Lifestyle news

Χριστόφορος Ζαραλίκος: Με διακατέχει το ίδιο αίσθημα Δικαιοσύνης από την εφηβεία μου

«Είναι ντροπή για μια χώρα να έχει υπουργείο Πολιτισμού και να μην έχει Πολιτισμό»

 

 

«Τα παιδιά στα σχολεία στην Ελλάδα διδάσκονται μια Ιστορία η οποία δεν είναι Ιστορία, Είναι μια περιγραφή ηρωικών πράξεων» 

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος δεν χρειάζεται συστάσεις. Πρόκειται για έναν κορυφαίο standup comedian και έναν εξαιρετικό άνθρωπο. Λίγες ώρες πριν δώσει παράσταση στα Τρίκαλα μιλά στο Trikalaidees.gr για τη δουλειά του αλλά και για θέματα με κοινωνικό πρόσημο.

Μιλάει για τον Πολιτισμό της χώρας, για τα κατευθυνόμενα Μέσα Ενημέρωσης αλλά και για την άσβεστη φλόγα που έχει για το αίσθημα δικαιοσύνης σε έναν κόσμο γεμάτο αδικίες. Κυρίες και κύριοι υποδεχθείτε τον Χριστόφορο Ζαραλίκο στο trikalaidees.gr

«200 χρόνια δανεικά», παίζονται απόψε στα Τρίκαλα. Τι θα δει ο κόσμος;

«Θα δει την ιστορία του λίγο πιο πολύ πάνω στον δρόμο των δανεικών, Κάποιοι πιστεύουν ότι δεν τρέχει τίποτα που χρωστάμε. Εμείς από την άλλη θεωρούμε ότι μια χώρα σαν την δικιά μας, μια νέα χώρα, όταν έχει φθάσει σε τέτοιο χρέος δεν μπορεί να είναι χώρα. Μπορεί να είναι μόνο παράρτημα ή αποικία»

Είναι  μια παράσταση που ουσιαστικά θα προβληματίσεις τον κόσμο;

«Αυτό πάντα το κάνουμε, να βάζουμε τον κόσμο σε μια κριτική σκέψη».

«Όταν ο χαβαλές γίνεται καθημερινότητα υπάρχει πρόβλημα»

 

Θεωρείς ότι ζούμε σε εποχές σοβαροφάνειας;

«Σε εποχές γελοιότητας ζούμε. Σοβαρότητας όχι σίγουρα, ούτε καν σοβαροφάνειας. Δεν προσποιούνται καν τους σοβαρούς και ο κόσμος του αποδέχεται έτσι».

Πως αντιμετωπίζει όλο αυτό το καθεστώς μη σοβαρότητας η νέα γενιά που οι αποφάσεις του τώρα  θα επηρεάσουν την ζωή της τα επόμενα χρόνια;

«Αρχικά με χαβαλέ, ο οποίος είναι καλός αλλά για λίγο. Όταν ο χαβαλές γίνεται καθημερινότητα υπάρχει πρόβλημα. Εννοείται ότι πρέπει να κάνουμε και χαβαλέ για να μην τρελαθούμε, αλλά αν ο χαβαλές γίνεται αντιμετώπιση τότε έχουμε πρόβλημα».

 

Σε τρομάζει η στάση που επιδεικνύουν τα Μέσα Ενημέρωσης;

«Τα κεντρικά, μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας είναι «νεκρά». Δεν αναφέρομαι στα περιφερειακά που κάνουν αγώνα. Αρχικά τα (κεντρικά) Μέσα Ενημέρωσης δεν προσφέρουν Ενημέρωση. Τα Μέσα Ενημέρωσης είναι στα χέρια ανθρώπων που κάνουν όλες τις νόμιμες αλλά και παράνομες δουλειές. Εκεί δουλεύουν άνθρωποι που έχουν αποδεχθεί το ρόλο τους. Η ελληνική κοινωνία δεν έχει καμία ελπίδα αν δεν ανεξαρτητοποιηθεί από αυτό που λέμε Μέσα Ενημέρωσης».

Ο Πολιτισμός είναι ένα «φάρμακο» για την κοινωνία;

«Ο Πολιτισμός βεβαίως και είναι. Όμως αυτή την στιγμή δεν είναι προτεραιότητα ούτε για τις Κυβερνήσεις και σίγουρα ούτε για τα Μέσα Ενημέρωσης. Είναι προτεραιότητα για ένα μικρό μέρος του κόσμου».

Μιας και μιλάμε για Πολιτισμό, στη χώρα όπου έχει γεννηθεί το θέατρο δεν διδάσκεται η θεατρολογία στα σχολεία…Σε στεναχωρεί αυτό; Σε θυμώνει;

«Σίγουρα. Τα σχολεία φτιάχνουν σύγχρονους, αμόρφωτους, σκλάβους. Στα σχολεία τα παιδιά μαθαίνουν θρησκευτικά από την ώρα που μπαίνουνε μέχρι την ώρα που βγαίνουνε, άπειρες ώρες θρησκευτικά οι οποίες θα ήταν ευλογία αν ήταν άχρηστες. Τώρα δεν είναι άχρηστες είναι βλαπτικές. Τα παιδιά στα σχολεία στην Ελλάδα διδάσκονται μια Ιστορία η οποία δεν είναι Ιστορία. Είναι μια περιγραφή ηρωικών πράξεων χωρίς να περιλαμβάνει καθόλου τα αρνητικά και τα καθάρματα. Δεν μπορεί να παθιάζουν τα παιδιά για ένα λαό όπου όλοι είναι καλοί, όλοι είναι Άγιοι και όλοι είναι ήρωες».

Αν ο Ζαραλίκος αναλάμβανε το υπουργείο Πολιτισμού τι θα έφτιαχνε;

«Θα το έκλεινα. Είναι ντροπή για μια χώρα να έχει υπουργείο Πολιτισμού και να μην έχει Πολιτισμό. Ο λόγος της ύπαρξης του υπουργείου Πολιτισμού είναι ότι δεν υπάρχει Πολιτισμός».

Η πρώτη φορά που συστήθηκες στο ευρύ κοινό ήταν σε μια εμφάνιση σου στους απαράδεκτους, από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Έχει αλλάξει ο Χριστόφος αλλά και ο κόσμος από τότε;

 «Ο Χριστόφορος ωριμάζει, άλλωστε αυτή είναι και η φυσική εξέλιξη του ανθρώπου. Αυτό που δεν είναι υποχρεωτικό στον άνθρωπο είναι να γερνάει. Ο Χριστόφορος λοιπόν ωριμάζει αλλά τα νεύρα του εννοείται ότι είναι τσιτωμένα όπως πριν 25 χρόνια και το αίσθημα Δικαιοσύνης που είχε πριν 35 χρόνια, όταν ήταν έφηβος δηλαδή, παραμένει το ίδιο αφού ζει σε μια χώρα και σε έναν πλανήτη γεμάτο αδικίες. Άρα είμαι ακόμη εδώ».

INFO παράστασης:

Όλα Κουλά – Available On Demand  Εισιτήριο: 8€

Εισιτήρια πωλούνται online μέσω www.hahcomedy.com

Tickets link: https://www.hahcomedy.com/onlineshows/ola-koula

Back to top button
Close
Close