Travel

Το Ελληνικό χωριό φάντασμα κρυμμένο στα νερά της λίμνης

Η Ελλάδα έχει εκατοντάδες χωριά, ορεινά και παραθαλάσσια, το καθένα με την δική του ιστορία. Κάποια από αυτά βέβαια ξεχωρίζουν είτε με την ύπαρξή τους είτε… χωρίς. Όπως για παράδειγμα ένα ελληνικό χωριό το οποίο… βγαίνει από τη λίμνη μόνο όταν δεν βρέχει για πολλές μέρες. Ο λόγος για τον οικισμό Κάλλιο με την ιδιαίτερη ιστορία. Συνηθίζουν να το αποκαλούν ως το χωριό που βυθίστηκε για να ξειδψάσει η Αθήνα. Και υπάρχει λόγος και φυσικά ιστορία πίσω από αυτό.

Το ελληνικό χωριό που «βγαίνει από τη λίμνη» όταν δεν βρέχει για μέρες

Ο οικισμός Κάλλιο λοιπόν βρίσκεται στη Φωκίδα. Στην πραγματικότητα παλιά βρισκόταν στο σημείο στο οποίο το 1980 δημιουργήθηκε η τεχνητή λίμνη η οποία προέκυψε από την κατασκευή του φράγματος του Μόρνου. Για τον λόγο αυτό το χωριό μεταφέρθηκε σε άλλη θέση πάνω από τις όχθες της λίμνης ενώ ο παλιός οικισμός καλύφθηκε από τα νερά της λίμνης.

Έτσι αποφασίστηκε το ελληνικό χωριό Κάλλιο να μεταφερθεί σε μια άλλη θέση και συγκεκριμένα πάνω από τις όχθες της λίμνης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο παλιός οικισμός να καλυφθεί από τα νερά της λίμνης. Όμως αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι το χωριό Κάλλιο δεν καλύφθηκε για πάντα κάτω από το νερό.

Πηγή φωτογραφίας: orinidorida.blogspot.com

Στην πραγματικότητα αυτό… εμφανίζεται κάθε φορά που κάνει πολλές μέρες να βρέξει. Τις φορές που η στάθμη της λίμνης κατεβαίνει λόγω ξηρασίας, αναδύεται μέσα από τα νερά ένα τμήμα από το χωριό αυτό με την ιδιαίτερη ιστορία.

Όταν ωστόσο, βρέξει, το χωριό χάνεται και πάλι κάτω από τα νερά της λίμνης και μένουν μόνο οι διηγήσεις να το περιγράφουν. Μέχρι και το 1916 το χωριό Κάλλιο ονομαζόταν Βελούχοβο. Αργότερα του δόθηκε άλλο όνομα (Κάλλιο). Αυτή η νέα ονομάσία του προήλθε από την παρακείμενη αρχαία πόλη Καλλίπολη.

Μετά από ανασκαφές που είχαν γίνει στο βυθισμένο χωριό Κάλλιο βρέθηκαν πολλά ευρήματα από τον παλιό οικισμό, όπως νεκροταφείο, ιερά και θέατρο. Οι εικόνες πάντως κάθε φορά που κάνει μέρες να βρέξει είναι εντυπωσιακές.

Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: patrasevents.gr

Back to top button
Close
Close