Πολιτισμός

Αντίο Μίκη της καρδιάς μας…

απόσπασμα από τον χαιρετισμό της Αναστασίας Κασιώλα στην ιστορική Συναυλία για τον εορτασμό των 80 χρόνων του Μίκη Θεοδωράκη, Τρίκαλα 2006

«…Έχουν περάσει τέσσερις και πλέον δεκαετίες από τη στιγμή που στις αρχές τις δεκαετίας του ’60 ερμήνευσα για πρώτη φορά μοναδικές δημιουργίες, ανεπανάληπτα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Από τότε έως και σήμερα, ο Μίκης Θεοδωράκης ως καλλιτέχνης, ως δημιουργός, ως αγωνιστής, ως άνθρωπος, με εμπνέει, με καθοδηγεί και με στηρίζει.

Την μέθεξη της μουσικής του φέρω μέσα μου ζωντανή, άσβηστη φλόγα, όλα αυτά τα χρόνια, μεταλαμπαδεύοντάς την σε όλους γύρω μου, στην οικογένειά μου, τους μαθητές μου, το Ωδείο, τις Χορωδίες και τις Ορχήστρες μου. Ερμηνεύοντας Μίκη Θεοδωράκη έζησα συγκλονιστικές στιγμές προσωπικά, αλλά και με τα Χορωδιακά & Ορχηστρικά Σύνολα του «Ωδείου Τρικάλων Α. Κασιώλα» και με την «Χορωδία Τρικάλων», επικοινωνώντας με χιλιάδες ανθρώπων ανά τον κόσμο.

Πώς μπορεί να ξεχάσει κανείς στιγμές όπως την μοναδική συναυλία στην Φερράρα της Ιταλίας, όπου το μαγεμένο πλήθος έγινε ένα μαζί μας, φτιάχνοντας μία χορωδία 6.500 ανθρώπων, μαθαίνοντας και τραγουδώντας «Θεοδωράκη»… «μη παρακαλώ σας, μη λησμονάτε τη χώρα μου!», όταν το κοινό στο Ελσίνκι, στις Βρυξέλλες, στη Νυρεμβέργη, στην Πάφο, στην Στοκχόλμη, στο Λουξεμβούργο, στην Σεούλ μας σήκωνε στην κυριολεξία στα χέρια βαθιά συγκινημένο από την δύναμη της ρωμαλέας μα και συνάμα ευαίσθητης μουσικής του.

Αγαπημένε μας Μίκη,

Μίκη όλων των Ελλήνων,

Μίκη της Ρωμιοσύνης,

Μίκη της Αγωνιστικότητας, της Ειρήνης,

Μίκη της Καρδιάς μας…

Σε μια χρονιά που όλη η Ελλάδα σας τιμά, θελήσαμε κι εμείς, η «Χορωδία Τρικάλων» και οι Kasiola Voices, η Χορωδία Νέων, η Παιδική Χορωδία, η Συμφωνική Ορχήστρα και η Συμφωνιέττα του «Ωδείου Τρικάλων Α. Κασιώλα», αλλά και ολόκληρος ο νομός Τρικάλων, ως απειροελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης και λατρείας στο πρόσωπό σας, να ανεβάσουμε την Μεγάλη Συναυλία με το εμπνευσμένο έργο σας Άξιον Εστί…»

(απόσπασμα από τον χαιρετισμό της Αναστασίας Κασιώλα στην ιστορική Συναυλία για τον εορτασμό των 80 χρόνων του Μίκη Θεοδωράκη, Τρίκαλα 2006)

 

Μέγαρο Σουηδικής Ραδιοφωνίας “Berwaldhallen”, συναυλιακή τουρνέ-ηχογράφηση σε έργα Μίκη Θεοδωράκη, “Kasiola Voices” (δ/νση Μαρκέλλα Τσούβα) & “Χορωδία Τρικάλων” (δ/νση Αναστασία Κασιώλα), Μάιος 2003.
Τρίκαλα, Ιούλιος 2006, Μίκης Θεοδωράκης – Αναστασία Κασιώλα.

 

Back to top button
Close
Close