Τρίκαλα

150 λουλούδια για τη μικρή Αμάλ και την προσφυγιά στα Τρίκαλα

 

Την Κυριακή 29 Αυγούστου θα ταξιδέψει στα Τρίκαλα η Μικρή Αμάλ, συνεχίζοντας το ταξίδι της από τη Συρία στην Ευρώπη. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, το μήνυμα που μεταφέρει η 9χρονη Αμάλ είναι «Μη μας ξεχνάτε». Και το μεταφέρει από τη Συρία, από την οποία ξεκίνησε, διασχίζοντας την Ευρώπη, αναζητώντας τη μητέρα της στη γη που απλώνεται μπροστά της. Περπατάει σε Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Γαλλία, Τουρκία, Ελβετία, Γερμανία, Ηνωμένη Βασίλειο, γνωρίζει άλλα παιδιά και ανθρώπους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι’ αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο.

Στα Τρίκαλα θα βρεθεί το απόγευμα (19:30) της Κυριακής 29 Αυγούστου 2021. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρούνται απαρέγκλιτα, επομένως δεν ευνοείται η συμμετοχή πολιτών στις δράσεις, παρά μόνο των συμμετεχόντων.  Στη διοργάνωση των Τρικάλων μετέχουν 7 φορείς, μαθητές/τριες από σχολεία και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, 24 εκπαιδευτικοί και πολίτες.

Πολιτιστικές δράσεις

Το «Ταξίδι» / «Τhe Walk», είναι ένα διεθνές και χωρίς προηγούμενο, Φεστιβάλ πολιτισμού «σε κίνηση» με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σινεμά, θέατρο, χορό, μουσική, συναυλίες, πρωτότυπες εικαστικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και δρώμενα, που είναι αφιερωμένο στα παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους από την αρχή.

Η Μικρή Αμάλ, που σημαίνει «ελπίδα», είναι στην πραγματικότητα, μία μεγάλη μαριονέτα με ύψος 3,5 μέτρα, η οποία αντιπροσωπεύει εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες, πολλά από αυτά χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Το μεγάλο ύψος της προκαλεί την προσοχή μας ακριβώς για να μας αφυπνίσει για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι πρόσφυγες. Το ταξίδι της είναι ένας μακρύς δρόμος 8.000 χιλιομέτρων που ξεκινάει από την Γκαζιαντέπ, μία πόλη πλάι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με στάσεις σε πάνω από 70 μεγάλες και μικρές πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.

150 λουλούδια στα Τρίκαλα

Η Μικρή Αμάλ κάνει μια στάση Τρίκαλα κάτω από ένα αρχαίο δέντρο.

Την πλησιάζουν εκατόν πενήντα τεράστια λουλούδια

και τη συνοδεύουν μέσα στην πόλη.

Η  Αμάλ φτάνει  στα Τρίκαλα κουρασμένη και συναντάει μπροστά της έναν κήπο από χειροποίητα λουλούδια που τα κρατούν τα παιδιά που θα την συνοδεύσουν ως το κέντρο της πόλης. Στην διαδρομή της, περνώντας έξω από το Μουσείο Τσιτσάνη, κάνει μία στάση σ’ ένα αρχαίο δέντρο και ξεκουράζεται στη σκιά του.  Το δέντρο της διηγείται την ιστορία του και θυμάται τους ανθρώπους που το έχουν επισκεφθεί μέσα στα χρόνια που έχουν περάσει – κάποιους από αυτούς με τρυφερότητα και κάποιους με δυσκολία.

Όταν φτάνει στην κεντρική πλατεία, κάτοικοι της πόλης και παιδιά, της προσφέρουν ένα ζωντανό και σπάνιο λουλούδι και της δίνουν όλες τις ευχές τους για την συνέχεια του Ταξιδιού της.

 

Πληροφορίες

Φύλλα Που Θροΐζουν – Κυριακή 29 Αυγούστου @ 19:30 – Περπατάμε από το Τζαμί Οσμάν Σαχ στην Κεντρική Πλατεία

Συντελεστές :

Οργάνωση – Εμψύχωση : Αντονέλλα Χήρα

Aerial show – Εμψύχωση : Χριστίνα Κρίθαρη

Χορογραφία – Εμψύχωση : Μαρία Γαδετσάκη

Υπεύθυνη Επικοινωνίας : Βασιλένα Μητσιάδη, Αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Δ. Τρικκαίων

Μουσική Επιμέλεια – Αφήγηση: Στέλιος Καραγιώργος

Συντονισμός Κίνησης : Σόνια Ντόβα

Κατασκευές – Κοστούμι : Μαρία Τάχου

Κιθάρα : Ελμίνα  Ελευθερία Ροδίτη

Hand Pan: Spyros Pan

Rainsticks: Cecilia Leclerc, Τζίνα Μπαράκου

Τεχνική Υποστήριξη Aerial Show: Πασχάλης Ζαφειριάδης

Φωτογραφική Κάλυψη : Θάνος Φλούλης

 

Στην εκδήλωση ακούγονται τα μουσικά κομμάτια:

2 δημοτικές εικόνες – του βουνού, του κάμπου – Κυριάκος  Τζωρτζινάκης

Altered Geometry – Spyros Pan

 

Σε συνεργασία με τους φορείς:

Δήμος Τρικκαίων,  Μουσείο Τσιτσάνη,  Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων,  e- trikala, (ΔΟΜ) στο πλαίσιο του ενταξιακού προγράμματος HELIOS που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;».

Συμμετέχουν τα σχολεία- εκπαιδευτήρια:

33o Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων,  1ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων,  12ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων,  16ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, 30ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων,  Νηπιαγωγείο Κρηνίτσας, Γυμνάσιο Πύλης,  UK school, Dancespace,  Paname Cecilia Leclerc Cours de français.

Συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί:

Μαρίνα Σπάθη,  Όλγα Καλλιάγρα,  Ιωάννα Κίσσα, Ευαγγελία Λαγοπούλου, Ειρήνη Χλώρου, Ελβίρα Παπαγεωργίου, Μελανία Παναγιωτίδου,  Μανούσα Κωνσταντινίδου,  Αλίκη Μυλωνά,  Ειρήνη Στρακαρη,  Γιώργος Σιούλας, Αρτέμης Αρκουμάνης, Βίκυ Ιακωβάκη, Γωγώ Κατσιανάκου, Εύα Κατσιούλα,  Έφη Μπίλιου,  Μαρίνα Ζαρκάδα,  Λιάνα Λέγκα,  Ελένη Δημητριάδου,  Ελενα Τζιάνη,  Μαρία Ποσποτίκη,  Βασιλική Λέρα,  ‘Εμυ Καρακάξα,  Χριστίνα Αβραμίδου.

Ανεκτίμητη είναι η συμβολή όλων των εκπαιδευτικών, παιδιών, εφήβων και εθελοντών.

 

Η παραγωγή και οι καλλιτεχνικές δράσεις

Η περιπλάνησή του κοριτσιού στις οχτώ χώρες ξεπερνάει τα σύνορα, τη γλώσσα και τις πολιτικές πεποιθήσεις και ο μοναδικός σκοπός της είναι να ενώσει τον κόσμο με την καθαρή και απλή έννοια του ανθρωπισμού. Πρόκειται για μία μοναδική διοργάνωση – σπάνια στο είδος της πραγματικά – για την οποία συνεργάζονται πολλοί άνθρωποι, καλλιτέχνες, εργαστήρια, ομάδες, οργανώσεις και οργανισμοί σε πολλά και διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, για να προσφέρουν χαρά, υποστήριξη, ελπίδα δίνοντας και τη δυνατότητα δημιουργικής έκφρασης σε νέους, παιδιά και ενήλικες.

Το «Ταξίδι» / “Τhe WALK”,  είναι παραγωγή του Good Chance Theatre, του θεατρικού οργανισμού που δημιουργεί πρωτοπόρα δημόσια θεάματα (παράσταση «The Jungle» Young Vic, 2017), με τη συμμετοχή διάσημων καλλιτεχνών, μεγάλων πολιτιστικών ιδρυμάτων, κοινωνικών ομάδων και ανθρωπιστικών οργανισμών. Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με το φιλόδοξο και γεμάτο ωραίες εκπλήξεις θέαμα «Το Ταξίδι» / “Τhe WALK”, στο οποίο συνεργάζεται με τoν πολυβραβευμένο παραγωγό και σκηνοθέτη Stephen Daldry (Τhe Crown, Billy Elliot, Οι ώρες), τoν συγγραφέα και θεατρικό παραγωγό David Lan ,την παραγωγό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο Tracey Seaward, και την Handspring Puppet Company (War Horse), τους κορυφαίους δημιουργούς κούκλας στη Νότια Αφρική που παρουσιάζουν θεατρικές παραστάσεις για ενήλικες και παιδιά για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Ο Καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ είναι ο Αmir Nizar Zuabi, βραβευμένος θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης που διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής του θεάτρου Young Vic, είναι επίτιμο μέλος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Θεάτρων και απόφοιτος του Θεατρικού Προγράμματος του Ινστιτούτου του Sundance. Η σκηνοθέτρια Γιολάντα Μαρκοπούλου είναι η παραγωγός και καλλιτεχνική συνεργάτης του «Ταξιδιού» για την Ελλάδα.

Επιπλέον, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ένα Βήμα Μπροστά” λειτουργεί παράλληλα με τις καλλιτεχνικές δράσεις του Ταξιδιού. Πριν, μετά αλλά και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της, η Μικρή Αμάλ φέρνει σε επαφή νέους ανθρώπους μέσω προγραμμάτων δημιουργικής μάθησης, βοηθώντας τους να δημιουργήσουν φιλίες ζωής μεταξύ τους. Στην Ελλάδα, τα έργα όλων των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2021,  παρουσιάζονται σε τρεις εκθέσεις ξεκινώντας από τις 27/8: στο Πολιτιστικό Χώρο Δ. Χατζής στην πόλη των Ιωαννίνων, στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος της Ελευσίνας και στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας.

Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει τη διαδρομή και τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο πέρασμα της Μικρής Αμάλ μέσω του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στο www.walkwithamal.org/el.

Όλες οι εκδηλώσεις έχουν δωρεάν είσοδο.

Τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα σχετικά με τον COVID πρωτόκολλα ασφαλούς διεξαγωγής εκδηλώσεων.

Το πλήρες πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο του Ταξιδιού: http://www.walkwithamal.org/events/

Το Ταξίδι / The Walk είναι παραγωγή της Good Chance, Stephen Daldry, David Lan και Tracey Seaward σε συνεργασία με την Handspring Puppet Company.

Όλο το πρόγραμμα του Ταξιδιού τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Φωτογραφίες: UNHCR Sokratis Baltagiannis

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Back to top button
Close
Close