Idees Sports

Κόλλησε κορωνοϊό η…ισότητα στον Αθλητισμό

Αθλήτριες καταθέτουν τις απόψεις τους  …….Χωρίς δράση είναι εδώ και εβδομάδες στα γήπεδα μπάσκετ, για τις γυναίκες, αφού λόγω των περιοριστικών μέτρων αποφασίστηκε να μη διεξάγονται αγώνες. Όμως οι αντίστοιχοι των ανδρών γίνονται κανονικά…

Κορυφαίες αθλήτριες από την Α1 και την Α2 γυναικών και δημοσιογράφοι  καταθέτουν στο «Καρφί» την δική τους άποψη για το θέμα και τονίζουν πως θα μπορούσαν να γίνουν τα παιχνίδια.

Διονυσία Αλεξανδρή (Ολυμπιακός):  Απροστάτευτος ο χώρος του γυναικείου μπάσκετ

«Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που πλήττει σχεδόν όλο τον κόσμο. Καλούμαστε όλοι με ατομική ευθύνη να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας, καθώς η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό του ανθρώπου. Ωστόσο η προστασία πρέπει να ληφθεί επί ίσοις όροις . Μέσα από αυτές τις συνθήκες έχει πληγεί και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός με αποτέλεσμα να αφεθεί απροστάτευτος ο χώρος του γυναικείου μπάσκετ.  Ο χώρος αυτός εκτός από τις αθλήτριες  διαθέτει προπονητές, φυσικοθεραπευτές, γιατρούς, φροντιστές που δουλεύουν άκρως επαγγελματικά και ζουν από αυτό.. Το μεγαλύτερο ποσοστό της εθνικής μας ομάδας, απαρτίζεται από αθλήτριες που αγωνίζονται στο «ερασιτεχνικό» πρωτάθλημα της Α1. Πώς λοιπόν θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε το σώμα μας ενεργό με την αποχή από το πρωτάθλημα; Σίγουρα όχι με ένα: «μετακίνηση 6». Πώς θα πετύχουμε την πρόκριση στο ευρωπαϊκό δίχως προπονήσεις, ενώ την ίδια στιγμή στις άλλες χώρες οι ομάδες συνεχίζουν κανονικά τα πρωταθλήματά τους με αποτέλεσμα να παραμένουν στην απαιτούμενη φυσική κατάσταση ; Γιατί επιλέγουμε ποια πρωταθλήματα θα συνεχιστούν και ποια όχι; Αυτήν την στιγμή αγωνιζόμαστε όλες οι αθλήτριες για να στηρίξουμε το επάγγελμά μας και περιμένουμε μια ανάλογη αντιμετώπιση από το κράτος. Σας παρακαλώ θερμά να  μας επιτρέψετε να συνεχίσουμε να προπονούμαστε και να αγωνιζόμαστε διότι σε οποιαδήποτε διακοπή θα χρειαστούμε τουλάχιστον το διπλό χρόνο να επανέλθουμε στην κατάσταση που ήμασταν».

Ρούλα Μούλη (Παναθηναϊκός): Θέλαμε να αγωνιστούμε με τους ίδιους όρους

«Υπάρχει φάουλ απέναντι στον γυναικείο αθλητισμό αυτή τη στιγμή. Σίγουρα αυτήν την περίοδο τα κρούσματα είναι πολλά στην χώρα κ προέχει η υγεία των πολιτών και πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα από την πολιτεία. Η κυβέρνηση όμως, δεν μας έδωσε καν το δικαίωμα να αγωνιστούμε όπως οι άντρες στην Basket League, να κάνουμε δηλαδή τεστ κάθε εβδομάδα, 48 ώρες πριν από κάθε παιχνίδι. Αυτό είχε ζητηθεί εξαρχής από τις ομάδες της Α1 Εθνικής Κατηγορίας στο μπάσκετ γυναικών. Αλλά δεν μας άκουσε κανείς! Θέλαμε να αγωνιστούμε με τους ίδιους όρους, υποτίθεται υπάρχει ισότητα στα δύο φύλα, που είναι όμως;; Γιατί μας στερούν το δικαίωμα να κάνουμε αυτό που αγαπάμε; Επειδή στα χαρτιά είναι ερασιτεχνικό; Προπονούμαστε σαν επαγγελματίες, έχοντας τεράστιες υποχρεώσεις και στερούμαστε από τις ζωές μας όσα οι άντρες. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αλλάξει αυτό στο άθλημα μας, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο άθλημα! Οι παίκτριες, θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, τεράστια! Και να αρχίσει το πρωτάθλημα θα μας πάει πολύ πίσω, θα υπάρχει μεγάλος φόβος τραυματισμού! Αυτά τα σκέφτηκε κάνεις; Και αφού δεν μπορούμε να συνεχίσουμε το πρωτάθλημα, γιατί δεν μας αφήνουν να προπονηθούμε;; Ο αθλητισμός είναι υγεία, δίνει ποιότητα στην ζωή σου, σε κάνει καλύτερο άνθρωπο! Αθλητισμός σημαίνει ζωή!!».

Δήμητρα Καμπουράκη (Ελευθερία Μοσχάτου):  Οι θυσίες οι δικές μας και των γύρω μας

ΦΩτο: Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στον  Luca Tytgat από το Instagram

Θα ήθελα καταρχήν να ευχαριστήσω που μας δίνετε φωνή!! Δεν θα εστιάσω τόσο στο γεγονός πως το αντρικό μπάσκετ συνεχίζει την αγωνιστική του σεζόν, καθώς εύχομαι σε κάθε επαγγελματία παίχτη να μην βιώσει ποτέ αυτό που αντιμετωπίζουμε σήμερα εμείς ως κατηγορία του γυναικείου. Εδώ λοιπόν είναι το πραγματικό πρόβλημα, γιατί μπορεί να μην είναι κοινώς γνωστόν, αλλά οι περισσότερες γυναίκες αθλήτριες έχουν ως βασικό και ίσως και μοναδικό εισόδημα το μπάσκετ. Πέραν δηλαδή του γεγονότος, πως κόβεται η αγωνιστική μας περίοδος στη μέση επειδή δεν είμαστε «επαγγελματικό» η ομοσπονδία μας δεν βρίσκει μια λύση για το οικονομικό κομμάτι που δεν κατέχουν οι ομάδες για να πληρώνουν 15 τουλάχιστον τεστ την εβδομάδα! Πάει στράφι όλη η προαγωνιστικη μας προετοιμασία, ξεκινάμε, αν ξεκινήσουμε πάλι από το 0! Θα χρειαστούμε τουλάχιστον ένα μήνα για να επανέλθουμε σε φυσική κατάσταση ικανή να ανταπεξέλθει σε ένα αγωνιστικό παιχνίδι! Πίσω λοιπόν από τον τίτλο του ερασιτέχνη, έρχονται και άλλοι τίτλοι όπως μαμάδες, αδερφές, κόρες , σύζυγος, αυτή την στιγμή βρίσκονται δεμένοι χειροπόδαρα με συνολικό μηνιαίο εισόδημα 0€! Δεν θα υπάρχει αύριο για εμάς, τον «ερασιτέχνη» αθλητή που τον κερδίζει τον τίτλο αυτόν μόνο στα χαρτιά διότι η καθημερινότητα του είναι ακριβώς ίδια με έναν επαγγελματία, όλοι μέρα στα γήπεδα ώρες ατέλειωτες σε ταξίδια θεραπείες και πολλές θυσίες».

Αγγελική Βιντσιλαίου (ΠΑΣ Γιάννινα):  Εξαθλίωση του γυναικείου μπάσκετ

«Δυστυχώς για άλλη μια φορά μετά το πρώτο lockdown ερχόμαστε όλες οι αθλήτριες αντιμέτωπες με μια μεγάλη αδικία. Η απαγόρευση των προπονήσεων και η διακοπή των πρωταθλημάτων για  την Α1 γυναικών είναι εκτός λογικής καθώς τα σωματεία απαρτίζονται από ξένες αθλήτριες και επαγγελματίες Έλληνιδες με συμβόλαια. Κάτι αντίστοιχο με την Α1 ανδρών. Πρέπει να βρεθεί τρόπος επιστροφής μας στα γήπεδα το συντομότερο δυνατόν διαφορετικά οι αγωνιστικές και οικονομικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες..

Το ότι η προβολή του πρωταθλήματος μας και η στήριξη των κρατικών φορέων είναι μηδαμινή δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουμε. Αν δεν παρθούν άμεσα αποφάσεις οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη εξαθλίωση του γυναικείου μπάσκετ».

Χριστιάνα Γεροστεργίου (Δάφνη Αγ. Δημητρίου):  Να νικηθεί  η αδικία και εκτός παρκέ

«Είμαι μια γυναίκα που προσπαθεί να δει την θετική πλευρά όποιες και αν είναι οι συνθήκες. Εν ώρα κορονοϊού παρατηρώ ότι οι κανόνες και οι αμοιβές μεταξύ αντρών και γυναικών διαφέρουν άρδην!  Για αυτό το λόγο θέλω να πάω ένα βήμα παραπέρα και να θίξω το θέμα της ισότητας. Θα υπερασπιστώ τα δικαιώματα όλων των γυναικών, ανεξαρτήτως αθλήματος ως προς την ισότητα στην Ελλάδα. Σήμερα, έχουμε μια ευκαιρία να εξετάσουμε τι μπορούμε εμείς οι αθλήτριες να κάνουμε από την πλευρά μας. Να υπερασπιστούμε την ισότητα μεταξύ των φύλων όσων αφορά και τις χρηματικές απολαβές.

Εμείς οι γυναίκες δεν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την φυλετική διάκριση εάν δεν μας δοθεί η ευκαιρία να γίνουμε επαγγελματίες με όλη την έννοια. Αθλούμαστε το ίδιο σκληρά, και με το ίδιο πάθος, δικαιούμαστε και την ίδια μεταχείριση.

Για αυτό ζητάω από την ελληνική ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης, όλες τις συναθλήτριες μου και τα σωματεία να υποστηρίξουν με όλη την έννοια τις γυναίκες τους. Συγκεκριμένα, να γίνει το γυναικείο πρωτάθλημα επαγγελματικό, να μπούνε «ένσημα» από τις ομάδες και να μπορεί να ΖΗΣΕΙ μια αθλήτρια από την καλαθοσφαίριση. Η αδικία σε κάθε της μορφή πρέπει να νικηθεί, πριν μας νικήσει εκτός παρκέ…»

Άντζελα Νάου (ΑΕΚ Περιστερίου):  «Υποτίμηση» του γυναικείου και ερασιτεχνικού αθλητισμού

«Με την διακοπή των πρωταθλημάτων και των προπονήσεων σαφώς και πλήττεται ο γυναικείος αθλητισμός και ο αθλητισμός γενικότερα. Από τη στιγμή που η Α1 ανδρών παραμένει ενεργή δεν βρίσκω λόγο διακοπής των υπολοίπων πρωταθλημάτων. Αυτό μόνο κακό μπορεί να κάνει σε εμάς και δεν αναφέρομαι στο οικονομικό κομμάτι όσο στο αγωνιστικό διότι ένα σώμα για να επανέλθει σε ένα επίπεδο να αγωνιστεί ξανά χρειάζεται και η κατάλληλη προετοιμασία και εφόσον δεν προπονούμαστε πως θα επανέλθουμε πάλι σύντομα; Τα καλοκαίρια παραδείγματος χάρη σταματάμε περίπου 15-20 μέρες και χρειαζόμαστε 1,5 μήνα προπονήσεων για να επέλθουμε σε μια καλή φυσική κατάσταση χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Είναι κυρίως λοιπόν θέμα υγείας να ξεκινήσουν οι προπονήσεις πέρα της “υποτίμησης” που βιώνει ο γυναικείος και ο ερασιτεχνικός αθλητισμό»

Σοφια Γαβαλά (ΑΕΚ Περιστερίου): Αφήστε μας να κάνουμε προπονήσεις

«Είναι άδικη η διάκριση που γίνεται μεταξύ των δύο φύλων καθώς και το γεγονός ότι θεωρείται ερασιτεχνικό το γυναικείο μπάσκετ. Κι εμείς περνάμε παρά πολλές ώρες στο γήπεδο και στο γυμναστήριο ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα πολύ απαιτητικά πρωταθλήματα μας είτε αυτό είναι η Α1 είτε αυτό είναι η Α2. Όσο κάναμε προπονήσεις τηρούσαμε όλα τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα και υπήρχε ατομική ευθύνη από όλες τις αθλήτριες. Θεωρώ ότι θα μπορούσε η πολιτεία να βοηθήσει δίνοντας κάποια χρήματα ώστε να γίνονται τα απαραίτητα τεστ. Εφόσον δεν είναι εφικτό να βρεθούν χρήματα για τα τεστ, αφήστε μας τουλάχιστον να κάνουμε προπονήσεις έστω και ατομικές ώστε να μπορέσουμε να είμαστε σε μια καλή αθλητική κατάσταση».

Χρύσα Κατσιμάρδου (ΑΕΚ Περιστερίου): Τι είναι αυτό που μας χωρίζει;

Αρχικά να επισημάνω ότι τόσο η Α1 όσο και η Α2 εθνική κατηγορία γυναικών ανήκουν στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Τι είναι αυτό που μας ξεχωρίζει από το αντρικό-επαγγελματικό μπάσκετ ;

Είμαστε σε καθημερινή βάση στο γήπεδο αφιερώνοντας το λιγότερο 2 ώρες κάνοντας προπόνηση. Κάνουμε προπονήσεις 5 ημέρες την εβδομάδα και το Σαββατοκύριακο πρέπει να μπούμε στο γήπεδο και να παίξουμε σα να μην υπάρχει αύριο. Και αυτό το κάνουμε όχι μόνο γιατί πρέπει αλλά προπάντων γιατί θέλουμε και το κάνουμε. Θέλουμε να πηγαίνουμε στο γήπεδο γιατί μας ολοκληρώνει σαν προσωπικότητες, γιατί έτσι μάθαμε από μικρές και για αυτό δε θέλουμε κάτι τέτοιο να αλλάξει. Προσέχουμε τους εαυτούς μας με το να γυμναζόμαστε και αυτό δεν έχει αλλάξει ακόμα και στις δύσκολες μέρες που ζούμε, όπως μπορεί η καθεμία και με τα μέσα που διαθέτει.  Τι το τόσο διαφορετικό κάνουν στο αντρικό μπάσκετ που αξίζει να υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός και η άνιση μεταχείριση.

Σεβαστή Βρακατσέλη (agapotobasket.gr): Σε αναστολή…μπάσκετ και προσδοκίες

«Χρόνια παρακολουθώ και καταγράφω τις στιγμές του μπάσκετ γυναικών. Τα μακρινά ταξίδια και οι διακρίσεις με την εθνική έως τα πιο απομακρυσμένα γήπεδα της χώρας να γράφω για για τις επιτυχίες, για τις ατυχίες, για όλα. Πρώτη φορά όμως βλέπω την πλήρη απαξίωση του αθλήματος. Διακρίνω τις λέαινες του μπάσκετ γυναικών να έχουν πληγωθεί από την αδιαφορία της Πολιτείας.  Μια χρονιά που θα «βαραίνει» αθλήτριες, συλλόγους και φιλάθλους. Και όμως επειδή η ζωή κάνει κύκλους όταν θα έρθουν ξανά οι διεθνείς επιτυχίες οι άνθρωποι που τους έκοψαν το μπάσκετ θα είναι εκεί για να φωτογραφίζονται μαζί με τα κορίτσια, τις γυναίκες αθλήτριες που τώρα είναι σε…αναστολή!».

Αγγελική Κατσίνη (Εκπρόσωπος Τύπου στο Αιγάλεω Α.Ο Μπάσκετ – αθλητική συντάκτρια): Οι αθλητές του αύριο

«Εδώ και 8 μήνες έχουμε μπει σε μια νέα πραγματικότητα, σε παγκόσμιο επίπεδο, στην οποία πρέπει και οφείλουμε να κινούμαστε με κανόνες, για να ξεπεράσουμε τη πανδημία που έχει πλήξει όλους τους κλάδους και μέσα σε αυτούς και ο αθλητισμός. Συγκεκριμένα τον ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ αφού οι ομάδες της Super League kai της Basket League συνεχίζουν να αγωνίζονται κανονικά, μέσα στα υγειονομικά πλαίσια που έχουν οριστεί από την πολιτεία και λογικό καθώς ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΙΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Ο κ. Μαυρωτάς σε πρόσφατη συνέντευξή του τοποθετήθηκε σχετικά για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, λέγοντας πως ” έχει μάθει να αντέχει και πρέπει να προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες προπόνησης και αποστασιοποίησης”, κατά πόσο όμως είναι εφικτό από τη στιγμή που δεν πραγματοποιούνται ομαδικές προπονήσεις για να κρατήσει ένας αθλητής τη φυσική του κατάσταση σε αγωνιστικό επίπεδο; Ο ίδιος έχει υπάρξει επαγγελματίας αθλητής στο παρελθόν και γνωρίζει πολύ καλά ότι αν δεν γίνει επανέναρξη έστω των προπονήσεων, η επιστροφή στην αγωνιστική δράση θα φέρει τραυματισμούς. Επίσης μην ξεχνάμε το σημαντικότερο όλων, το βιοποριστικό κομμάτι, οι περισσότεροι αθλητές ζουν από τον αθλητισμό και πολλές ομάδες ποντάρουν σε χρήματα των ακαδημιών τους για βγάλουν την χρονιά».

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

πηγη https://pinakio.gr/kolise-koronoio-i-isotita-ston-athlitismo/

Back to top button
Close
Close