Πολιτισμός

Χρήστος Λόζιος ο σύγχρονος εκφραστής της παραδοσιακής μουσικής

Ένας γνήσιος εκφραστής των παραδοσιακών μας τραγουδιών και της δημοτικής μουσικής μας παράδοσης, γνήσιο τέκνο του Ασπροποτάμου, είναι ο Γαρδικιώτης τραγουδιστής, Χρήστος Λόζιος.
Γιός του Σωκράτη Λόζιου από το Γαρδίκι και της Αγγελικής Μουστάκα από την Τζούρτζια, γαλουχήθηκε στα ακούσματα μεγάλων δημοτικών δημιουργών και μουσικών.
Μεγάλωσε ακούγοντας τον Γιώργο Βούκια, τον Σωτήρη Σγούρο και όλους τους προγενέστερους δημοτικούς λαϊκούς οργανοπαίκτες μουσικούς και τραγουδιστές.
Από νωρίς ακολούθησε την τέχνη του υδραυλικού αλλά τα μελλούμενα άλλα έλεγαν !!
To 1984, υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία και με άδεια βρέθηκε παραμονή του 15αύγουστου στο Γαρδίκι. Στην πλατεία, η ορχήστρα με τον μεγάλο δάσκαλο Γιώργο Βούκια. Εκεί ήταν που πήρε το βάπτισμα του πυρός, ανεβαίνοντας να τραγουδήσει στο πάλκο. Εκείνο το βράδυ άλλαξε η ζωή του.
Tην επόμενη έφυγε για την μονάδα του, απ όπου μετά από πολύ σκέψη πήρε την μεγάλη απόφαση να ακολουθήσει τον δρόμο που του υπαγόρευε η καρδιά του. Να γίνει τραγουδιστής.
Βουνά μου πως περάσατε, τραγούδι Χρήστος Λόζιος, κλαρίνο Σωτήρης Σγούρος.
Έτσι, ξεκίνησε την καριέρα του στο δημοτικό πεντάγραμμο, με πλούσια δισκογραφία και συνεχή παρουσία σε πολιτιστικές εκδηλώσεις συλλόγων, κοινοτήτων, σε πανηγύρια, σε γάμους και βέβαια στην πλατεία στο Γαρδίκι.
Τραγούδι Χρήστος Λόζιος, κλαρίνο Δημήτρης Καλαμπόκας – Βλάχικα Μπεράτια.
Ο Χρήστος Λόζιος έχει συνεργαστεί με σημαντικά ονόματα του δημοτικού πάλκου όπως ο Σωτήρης Σγούρος, ο Δημήτρης Μπαρούτας, ο Νίκος Μπιτέλης, ο Πάνος Κοτρώτσος, ο Νίκος Καψάλης, ο Νίκος Τζουκόπουλος, ο Πάνος Τσιαγκούρης και πολλοί άλλοι.
Είναι μόνιμος κάτοικος Τρικάλων. Παντρεμένος με τη Τζουρτζιώτισα Χριστίνα Καλαμάρα και έχουν αποκτήσει δύο κόρες, την Αγγελική και τη Δάφνη, 18 και 16 ετών αντίστοιχα.
Η Αγγελική όπως φαίνεται, θα ακολουθήσει την πορεία του πατέρα της μιας και διαθέτει εξαιρετική φωνή. Ευελπιστούμε να την ακούσουμε σύντομα, μόλις οι καταστάσεις το επιτρέψουν.
Ο Χρήστος Λόζιος, είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, με ήθος και αγάπη σε αυτό που κάνει, έχουν με την Χριστίνα μια ευτυχισμένη οικογένεια και ζουν στα Τρίκαλα.
Στο παρακάτω link απολαύστε τον Χρήστο και τον Σωτήρη Σγούρο, από ένα ραδιοφωνικό αφιέρωμα του Ράδιο Ζυγός και του παραγωγού Μίμη Οικονόμου. Αξεπέραστα τραγούδια.
Ευχαριστώ τον Χρήστο και τη Χριστίνα για την βοήθειά τους και την παραχώρηση του υλικού.
Σωτήρης Ε. Κάκιας
Γαρδίκι Fans

Back to top button
Close
Close