Design

5 ιδέες για να “ανοίξεις” το χώρο σε μια μικρή κουζίνα

Η κουζίνα για πολλούς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δωμάτια του σπιτιού, καθώς λειτουργεί ως σημείο συνάντησης. Από την προετοιμασία του φαγητού μέχρι και το απλό τσιμπολόγημα, είναι ένας από τους χώρους του σπιτιού που βλέπουμε καθημερινά ακόμα και αν μένουμε μόνοι μας. Μία ευρύχωρη και φωτεινή κουζίνα μπορεί να σου φτιάξει αμέσως τη διάθεση και να σε εμπνεύσει για γαστρονομικές δοκιμές. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που η κουζίνα σου είναι μικρή και σε περιορίζει;

Η απάντηση έρχεται από διακοσμητές του χώρου οι οποίοι φαίνεται να ακολουθούν κοινή γραμμή. Σύμφωνα λοιπόν με αυτούς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να “ανοίξεις” το χώρο σε μια μικρή κουζίνα, προσθέτοντας όχι μόνο λειτουργικότητα, αλλά και ψευδαίσθηση παραπάνω τετραγωνικών. Συνέχισε να διαβάζεις και βρες τους πιο γρήγορους και πρακτικούς τρόπους για να μεταμορφώσεις την κουζίνα σου.

1.   Πες ναι στον πάγκο κουζίνας

Ο πάγκος κουζίνας όχι μόνο θα οργανώσει την κουζίνα σου, αλλά θα δώσει και την αίσθηση του καινούργιου. Είναι κυρίαρχο στοιχείο της διακόσμησης του δωματίου και με τη σωστή επιλογή υλικού και σχεδίου δίνει ομορφιά και στυλ. Επιπλέον αποτελεί πολύτιμο εργαλείο εξοικονόμησης χώρου αφού μπορεί να αξιοποιηθεί ως μέρος προετοιμασίας γευμάτων, αλλά και ως τραπέζι στο οποίο θα απολαύσεις το φαγητό σου.

TIP: Στην αγορά υπάρχουν πάγκοι κουζίνας με εσοχές για να κρύβεις τις καρέκλες όταν δεν τις χρειάζεσαι, καθώς και αναδιπλούμενοι πάγκοι για έξτρα πρακτικότητα.

2.   Επένδυσε σε μικρά σκεύη

Μία μικρή κουζίνα έχει περιορισμένο χώρο και λιγοστά ντουλάπια αποθήκευσης. Γι’ αυτό πράξε συνετά και αγόρασε μικρές οικιακές συσκευές και σκεύη, όπου θα μπορέσεις να χωρέσεις άνετα στην κουζίνα σου χωρίς να δημιουργούν χάος. Για παράδειγμα ένα μεγάλο ψυγείο μπορεί να είναι επιβλητικό και όμορφο αισθητικά, αλλά αν πιάνει το μισό χώρο και περιορίζει τις κινήσεις σου, είναι μία λάθος αγορά. Επένδυσε λοιπόν σε κομψές συσκευές υψηλής απόδοσης που θα ομορφύνουν την κουζίνα σου.

TIP: Κρέμασε ανοιχτά ράφια στους τοίχους και βάλε πάνω τα σκεύη που χρησιμοποιείς καθημερινά. Έτσι θα τα βρίσκεις εύκολα και θα διατηρείς την τάξη που χρειάζεσαι στην κουζίνα σου.

3.   Διάλεξε το κατάλληλο χρώμα

Η εύρεση του ιδανικού χρώματος είναι κίνηση ματ και θέλει σκέψη, ειδικά αν πρόκειται για μία μικρή κουζίνα. Η σωστή απόχρωση αλλάζει τελείως το χώρο σου και παίζει καταλυτικό ρόλο στο στυλ που θέλεις να υιοθετήσεις. Προτίμησε να κινηθείς σε ήπιους τόνους και να δημιουργήσεις ομοιομορφία. Οι τόνοι αυτοί  μπορεί να δώσουν την ψευδαίσθηση του μεγαλύτερου χώρου και να αλλάξουν την εικόνα της κουζίνας. Ανοιχτές αποχρώσεις όπως το λευκό, το ανοιχτό γκρι, το ανοιχτό μπεζ ή το ανοιχτό γαλάζιο αντανακλούν το φως και δημιουργούν μια όμορφη και φωτεινή ατμόσφαιρα.

TIP: Χρησιμοποίησε το ίδιο χρώμα σε όλες τις επιφάνειες της κουζίνας σου. Αυτό όχι μόνο δημιουργεί ένα κλασικό στύλ, αλλά δημιουργεί και ομοιογένεια, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για τους μικρούς χώρους.

4.   Βρες τον ιδανικό φωτισμό

Ο καλύτερος φίλος των μικρών χώρων είναι αδιαμφισβήτητα ο καλός φωτισμός. Αν είσαι τυχερός και η κουζίνα σου έχει παράθυρα με άπλετο φως, εκμεταλλεύσου το και στόλισε την με ανοιχτόχρωμες κουρτίνες. Στην αντίθετη περίπτωση σου προτείνουμε να επενδύσεις σε φωτιστικά οροφής, φωτιστικά πάγκου και κρυφό φωτισμό κάτω από τα ντουλάπια. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν τα σκοτεινά σημεία και οι σκιές στην κουζίνα και αυτόματα θα φαίνεται μεγαλύτερη.

TIP: Αν έχεις τη δυνατότητα χρησιμοποίησε γυαλί στις επιφάνειες των ραφιών και του πάγκου. Το υλικό αυτό έχει την ιδιότητα να αντανακλά το φως και έτσι δίνει την αίσθηση του μεγαλύτερου χώρου. Στην περίπτωση που δε θέλεις να κάνεις μία τέτοια αλλαγή, μία καλή λύση είναι το κόλπο με τους καθρέφτες. Κρέμασε τους στους τοίχους και πέτυχε την ίδια αίσθηση.

5.   Απόφυγε τις ελεύθερες συσκευές

Οι ελεύθερες συσκευές συνήθως συνοδεύονται από όγκο και δεν προτιμώνται στις μικρές κουζίνες. Προτίμησε λοιπόν εντοιχιζόμενες οικιακές συσκευές, οι οποίες θα κρύβονται στα ντουλάπια και θα ενισχύουν την ομοιομορφία στο χώρο που τόσο επιθυμείς. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγεις απόλυτα τις ελεύθερες συσκευές, αλλά πρέπει να είσαι προσεκτικός στην επιλογή και τον τρόπο τοποθέτησής τους, έτσι ώστε να μη δημιουργούν προβλήματα χώρου και να εξυπηρετούν τις ανάγκες σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

TIP: Εκτός από τις συσκευές, φρόντισε να “κρύβεις”  όσο μπορείς και τα οικιακά σκεύη (ή να τα τοποθετείς σε ανοιχτά ράφια) και να κρατάς τους πάγκους άδειους. Μία λιτή κουζίνα με μίνιμαλ προσέγγιση φαίνεται πάντα μεγαλύτερη.

Να θυμάσαι ότι η δημιουργία μιας λειτουργικής κουζίνας δεν απαιτεί απαραίτητα μεγάλο χώρο. Με τις σωστές ιδέες και τον κατάλληλο σχεδιασμό, μπορείς να αξιοποιήσεις αποτελεσματικά το διαθέσιμο χώρο και να δημιουργήσεις ένα πρακτικό και αισθητικά όμορφο δωμάτιο. Μην ξεχνάς να λαμβάνεις υπόψη τις προσωπικές σου ανάγκες και τον τρόπο ζωής σου, ώστε να δημιουργήσεις έναν χώρο που να σε εξυπηρετεί απόλυτα. Με τις κατάλληλες προσεγγίσεις και τη δημιουργικότητά σου, μια μικρή κουζίνα μπορεί να γίνει ένας χώρος που απολαμβάνεις είτε μόνος σου, είτε με τους αγαπημένους σου.

Back to top button
Close
Close