Cooking ideas

Περιήγηση στα καλύτερα εστιατόρια ή εκτροφείς για να βρούμε τις πιο ακριβές μπριζόλες του κόσμου. 

Σήμερα κάνουμε μια Αν είσαι θαυμαστής του καλού κρέατος και της μπριζόλας σίγουρα έχεις κακομάθει τον εαυτό σου μ’ ένα ακριβό δείπνο και ένα κομμάτι μπριζόλας εξαίσιου βοείου κρέατος και σίγουρα γνωρίζεις ότι υπάρχει πιθανότητα να πλήρωνες κάπου στον κόσμο ακόμα και 3.200 $ για το πιο ακριβό κρέας. Επειδή στην Ελλάδα το πιθανότερο είναι να αργήσουμε να δούμε τέτοιες τιμές και πολλοί από εμάς δεν θα έχουμε ποτέ την ευκαιρία να γευτούμε μια τόσο υψηλής ποιότητας και τιμής ζουμερή μπριζόλα από αυτές που ακολουθούν, αυτή η λίστα είναι μια νόστιμη, απολαυστική περιήγηση για να ονειροπολήσουν όλοι οι πανταχού και ολούθεν λάτρεις της μπριζόλας και οι κρεατοφάγοι. Πάμε λοιπόν να δούμε μπριζόλες που θα σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν είναι καλύτερο να τις φας ή να πληρώσεις μια δόση αυτοκινήτου?

Η Vintage Cote De Boeuf Rib Steak από την Boucherie Polmard στη Γαλλία – 3.200 $

Η vintage cote de boeuf rib steak από την Boucherie Polmard στη Γαλλία είναι η πιο ακριβή μπριζόλα σε όλο τον κόσμο και διατίθεται μόνο σε ελάχιστους και επίλεκτους chef. Η τιμή της κυμαίνεται στα 3.200 δολάρια και υπεύθυνος παραγωγής της είναι ο Alexandre Polmard.Video: Tasting The World's Most Expensive Beef | Tatler Hong Kong Να σημειωθεί φυσικά, ότι η παραπάνω τιμή πώλησης αφορά την πώληση στα εστιατόρια και όχι την τελική τιμή του καταλόγου και προσδιορίζει ένα κομμάτι μπριζόλα. Τι την κάνει να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες μπριζόλες όμως και κοστολογείται τόσο ακριβά? Ο Polmard και η οικογένειά του μεγαλώνουν τα μοσχαράκια, από τα οποία προέρχεται η μπριζόλα έξω από τη μικρή πόλη του Saint Mihiel στην περιοχή Meuse της Λωρραίνης, στη βορειοανατολική Γαλλία, σε άριστες συνθήκες που όπως χαρακτηρίζει ο ίδιος αντιστοιχούν σε 5-αστερη διαμονή. Τα επίπεδα στρες των ζώων διατηρούνται όσο το δυνατόν χαμηλότερα και αυτό αντικατροπτίζεται στην τρυφεράδα και το εξαίσιο κρέας που σερβίρεται τελικά στο πιάτο. Μέσα από μια διαδικασία που ονομάζεται «αδρανοποίηση», η οποία εφευρέθηκε από την οικογένεια Polmard της Γαλλίας, το κρέας μπορεί να αποθηκευτεί με ασφάλεια για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα. Ο κρύος αέρας διοχετεύεται με ταχύτητες 120 χιλιομέτρων ανά ώρα πάνω από το βόειο κρέας σε περιβάλλον -43 C. Το vintage cote de boeuf (rib steak) του 2000 μπορεί να κοστίσει έως και 3.200 $.

A5 Kobe Strip Μπριζόλα – 350 $.

Το αναφερόμενο Kobe Stip, κομμάτι βοείου κρέατος ανήκει στα εκλεκτότερα κομμάτια Ιαπωνικού κρέατος και η τιμή του μπορεί να φτάσει τα 500 δολάρια το κιλό. Για μια μπριζόλα σ’ ένα εστιατόριο θα περίμενε κανείς να πληρώσει περίπου 350 δολάρια για 225 γραμ. Προέρχεται από μία από τις 4 κύριες ράτσες του Ιαπωνικού μοσχαριού (αλλιώς Wagyu) και συγκεκριμένα από τα μοσχάρια Tajima της Japanese Black ράτσας τα οποία έχουν μεγαλώσει στην πόλη Kobe της Ιαπωνίας.Japanese Black - Wikipedia
Ο λόγος που είναι τόσο ακριβό είναι γιατί το συγκεκριμένο κρέας είναι εξαιρετικά τρυφερό και αφήνει μια μεστή σχεδόν “βουτυράτη” επίγευση. Η μέθοδος ανατροφής του μοσχαριού είναι που δίνει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, το οποίο ανατρέφεται κάτω από αυστηρές οδηγίες (φοράνε ζακετάκια όταν κάνει κρύο και ακολουθούν αυστηρή διατροφή!) και μόνο όσοι τις ακολουθούν κατά γράμμα μπορούν να πιστοποιηθούν με την πολυπόθητη “στάμπα”.

Fullblood Wagyu Tenderloin – 295$

Αυτή η μπριζόλα είναι τρυφερή, με νόστιμο λίπος. Την απολαμβάνετε στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας, στο εστιατόριο Prime. Προς το παρόν, αυτό είναι από τα πιο υψηλής ποιότητας Wagyu (ιαπωνικό μοσχάρι), προσβάσιμα και εκτός Ιαπωνίας. Το σημείο από το οποίο παίρνουν το πολύτιμο αυτό κομμάτι κρέατος είναι η κάτω πλάτη του μικρού μοσχαριού και είναι γνωστό και εως Filet Mignon. Το Fullblood αναφέρεται στην καθαρότητα της ράτσας. Το Fullblood Wagyu είναι 100% ανιχνεύσιμο σε ιαπωνικά κοπάδια χωρίς ενδείξεις διασταύρωσης. Japanese Wagyu from Kagoshima & ShodoshimaΑυτά τα βοοειδή είναι απόγονοι ταύρου και αγελάδας των οποίων οι πρόγονοι προέρχονται από την Ιαπωνία. Τα βοοειδή από τον διάσημο David Blackmore, ο οποίος είναι πολύ αξιόλογος παραγωγός Wagyu στην Αυστραλία.

Φιλέτο Charbroiled Kobe – 258$

Στο εστιατόριο Aragawa στο Τόκυο μπορείς να γευτείς αυτό το εξαίσιο φιλέτο σε τιμή που αγγίζει τα 258 $. Φιλέτο Kobe και μάλιστα από 100% γνήσια, καθαρόαιμα μοσχάρια Tajima θα βρεις και στο Las Vegas στο SW Steakhouse και μάλιστα σε όποια κοπή θέλεις, σε τιμή που αγγίζει τα 240 $. Με μια κουταλίτσα του γλυκού βούτυρο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι για να νιώσεις στον ουρανίσκο σου την έκρηξη μιας τέτοιας γευστικής εμπειρίας.SW Steakhouse, Macau 2017 | 永利扒房| Ming-yen Hsu | Flickr

Κόντρα Φιλέτο Wagyu (Sirloin) – 169 $

Το σήμα κατατεθέν της κοπής sirloin (κόντρα φιλέτο) είναι η τρυφερότητα και η γεύση κάθε μπουκιάς. Προέρχεται από το πάνω σημείο της κάτω πλάτης του μοσχαριού και λέγεται ότι είναι ποιοτικά ανώτερο από το κάτω κόντρα φιλέτο. Έχει ελάχιστο έως καθόλου λίπος και μπορεί να προσφέρει τόσο μια παχιά μπριζόλα, όσο και ένα λεπτεπίλεπτο φιλέτο γεμάτο γεύση και νοστιμιά. Η τιμή του όσο τσιμπημένη επιτρέπει η φήμη του ιαπωνικού μοσχαριού Wagyu.

Mishima Tomahawk – 160-210 $

Photo by Mishima Reserve©

Κάπου εδώ ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουμε τον όρο Tomahawk που τόσο συχνά συναντάμε στον κόσμο της μπριζόλας. Η μπριζόλα tomahawk αναφέρεται σε μια γενναία ποσότητα κοπής σπαλομπριζόλας (rib-eye) περίπου 5-6 εκ. πάχους, η οποία διατηρεί το απογυμνωμένο κόκκαλο, το οποίο παρεμπιπτόντως μοιάζει σαν τσεκούρι της φυλής tomahawk, πάνω της. Το παχύ κόψιμο δίνει στην tomahawk μια εξαιρετική ζουμερή και χυμώδη αίσθηση, η οποία ενισχύει την ούτως ή άλλως εκλεκτή μοναδική, άρτια γεύση της rib eye μπριζόλας. Τα κοπάδια της εταιρείας Mishima Reserve, American Wagyu κατάγονται από τις προαναφερόμενες Ιαπωνικές γραμμές αλλά η ανατροφή τους γίνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.45 Day House Dry Aged Black Truffle Encrusted Mishima Reserve ... Το κρέας τους χαρακτηρίζεται από βαθύ κόκκινο χρώμα, πλούσια γεύση και υφή που λιώνει στο στόμα. Έτσι μπορεί κάποιος να περιμένει ότι για να απολαύσει μια μπριζόλα tomahawk Mishima Reserve από την Washington θα δώσει από 160 έως 210 $.

Japanese Wagyu Ribeye -$144

Τέλος από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει το παραδοσιακό Ιαπωνικό μοσχάρι Wagyu σε κοπή Ribeye. Προέρχεται από τα ιαπωνικά φημισμένα βοοειδή Black Kuroge που θαυμάζονται στην Ιαπωνία για το κρέας υψηλής ποιότητας. Οι αγελάδες εκτρέφονται από ειδικούς από την Ιαπωνία που ακολουθούν αυστηρά τις διαδικασίες πολιτιστικής σίτισης με βάση διεθνή πρότυπα. Λέγεται μάλιστα ότι είναι καλύτερης ποιότητας από τα μοσχάρια Tajima που χρησιμοποιούνται για μπριζόλες Kobe, καθώς παράγουν βόειο κρέας που έχει βελούδινη υφή, και κομψή παρουσίαση. Αφού το κρέας μαγειρευτεί και σερβιριστεί, γίνεται μαλακό με αισθητή ήπια, γλυκιά γεύση. Αυτό το βόειο κρέας Wagyu κατατάσσεται πολύ ψηλά στο αυστηρό ιαπωνικό σύστημα αξιολόγησης.Japanese Wagyu Ribeye - A5 Grade - The Organic Butcher of McLean

Αυτές είναι οι πιο ακριβές μπριζόλες όλου του κόσμου. Μπορεί να σου άνοιξε η όρεξη, άλλα τώρα γνωρίζεις τα χαρακτηριστικά και τους τρόπους εκτροφής που ανεβάζουν την τιμή σε μια μοσχαρίσια μπριζόλα και πολύ πιθανά σου κινήσαμε την περιέργεια να δοκιμάσεις κάπου και εσύ τόσο αξιόλογο κρέας. Έχεις δοκιμάσει σε κάποιο ταξίδι σου κάποιο από τα παραπάνω? Γράψε μας στα σχόλια την εμπειρία και τις προτάσεις σου!

Back to top button
Close
Close