Τρίκαλα

Φάκελος ”Ενδοοικογενειακή βία” : Συντονισμένες δράσεις στα Τρίκαλα, με ενδιαφέροντες & σημαντικούς ομιλητές

Μια συντονισμένη και άρτια εκδήλωση ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης από το Περιφερειακό Τμήμα Τρικάλων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με θέμα ”Ενδοοικογενειακή βία” στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη. Τo παρών έδωσαν από την πλευρά του Δ.Τρικκαίων, η Αντιδήμαρχος κ.Σ. Αλεστά και η κ.Εφη Λεβέντη, ο Αστυνομικός Διευθ. Τρικάλων κ.Δ.Μήτραινας, ο Υποδιευθυντής  κ. Θ. Καππάς, ο Διοικητής Τροχαίας κ .Κ.Κωστακόπουλος, η δημοτική σύμβουλος κ.Λώρεν Κασιοπούλου εκ μέρους της αντιπολίτευσης του Δ.Τρικκαίων, τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού και αρκετοί πολίτες.

Ανάμεσα στους εισηγητές της ενημερωτικής εκδήλωσης ήταν η Προϊσταμένη Εισαγγελίας Πρωτοδικών Τρικάλων, κ. Αγορή Παπακώστα που μετέφερε πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για την περιοχή του Ν.Τρικάλων από το αρχείο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Τρικάλων. Παράλληλα με την εμπειρία 20 ετών και πλέον που διαθέτει τόνισε την ανάγκη συνέργειας των Φορέων, αλλά και την άρτια συνεργασία με την  Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων. Είμαστε εδώ σήμερα για να σταθούμε δίπλα στις γυναίκες και τα παιδιά θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, οι νόμοι έχουν γίνει πιο αυστηροί και σίγουρα εφαρμόζονται. Καμία γυναίκα μην διστάσει να καταγγείλει ένα περιστατικό έμφυλης βίας, τα περιστατικά μετά τον κορονοιό, έχουν αυξηθεί αλλά για λίγα εκδόθηκαν διατάξεις ποινικής διαμεσολάβησης, τόνισε στον επίλογο της ενδιαφέρουσας ομιλίας της.


Ο Παναγιώτης Ζαΐμης Αστυνόμος Β, Διοικητής Τ.Ε.Φ.Κ.Κ. Τρικάλων : Πιστοποιημένος εκπαιδευτής ΕΛ.ΑΣ σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας τόνισε : Η Ελληνική Αστυνομία εκσυγχρονίζεται, στέκεται δίπλα στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, στηρίζει τις γυναίκες που φτάνουν στην καταγγελία, δεν τις κρίνει αλλά αντιθέτως υπάρχει εχεμύθεια και στήριξη τους. Σύντομα θα δημιουργηθεί το αρμόδιο τμήμα διαχείρισης των περιστατικών αυτών, και έτσι μαζί με την Εισαγγελία Πρωτοδικών και τις υπηρεσίες του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών Δήμου Τρικκαίων, θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε σε περισσότερα περιστατικά συντονισμένα και άμεσα.

Ελευθερία Τζιουβάρα, Νομική σύμβουλος Συμβουλευτικού Κέντρου
Γυναικών Δήμου Τρικκαίων : «Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε γυναίκα θύμα της βίας και παράλληλα παλεύουμε με όλες τις δράσεις αυτές για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας» . Συνολικά 665 γυναίκες θύματα βίας και πολλαπλών διακρίσεων έχουν λάβει τις υπηρεσίες του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Τρικκαίων, το οποίο στις 26 Νοεμβρίου 2023, συμπλήρωσε δέκα χρόνια λειτουργίας.

Το Κέντρο αποτελεί :

  • Αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου δικτύου Δομών πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών σε πανελλαδικό επίπεδο
  • Αποτελεί δομή του Δήμου Τρικκαίων και υπάγεται στο Τμήμα Κοινωνικών Πολιτικών και Δημόσιας Υγείας της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας.
  • Χρηματοδοτείται από από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα « Θεσσαλία» 2021-2027 .
  • Τελεί υπό την επιστημονική εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιώματων, ως μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.
  • Στελεχώνεται από Κοινωνικό Λειτουργό, Κοινωνιολόγο, Ψυχολόγο και Νομικό.
  • Παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες, κοινωνικής, ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής συμβουλευτικής στήριξης.

Απευθύνεται σε:

  • Γυναίκες που υφίστανται βία οποιασδήποτε μορφής
  • Γυναίκες ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που εκτίθενται σε πολλαπλές διακρίσεις
  • Γυναίκες και άντρες που θέλουν να πληροφορηθούν τους τρόπους με τους οποίους οι ίδιοι μπορούν να βοηθήσουν.
  • Φορείς και αρχές προκειμένου να πληροφορηθούν για θέματα έμφυλης βίας και ανισότητας.

Ο Συντονισμός έγινε από τον Νίκο Αλεξίου, Δικηγόρο Παρά Αρείω Πάγω, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου
Τρικάλων, ενώ  Πρόεδρος της Επιτροπής ήταν ο Στέφανος Μπέης

Συνδιοργάνωση: Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων. Με τη στήριξη του Δήμου Τρικκαίων

 

Back to top button
Close
Close