Τοπικά

Εξωγήινη αράχνη εντοπίστηκε σε χωριό των Τρικάλων

Τρόμο και πανικό έχουν προκαλέσει πληροφορίες που θέλουν ένα σπάνιο είδος αράχνης (camel spider) να έχει κάνει την εμφάνισή του στην Ελλάδα. Τελευταίο «κρούσμα» φέρεται να σημειώθηκε στο σπίτι μιας οικογένειας στο Λογγάκι Τρικάλων.

Αράχνη – σκορπιός: Πού αλλού έχει εμφανιστεί

Η αράχνη αυτη (camel spider) φέρεται να έχει κάνει την εμφάνισή της το τελευταίο χρονικό διάστημα, εκτός των Τρικάλων, και στην Κορινθία και το Ναύπλιο, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Βραδυνή..

Συγκεκριμένα, μαρτυρίες αναφέρουν ότι εμφανίστηκε στα Εξαμίλια Κορινθίας, ενώ στο τέλος Μαρτίου φέρεται να είχε εντοπιστεί και στην Άρια Ναυπλίου.

Η συγκεκριμένη αράχνη  μπορεί να φτάσει τα 20 εκατοστά σε μήκος. Δεν είναι δηλητηριώδης, αλλά μεταφέρει βακτήρια, καθώς τρέφεται με νεκρά ζώα που βρίσκονται στο στάδιο αποσύνθεσης.

Μοιάζει με σκορπιό, αράχνη, έντομο. Το μοναδικό αυτό πλάσμα φαίνεται τρομακτικό, συμπεριφέρεται επιθετικά, τρέχει γρήγορα, άλματα, έχει ένα σφιχτό κέλυφος. Τέτοιες δυνατότητες το καθιστούν πρακτικά άτρωτο.

Το «Camel spider», είναι ένα είδος πλάσματος με ένα συνδυασμό πρωτόγονων χαρακτηριστικών και σημείων υψηλής ανάπτυξης. Το σώμα αποτελείται από την κοιλιά, το στήθος, το κεφάλι. Καλυμμένο με ανθεκτικό κέλυφος, και επιμήκη κοιλιά, χωρισμένη σε διάφορα τμήματα. Το μέγεθος των φτερών δεν είναι μεγαλύτερο από 7 cm.

Τα μακριά ισχυρά άκρα του συνδέονται με το στήθος και με το κεφάλι. Έχει 8 μικρά, αλλά τα μακριά πλοκάμια είναι πολύ παρόμοια με άλλα ζεύγη ποδιών και εκτελούν παρόμοιες – παράπλευρες λειτουργίες. Οι πλοκές και τα ισχυρά σαγόνια στο κεφάλι κατευθύνονται προς τα εμπρός, σε σχήμα παρόμοιο με τα νύχια. Τα οπίσθια πόδια είναι λίγο μακρύτερα. Με τη βοήθειά τους, η αράχνη solpuga αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα, αλλά κάνει και άλματα σε απόσταση ενός μέτρου.camel-spiders

Ο χρωματισμός σε πολλές περιπτώσεις τα κάνει να μοιάζουν με σκορπιό. Η κοιλιά είναι σκούρα καφέ, περισσότερο προς το μαύρο. Το κεφάλι και τα νύχια έχουν συνήθως χρώμα πορτοκαλί ή κόκκινο. Το στήθος και τα άκρα είναι κόκκινα ή ανοικτά καφέ.Οι τρίχες είναι ξανθιές παντού. Το χρωματικό σχήμα διαφέρει ανάλογα με τον τύπο.Absurd Creature of the Week: This Ferocious Arachnid Is Death ...

Ζει σε ερημικές, ημι-έρημες περιοχές και στέπες. Προτιμά την ξηρή γη, και την υψηλή θερμοκρασία. Πολλά είδη ζουν στην έρημο Gobi, στον Βόρειο Καύκασο, το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν, αλλά τα περισσότερα τα συναντάς στην περιοχή της Σαχάρα. Στην Ευρώπη, εντοπίστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και στην Ισπανία.

Η καμήλα αράχνη σκάβει τρύπες στο έδαφος, κρύβεται κάτω από πέτρες, και επιτίθεται στα θύματά της, κυριολεκτικά από το πουθενά.

 

Back to top button
Close