοχωρίτες µετανάστες, τους πλακόστρωτους δρόµους και τις πέτρινες βρύσες, σε συνδυασµό µε τις ενδιαφέρουσες επιλογές για διαµονή και φαγητό (κυρίως στη συνοικία του Γαύρου), δικαιολογούν απόλυτα τη φήµη του.
Δεν χάσαµε την ευκαιρία να εξερευνήσουµε τα λιθόστρωτα καλντερίµια του και να επισκεφθούµε το Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Στα τρία επίπεδά του εκτίθεται ένα πλούσιο υλικό, που αποτελεί προσφορά των Μεγαλοχωριτών και ξετυλίγει τον τρόπο ζωής αλλά και την ιστορία του τόπου. Εδώ µάλιστα φυλάσσεται το παλιό ρολόι του χωριού, που λειτουργούσε από το 1926 µέχρι το 1988, ενώ διατηρούνται ακόµα και οι τρύπες από τις σφαίρες που δέχτηκε από τους Γερµανούς στην Κατοχή…
Αµέσως µετά αράξαµε στην κεντρική πλατεία για ένα ζεστό ρόφηµα και ένα λαχταριστό γαλακτοµπούρεκο –από τα πιο ξακουστά της περιοχής–, ρεµβάζοντας ένα υπέροχο ηλιοβασίλεµα πάνω από την κοιλάδα! Τip: Στα παραδοσιακά µαγαζάκια θα βρείτε µια µεγάλη γκάµα από τοπικά προϊόντα!
Που να μείνετε: Στον παραµυθένιο ξενώνα Αnerada Inn Βoutique Ηotel (τηλ. 22370 41479) ή στο Grand Village Boutique Inn στην πάνω γειτονιά… (κιν. 6970 057215). Μια value for money επιλογή είναι και το Λεβάντα, στην είσοδο του χωριού (τηλ. 22370 41101).
Που να φάτε: Εκτός από το υπέροχο Βάλσαµο, το φηµισµένο Γαλακτοµπούρεκο του Καρβέλη και το προσεγµένο Αντιγόνη… Πάµε Πλατεία, όµορφο στέκι είναι και το Παραµύθι (καθηµερινά από τις 09:00, τηλ. 22370 41122).
Γαύρος
Με το όνοµά του να προέρχεται από δέντρο που ευδοκιµεί στην περιοχή, πρόκειται ουσιαστικά για οικισµό του Μεγάλου Χωριού, στις όχθες του Καρπενησιώτη ποταµού (ενώνεται µε το κυρίως χωριό µε ένα πέτρινο γεφύρι). Μπορεί εδώ κάποτε να υπήρχαν χάνια για τους προσκυνητές της Παναγιάς της Προυσιώτισσας, σήµερα όµως συνιστά κυρίως… γαστρονοµικό προορισµό, καθώς βρίθει από εξαιρετικές ταβέρνες (ξεχωρίσαµε το Πέταλο, το Χαγιάτι και το Σπίτι του Ψαρά), µε τοπικές σπεσιαλιτέ, µεταξύ των οποίων και ψητή πέστροφα από το εκτροφείο της περιοχής!
Πρόσβαση: Τον Γαύρο τον συναντάµε πάνω στο δρόµο για Προυσό. Αν είστε ήδη στο Μεγάλο Χωριό, µπορείτε να φτάσετε ακολουθώντας ένα λιθόστρωτο µήκους 1 χλµ., που σας οδηγεί στο πέτρινο γεφύρι του Αλή Πασά (φωτό)!
Μικρό Χωριό (παλαιο & νεο)
Γενική άποψη του Παλαιού… Μικρού Χωριού
Στο 12ο χλµ. της διαδροµής από το Καρπενήσι και κατά µήκος της κατάφυτης κοιλάδας του Καρπενησιώτη συναντάµε τη διασταύρωση για Μεγάλο και Μικρό Χωριό. Παρά το… όνοµά του, το Μικρό Χωριό (χωρισµένο σε δύο οικισµούς) κουβαλάει… µεγάλη ιστορία! Λέγεται ότι εδώ έπλυναν το νεκρό σώµα του Μάρκου Μπότσαρη µετά τη µάχη στο Κεφαλόβρυσο (1823), στην Κατοχή λειτούργησε εδώ το τυπογραφείο της Αντίστασης, ενώ τον Δεκέµβριο του 1942 ο Άρης Βελουχιώτης µε τους αντάρτες του αντιµετώπισε εδώ τάγµα 2.000 Ιταλών. Χρονιά-ορόσηµο το 1963, όταν το χωριό χτυπήθηκε από κατολίσθηση, στην οποία 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους –θα ήταν περισσότεροι αν δεν ήταν Κυριακή, οπότε ο κόσµος βρισκόταν στην εκκλησία. Ένα χρόνο αργότερα, σε απόσταση 2,5 χλµ., στους «πρόποδες» του Παλιού, σχεδιάστηκε από το τεχνικό γραφείο Δοξιάδη το Νέο Μικρό Χωριό, για να στεγάσει τους κατοίκους.
Η θέα στην Ποταµιά κλέβει τα βλέµµατα!
Πιο τουριστικό, µπορεί να περηφανεύεται για ένα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία της περιοχής, το Country Hellas Club, και τη φηµισµένη ταβέρνα του Νασιόπουλου, το Χωριάτικο. Μην κάνετε, όµως, το λάθος και αρκεστείτε µόνο στον νέο οικισµό! Αν και λιγότερο ανεπτυγµένο τουριστικά, και µε µόλις 3 µόνιµους κατοίκους πλέον, το Παλαιό… Μικρό Χωριό δεν αποκαλείται άδικα «το µπαλκόνι της Ευρυτανίας», αφού η απαράµιλλη θέα του σε όλη την κοιλάδα της Ποταµιάς κόβει την ανάσα! Ακολουθήστε τις πινακίδες, κάντε µια στάση στην αλπικής οµορφιάς λίµνη που σχηµατίστηκε από την κατολίσθηση και σύντοµα θα βρεθείτε µπροστά σε µια πλατεία… κινηµατογραφικής οµορφιάς, µε πέτρινες βρύσες και τρεχούµενα νερά, ενώ το όνειρό σας για χαλάρωση ικανοποιούν ένας παραδοσιακός ξενώνας και ένα οικογενειακό ταβερνάκι. Tip: Πάρτε µια γεύση από την ιστορία του τόπου στο Λαογραφικό Μουσείο.
Κατηφορίζοντας στον κεντρικό δρόµο του Νέου… Μικρού Χωριού
Που να φάτε: Αξιόλογη πρόταση φαγητού, λίγο έξω από το Μικρό Χωριό, είναι το Μεσοστράτι, όπου µαγειρεύει η φηµισµένη Αντιγόνη, γνωστή από την ταβέρνα της στο Κρίκελλο. Για καφέ, στο cozy café Οικείο!
Η… αλπικής οµορφιάς λίµνη
Το µουσείο στο Παλαιό Μικρό Χωριό
Προυσός
Δεν γίνεται να επισκεφθείτε την Ευρυτανία και να µη φθάσετε µέχρι τον Προυσό και την «Αρχόντισσα της Ρούµελης», που ήταν και δικός µας τελικός σταθµός σε αυτό το οδοιπορικό. Ακολουθούµε τη διαδροµή από Καρπενήσι, παράλληλα µε τον Καρπενησιώτη ποταµό (που δίνει τη θέση του στον Τρικεριώτη), ο οποίος µετά τον Γαύρο επιδεικνύει την άγρια οµορφιά του, ανάµεσα σε γκρεµούς και βουερά φαράγγια… Ένα τοπίο που προκαλεί δέος! Αποκορύφωµα, η θέση… Κλειδί, µε το δρόµο να εισχωρεί στον τρυπηµένο βράχο! Εκεί κάνουµε µια στάση στα «Πατήµατα της Παναγιάς», που ξεχωρίζουν πάνω στο βράχο από τα εκατοντάδες τάµατα πιστών, µια τοποθεσία από όπου λέγεται ότι πέρασε η εικόνα της Παναγίας… Σε λίγη ώρα αντικρίζουµε την Ιερά Μονή της Παναγιάς της Προυσιώτισσας.
Στις νοτιοδυτικές παρυφές της Καλιακούδας, στη σκιά του χωριού Προυσός, µοιάζει σαν να κρέµεται πάνω στον γκρεµό… Γνωστή για τη θαυµατουργή εικόνα, έργο του ευαγγελιστή Λουκά, η οποία φυγαδεύτηκε από έναν νεαρό άντρα το 829 µ.Χ. από την Προύσα της Μικράς Ασίας. Σύµφωνα µε την παράδοση, η εικόνα εξαφανίστηκε κάπου στη Θράκη και βρέθηκε στο συγκεκριµένο σηµείο, όπου και φανερώθηκε σε ένα βοσκό στις 23 Αυγούστου, ηµέρα που εορτάζεται. Εκτός από το αντρικό µοναστήρι, που σήµερα φιλοξενεί 5 µοναχούς, υπάρχει ακόµη το κελί όπου έµεινε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης προκειµένου να θεραπευτεί από τη φυµατίωση από την οποία έπασχε (και για αυτόν το λόγο δώρισε το ασηµένιο κάλυµµα της εικόνας), αλλά και το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων και το µουσείο εκκλησιαστικών αντικειµένων. Καθηµερινά 07:00-21:00. (τηλ. 22370 80726).
Φιδάκια
Διαδροµή 2
Για να εξερευνήσουµε ένα από τα οµορφότερα χωριά της Ευρυτανίας, αξίζει τον κόπο να διανύσουµε 25 χλµ. φιδογυριστού δρόµου, δίπλα στα έλατα (υπολογίστε 40΄)! Τα «Φθάκια», όπως τα λένε οι ντόπιοι, είναι ένα πετρόκτιστο χωριό σε υψόµετρο 960 µ., µε λιγοστούς κατοίκους αλλά πλούσια φυσική οµορφιά και µεγάλη ιστορία, καθώς εικάζεται ότι εδώ υπήρξε η αρχαία πόλη Οιχαλία, τότε πρωτεύουσα της Ευρυτανίας. Φτάνοντας, αφήνουµε το αυτοκίνητο στο parking και συνεχίζουµε πεζή στα καλντερίµια του διατηρητέου οικισµού, µέχρι την κεντρική πλατεία µε το ναό της Γεννήσεως της Θεοτόκου, όπου θαυµάζουµε το ξυλόγλυπτο τέµπλο. Συνεχίζοντας την εξερεύνηση, δεν… δειλιάζουµε στο θέαµα των 92 σκαλοπατιών, καθώς οδηγούν στα αλώνια του χωριού (5 συνολικά), απ’ όπου το βλέµµα χάνεται στον ορίζοντα, αγναντεύοντας τη λίµνη Κρεµαστών (φωτό κάτω)! Tip: Μετά τη βόλτα µας, όλοι οι δρόµοι οδηγούν στην ταβερνούλα της Γεωργίας και του Χρήστου, για τοπικές λιχουδιές δίπλα στο τζάκι. Κι αν το τσίπουρο είναι… γλυκόπιοτο, αναζητάµε ανάπαυση και θαλπωρή στον παραδοσιακό ξενώνα Οιχαλία!
Λίμνη Κρεμαστών
Σε περίπουν 1 ώρα (33 χλµ.) από τα Φιδάκια, προσεγγίζουµε τη λίµνη Κρεµαστών, τη µεγαλύτερη τεχνητή λίµνη της Ελλάδας, που µοιράζεται στους νοµούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας. Δηµιουργήθηκε τη δεκαετία του ‘60 και τροφοδοτείται αδιάκοπα από τους ποταµούς Αχελώο, Αγραφιώτη, Ταυρωπό και Τρικεριώτη. Εδώ το τοπίο, µε τα γαλαζοπράσινα νερά, τα φιορδ αλλά και τα πολυάριθµα νησάκια, «υµνεί» τη συνεργασία ανθρώπου και φύσης! Tip: Η λίµνη προσφέρεται για canoe-kayak.
Κρίκελλο
Διαδρομή 3
Ακολουθώντας την Επαρχιακή Οδό Ράχης Τυµφρηστού-Δοµνίστας, και σε απόσταση 28 χλµ. από το Καρπενήσι, αντικρίζουµε το Κρίκελλο. Για τη… φιδογυριστή ανάβαση χρειαστήκαµε περίπου 35΄-40΄, µέσα σε ένα παραµυθένιο, χιονισµένο τοπίο, και άξιζε χωρίς αµφιβολία να έρθουµε εδώ, τόσο για να απολαύσουµε µια από τις ωραιότερες διαδροµές στην Ελλάδα όσο και για να γνωρίσουµε από κοντά αυτό το γραφικό χωριό, «φωλιασµένο» σε ένα πυκνό δάσος (σε υψόµετρο 1.120 µ.), που παίρνει ζωή από τα νερά του Κρικελλοπόταµου. Εκτός από το γεγονός ότι το διασχίζει το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4, προσφέρει την πιο εύκολη πρόσβαση προς το φηµισµένο φαράγγι Πάντα Βρέχει!
Αν και πολλοί έχουν συνδέσει το χωριό µε την παλιότερη ταβέρνα, αυτή της Αντιγόνης, εµείς ανακαλύψαµε πολλούς περισσότερους λόγους για να το βάλουµε στην καρδιά µας… Η αυθεντικότητα των ντόπιων αλλά και η αγάπη όσων επέλεξαν τον τόπο για να εγκατασταθούν µόνιµα είναι διάχυτη στους προσεγµένους πετρόκτιστους ξενώνες (Aρχοντικό Αιολίδες, 7 Ουρανοί, Ξενώνας Έφη και Αριάδνη), τα γραφικά ταβερνάκια (must το Φαγοτόπι του Μουσούλια και η Αντιγόνη) και τα παραδοσιακά καφενεδάκια (το bistrot Μαύρος Γάτος και το Μαντζάτο). Πριν φύγουµε, µια στάση στην Ανέµη για «άγρια» µαρµελάδα κράνο και χειροποίητο τραχανά ολοκλήρωσε µε τον καλύτερο τρόπο την επίσκεψή µας.
Tip: Αν η πρόσβαση είναι εφικτή (µε το χιόνι ήταν αδύνατον να φτάσουµε), στο δρόµο για Κρίκελλο κάντε µια στάση στα Κοκκάλια, στο µνηµείο της µεγάλης νίκης των Αιτωλών και των Ευρυτάνων κατά των εισβολέων Γαλατών το 279 π.Χ.
Φαράγγι Πάντα Βρέχει
Ανάµεσα στα χωριά Ροσκά και Δολιανά, στα νότια του νοµού, 60 χλµ. από το Καρπενήσι, βρισκόµαστε µπροστά σε ένα µικρό θαύµα της φύσης, το ξακουστό φαράγγι Πάντα Βρέχει! Τα νερά που έρχονται από το βουνό της Καλιακούδας, πηγαίνοντας να ενωθούν µε αυτά του Κρικελλοπόταµου, βρίσκουν διέξοδο από πηγές στις κορυφές του φαραγγιού και σχηµατίζουν καταρράκτες. Αυτοί, όµως, λόγω του µεγάλου ύψους, δεν έχουν συµπαγή ροή αλλά δηµιουργούν µια συνεχή «τεχνητή βροχή», στην οποία οφείλεται και το… πρωτότυπο όνοµα του µέρους. Στη βάση των καταρρακτών δηµιουργούνται φυσικές πισίνες µε κρυστάλλινα νερά, για όσους θέλουν να τολµήσουν µια βουτιά! Προσοχή, είναι προσβάσιµο µόνο κατά τους θερινούς µήνες!
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Η διαδροµή για το χιονοδροµικό
Χιονοδρομικο
Κέντρο Βελουχιου
Το πιο κοντινό σε πόλη χιονοδροµικό κέντρο της χώρας (µόλις 10 χλµ. από το Καρπενήσι) και σε υψόµετρο 1.840 µ., εγγυάται µια ολοκληρωµένη εµπειρία απόλαυσης του χιονιού για τους λάτρεις του σκι και όχι µόνο! Με πίστες όλων των βαθµών δυσκολίας και σύγχρονες υποδοµές, µέσα σε ένα πανέµορφο φυσικό τοπίο µε πολλές εναλλαγές, κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους. Το θαυµάσιο chalet (σερβίρει ροφήµατα, ζεστό κρασί, ρακόµελο, σνακ κ.λπ.), τα 2 snow bars, όπου διοργανώνονται και πάρτι-έκπληξη, η δυνατότητα για νυχτερινό σκι, το οργανωµένο snow park για snowboard, το ski shop για εξοπλισµό… είναι µόνο µερικές από τις παροχές.
Αναβατήρες: 5 (4 εναέριοι, 1 συρόµενος) Πίστες: 18 διαδροµές
Highlights: Ο µικρός χρόνος αναµονής και το γεγονός ότι είναι το µοναδικό χιονοδροµικό στην Ελλάδα που οι διαδροµές για σκι ξεκινούν απευθείας από το chalet. Extra: Από του χρόνου θα διαθέτει και τεχνητή χιόνωση. Ανοιχτό: Δεκ.-Απρ., καθηµερινές 09:00-15:30, Σ/Κ 09:00-17:00. Τιµές: Καθηµερινές €12 & €20 συµπ. εξοπλισµού, Σ/Κ €20, εξοπλισµός €12, €5 για βόλτα Σχολή σκι: κιν. 6978 558881 (€30/ώρα ατοµικό) (τηλ. 22370 22002, www.velouxi.gr)
Saloon Park
Σε απόσταση 2,5 χλµ. από το Καρπενήσι, λίγο πριν το χωριό Κορυσχάδες, δίνει τη δυνατότητα για πληθώρα δραστηριοτήτων, όπως ιππασία, αναρρίχηση, ραπέλ, τοξοβολία, ποδηλασία, ενώ ειδικά για τα παιδιά υπάρχει τραµπολίνο, τρενάκι, flying fox, «ινδιάνικο χωριό» µε πίστα για canoe κ.ά. Στο χώρο λειτουργεί και café. (τηλ. 22370 24606)
F-Zein Active
Με µεγάλη εµπειρία και καταρτισµένους συνοδούς, εγγυάται φυσιολατρικές περιπέτειες, από rafting, canyoning και trekking, µέχρι διαδροµές µε τζιπ 4Χ4, canoe-kayak, mountain bike και paintball! (Αγ. Νικολάου 1, Καρπενήσι, τηλ. 22370 80150)
Trekking Hellas
Rafting στον Ταυρωπό ή τον Τρικεριώτη, ιππασία στους Κορυσχάδες, river trekking στο Πάντα Βρέχει, canoe-kayak στη λίµνη Κρεµαστών, canyoning στον Βόθωνα είναι µόνο µερικές από τις µοναδικές εµπειρίες που προτείνει η γνωστή εταιρεία! (3ο χλµ. Ε.Ο. Καρπενησίου-Λαµίας, τηλ. 22370 25940)
Μονοπάτια
Με δύο διεθνή µονοπάτια (τµήµατα του Ε4), τρία µονοπάτια ψηλών κορυφών & διασχίσεων και αρκετά µικρότερα τοπικού χαρακτήρα, ο δήµος Καρπενησίου είναι ένας πραγµατικός παράδεισος της πεζοπορίας, µε πάνω από 150 χλµ. σηµατοδοτηµένες διαδροµές! Μαγευτικά δάση, φαράγγια και πηγές, γραφικά χωριά µε πετρόκτιστα σπίτια, γεφύρια, µύλοι και εκκλησάκια είναι µόνο µερικά από τα αξιοθέατα που θα συναντήσετε στις διαδροµές σας. Η επαφή µε τη φύση αναζωογονεί και χαρίζει µοναδική αίσθηση ηρεµίας!
Εκπαιδευτικό Πάρκο «Karavaki»
Η πρώτη «εκπαιδευτική» παιδική χαρά στην Ευρυτανία είναι γεγονός! Το πάρκο «Karavaki», ένας ολοκαίνουριος χώρος αναψυχής στο συγκρότηµα Nηνεµία, περιµένει τα πιτσιρίκια µε µια σειρά παιχνιδιών και δραστηριοτήτων που εξηγούν την επιστήµη, όπως για παράδειγµα ο κοχλίας του Αρχιµήδη, τα ροµπότ, οι µετατροπές ενέργειας, και πολλά ακόµα. Φυσικά, δεν λείπουν και παιχνίδια που θα τους χαρίσουν χαρούµενες στιγµές, όπως φουσκωτά τραµπολίνο, εναέριο πέρασµα, duck race και εναλλακτικά µουσικά όργανα! Tιµή εισόδου: €6/άτοµο. Καθηµερινά, εκτός Τρ. & Πέµπ., από 11:00 έως τη δύση του ηλίου. (7ο χλµ Επ.Ο. Καρπενησίου-Προυσού, τηλ. 22370 24614, www.ninemia.gr)
