Ειδήσεις

Χριστίνα Αλεξοπούλου: Στάση ζωής η διαρκής υποστήριξη των ΑμΕΑ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες που καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου, επαναπροσδιορίζει την ανάγκη ευαισθητοποίησης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, όλων των ατόμων που έχουν κάποιας μορφής αναπηρία. Τα κράτη και οι Κυβερνήσεις οφείλουν να εστιάζουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και στις δυνατότητες αυτών των ατόμων, ώστε η κοινωνική τους ένταξη να μας απασχολεί όλους.
Όταν το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με ιδιαιτερότητες που επηρεάζουν και μειώνουν τον κανονικό τρόπο ζωής του, σημαίνει χαμηλότερες παροχές υγείας, λιγότερη πρόσβαση στην εκπαίδευση και λιγότερες ευκαιρίες αξιοπρεπούς διαβίωσης. Έτσι προκύπτουν οι διακρίσεις που εμποδίζουν την πρόσβαση στα πιο απλά πράγματα όπως η κυκλοφορία, μέχρι τα πιο σύνθετα όπως οι πληροφορίες και η ομαλή λειτουργία ενός απαιτούμενου περιβάλλοντος φροντίδας, γύρω από τα άτομα αυτά.
Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες για την υποστήριξή τους. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ΑμΕΑ, η θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού, η Κάρτα Αναπηρίας και οι πρωτοβουλίες ευνοϊκών νομοθετικών ρυθμίσεων για τα άτομα με αναπηρία και τα μέλη των οικογενειών τους, αποτελούν σημαντικά βήματα για την βελτίωση της ζωής τους. Η υποστήριξη με κάθε τρόπο των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες είναι διαρκής ευθύνη και στάση ζωής και πρέπει να αφορά όλους μας.

Back to top button
Close
Close