«Φεμινίστρια δεν ήμουν ποτέ»: Η πρώτη συνέντευξη της Μπριζίτ Μπαρντό ύστερα από 11 χρόνια προκαλεί αντιδράσεις

Η Μπριζίτ Μπαρντό έδωσε την πρώτη της συνέντευξη μετά από 11 χρόνια και, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο κίνημα #MeToo.
Σε μια σπάνια δημόσια παρέμβασή της, η Μπριζίτ Μπαρντό, μία από τις πιο θρυλικές μορφές του γαλλικού και παγκόσμιου σινεμά, επέλεξε να τοποθετηθεί για ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τη γαλλική κοινωνία -το κίνημα #MeToo και τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση που συνεχίζουν να συγκλονίζουν τον χώρο του θεάματος.
Η παρέμβαση της Μπριζίτ Μπαρντό Μπαρντό έδωσε την πρώτη της συνέντευξη μετά από 11 χρόνια, λίγες μόλις ημέρες πριν την ετυμηγορία στη δίκη του Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ενός από τους πιο αναγνωρίσιμους Γάλλους ηθοποιούς των τελευταίων δεκαετιών, για σεξουαλική επίθεση.
Ο Ντεπαρντιέ, ο οποίος δεν ήταν παρών στο δικαστήριο για την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, αφού βρίσκεται στην Πορτογαλία για τα γυρίσματα ταινίας που σκηνοθετεί η Φανί Αρντάν, καταδικάστηκε για σεξουαλική επίθεση εις βάρος μιας 54χρονης σκηνογράφου και μιας 34χρονης βοηθού σκηνοθέτη στα πλατό της ταινίας «Les Volets Verts» στο Παρίσι τον Σεπτέμβριο του 2021.
Η 90χρονη Μπριζίτ Μπαρντό σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV από το σπίτι της κοντά στο Σεν Τροπέ, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για το κίνημα #MeToo, λέγοντας «Ο φεμινισμός δεν είναι για μένα. Άνθρωποι με ταλέντο που απλώς πιάνουν έναν ποπό, ρίχνονται στον πάτο. Τουλάχιστον ας τους αφήσουμε να συνεχίσουν να ζουν. Δεν βρίσκουν πια δουλειά».
Τα σχόλια της Μπριζίτ Μπαρντό προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί την κατηγόρησαν για σεξισμό, άγνοια της σύγχρονης πραγματικότητας και απαξίωση των θυμάτων. Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι και αυτοί που υπερασπίστηκαν τη στάση της, θεωρώντας τη φωνή της ως «αναγκαία αντίσταση» σε μια εποχή που -όπως λένε- «η υπερβολή και η ακρότητα απειλούν την ελευθερία της έκφρασης και του φλερτ».
Η στάση της Μπριζίτ Μπαρντό δεν είναι μεμονωμένη περίσταση. Αρκετοί εκπρόσωποι της παλαιότερης γενιάς του γαλλικού σινεμά αντιμετωπίζουν το #MeToo με σκεπτικισμό ή ακόμη και εχθρότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Κατρίν Ντενέβ, η οποία το 2018 υπέγραψε μαζί με άλλες 100 Γαλλίδες ένα κείμενο που υποστήριζε το «δικαίωμα των ανδρών να ενοχλούν» -ως έκφραση της παραδοσιακής γοητείας και της ελευθερίας στο φλερτ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο ίδιος ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει επικριθεί έντονα, όταν πριν από δύο χρόνια δήλωσε ότι ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ είναι «ένας μεγάλος καλλιτέχνης που αξίζει να ζει με ειρήνη».