Travel

Όλυμπος και Πίνδος στο επίκεντρο Pindus Trail ….οι εμπειρογνώμονες του κλάδου μας λένε

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας διεκδικούν οι υπαίθριες δραστηριότητες (Outdoor Activities), που αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς και έχουν στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και την ανάδειξη περιοχών στο τουριστικό προσκήνιο, που μέχρι τώρα δεν ήταν στην πρώτη γραμμή της επισκεψιμότητας. Κοινός παρανομαστής των πρωτοβουλιών που έχουν εκκινήσει, τόσο σε επίπεδο προβολής τους, όσο και σε τεχνικό και θεσμικό σκέλος, είναι η μεγέθυνση του οικονομικού αποτυπώματος στις τοπικές κοινωνίες αλλά και η συνεισφορά των υπαίθριων δραστηριοτήτων τους στα συνολικά τουριστικά μεγέθη της χώρας  όπως εξηγούν  εμπειρογνώμονες του τουριστικού κλάδου.

Εστιάζοντας στον άξονα της προβολής και επικοινωνίας των υπαίθριων δραστηριοτήτων η Marketing Greece, για πρώτη φορά στην Ελλάδα υλοποίησε ένα θεματικό βίντεο ιδιαίτερων προδιαγραφών, για το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, τον Όλυμπο, με την κυρία Δρέττα να σημειώνει πως από μόνος του ο Όλυμπος είναι ένα ξεχωριστό “Brand”. Την ίδια στιγμή σε πλήρη εξέλιξη είναι και οι δράσεις για την ανάδειξη της Πίνδου σε ιδανικό πεδίο ανάδειξης υπαίθριων μορφών τουρισμού, όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αργιθέας και πρόεδρος του δικτύου Πίνδος, Ανδρέας Στεργίου.

Στο δίκτυο Πίνδος έχουν ενταχθεί ήδη 11 δήμοι με 286 κοινότητες εκ των οποίων οι 250 είναι αμιγώς ορεινές και για τις οποίες η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού περιγράφεται ως και “φιλί ζωής” για τη βιωσιμότητα τους. Αν μάλιστα δεν είχει ενσκήψει και η πανδημία, αναφέρει ο κ.Στεργίου, ήδη το δίκτυο θα είχε υλοποιήσει τον οδικό χάρτη για την προβολή της Πίνδου εντός και εκτός συνόρων. Στην Πίνδο ωστόσο τρέχει η υλοποίηση ενός ιδιαίτερου σχεδίου, που έχει αγκαλιαστεί από τις τοπικές κοινότητες και αφορά το το Pindus Trail, που θα συμπληρώσει το παλαιότερο Pindos Way και όπως τονίζεται θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά μονοπάτια της Ευρώπης.

Πρόκειται, όπως ανέφερε ο κ. Στεργίου, για μια ιδιωτική προσπάθεια του Αποστόλη Τσιμπανάκου, λάτρη του βουνού (συνοδός βουνού), και στην ολοκλήρωση του, θα είναι ένα μονοπάτι 600 χλμ που θα ξεκινάει από τους Δελφούς και θα καταλήγει στις Πρέσπες. Στο μεταξύ 200 πιστοποιημένα χιλιόμετρα πεζοπορικών μονοπατιών προσφέρει ήδη το “Menalon Trail”, επισημαίνει ο κ. Μαρινάκος, που μαζί με το “Parnon Trail” απευθύνονται στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία πεζοπόρων που αριθμεί 3 εκατομμύρια μέλη.

Back to top button
Close
Close