Fashion

Γυναικείες γόβες, η διαχρονική επιλογή!

Οι  γυναικείες  γόβες  είναι το απόλυτο γυναικείο φετίχ .  Είναι το σύμβολο της θηλυκότητας αλλά και του γυναικείου δυναμισμού. Είναι το πιο διαχρονικό παπούτσι αλλά και το πιο αγαπητό συνάμα. Είναι γνωστό ότι κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη θέα ενός τέτοιου παπουτσιού. Τραβάει  τα βλέμματα πάνω σε κάθε γυναίκα που τις φοράει . Έχουν ειπωθεί κατά καιρούς πολλά γνωμικά για τις γόβες. Εμάς μας αρέσει αυτό που ο Walt Disney  είχε κάποτε  πει,  πως ‘’ Η σταχτοπούτα αποδεικνύει ότι ένα νέο ζευγάρι παπούτσια μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου’’. Και είναι αλήθεια ! Μας χαρίζουν αυτοπεποίθηση και μας αρέσει!

Η εξέλιξη του τακουνιού μέσα στους αιώνες

Από την αρχαία Ελλάδα και τον Αισχύλο ξεκινάει η χρήση του τακουνιού στα παπούτσια. Ονομαζόταν  κόθορνοι και τα φορούσαν άνδρες και γυναίκες. Κυρίως όμως φοριούνταν στις θεατρικές παραστάσεις για την αύξηση του ύψους των θεών.Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Κατά τον 16 αιώνα το τακούνι στα παπούτσια το συναντάμε στις γυναίκες της αριστοκρατίας της Βενετίας. Μάλιστα το ύψος του τακουνιού ήταν τόσο υψηλό που οι κυρίες χρειαζόταν βοήθεια για να σταθούν στο ύψος τους!

Για πολλούς αιώνες το ύψος στο παπούτσι  αποτέλεσε δήλωση κοινωνικού στάτους. Υπάρχουν πολλές αναφορές στην ιστορία ότι αποτέλεσαν σύμβολο δύναμης , εξουσίας αλλά και ελευθερίας. Με το πέρασμα των αιώνων όμως συνδέθηκαν άρρηκτα με τη μόδα.

Η ιστορία τους μας πηγαίνει πίσω στη δεκαετία  του 30 όταν ο σχεδιαστής Andre Perugia δημιουργεί για μια τραγουδίστρια της όπερας ένα ζευγάρι φετιχιστικά παπούτσια καρφιά . Η επιτυχία είναι τεράστια και  έτσι δημιουργεί τον δικό του οίκο με γόβες. Ο οίκος ονομάστηκε Padova  και βρισκόταν στην Νέα Υόρκη .

Η γόβα όπως την αναγνωρίζουμε τώρα

Η κλασική γυναικεία γόβα όπως την ξέρουμε σήμερα όμως δημιουργείται κατά την δεκαετία του 50.

Πρωτοπόροι ήταν ο Roger Vivier  για τον οίκο Christian Dior καθώς και ο Salvador Ferragamo . Φυσικά καθιερώθηκαν από το απόλυτο σύμβολο του σεξ , την Marylin Monroe . Η ίδια άλλωστε έχει πει ‘’Δώσε σε ένα κορίτσι το κατάλληλο ζευγάρι παπουτσιών και  εκείνη μπορεί να κατακτήσει τον κόσμο ‘’ . Μάλιστα η ίδια για να ενισχύσει το θηλυκό της περπάτημα έκοβε ένα πόντο από το ένα τακούνι!

Την δεκαετία του 90 οσχεδιαστής Manolo Blahnik καθιέρωσε τη γυναικεία γόβα στιλέτο ως ένα έργο τέχνης . Αποθεώθηκε από την πρωταγωνίστρια της σειράς ‘’Sex and the City ‘’ Carrie Bradsaw  και αναδείχθηκε ως  το απόλυτο στοιχείο sex appeal . Η ίδια στην σειρά εκείνη ήταν μια γυναίκα της διπλανής πόρτας , που όπως όλοι ξέρουμε είχε εθισμό στις γόβες μεγάλων οίκων. Μας δίδαξε πολλά πάνω στο θέμα στυλ!

Back to top button
Close
Close