Τρίκαλα

Υφ όρον απόλυση για τον Νίκο Παλαιοκώστα -Θα δίνει παρών στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Τρικάλων

Το 2021  βαρυποινίτης, Νίκος Παλαιοκώστας, βγήκε από τις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πατρών και οδηγήθηκε στα Τρίκαλα ώστε να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε κατ’ οίκον περιορισμό στο πατρικό του σπίτι στην Αγία Μονή όπως και έγινε .Χωρίς να δώσει κάποιο δικαίωμα όλα αυτά τα χρόνια και υπό διακριτική επιτήρηση από τους άνδρες της Ασφαλείας Τρικάλων ακολούθησε το πρόγραμμά του βγαίνοντας μόνο από το σπίτι του σύμφωνα με τον νόμο για να πραγματοποιήσει επισκέψεις στο ΓΝΤ καθώς υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση

 

Να θυμίσουμε ότι τον Οκτώβριο του 2021 είχε βγεί  από τις φυλακές, μετά από βούλευμα του αρμόδιου Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κοζάνης, το οποίο έκανε δεκτή αίτηση αποφυλάκισης που κατέθεσε ο κρατούμενος , επικαλούμενος σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σήμερα πάντως μετά από νέο αίτημα , ο 64 χρόνος κατάφερε να άρει την επιτήρησή του και να του κοινοποιηθεί δικαστική απόφαση “Υφ όρον απόλυση” με την υποχρέωση να δίνει παρών στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα στην Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων και συγκεκριμένα στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Τρικάλων.trikalaidees reportaz

Παλαιοκώστας

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν ο Βασίλης και Νίκος Παλαιοκώστας γράφουν μια ιστορία  που πολλοί την χαρακτήρισαν οι “Ντάλτονς της Ελλάδας” με τις χολιγουντιανές αποδράσεις αλλά και ως “οι… μετρ των απαγωγών”.

Για σχεδόν 4 δεκαετίες οι αδερφοί Παλαιοκώστα γέμιζαν τα αστυνομικά δελτία με σωρεία ποινικών αδικημάτων. Ο “Φαντομάς” Νίκος με 5 ληστείες, 1 απαγωγή και 2 αποδράσεις και…σχεδόν 200 έτη ποινής φυλάκισης στο “βιογραφικό” του.

Ο… μικρός του αδερφός Βασίλης με 5 ληστείες 2 απαγωγές, 3 αποδράσεις και ένα…θανατηφόρο κουτί με μπισκότα στον υπασπιστή του Υπουργού Δημόσιας Τάξης. Ληστείες “μαμούθ”, “διακεκριμένες” απαγωγές, επεισοδιακές καταδιώξεις, κινηματογραφικές αποδράσεις. Πρωτοφανή περιστατικά για την ελληνική πραγματικότητα που θύμιζαν σενάρια αστυνομικών ταινιών, αστικοί θρύλοι που μέχρι και σήμερα έχουν δημιουργήσει ένα μύθο γύρω από το όνομα των δύο περιβόητων κακοποιών.

Ο 64χρονος σήμερα  ήταν ο μεγαλύτερος γιος του λαχειοπώλη Λεωνίδα Παλαιοκώστα από το Μοσχόφυτο, ορεινό χωριό των Τρικάλων. Έφηβος έπιασε δουλειά στα καράβια, με το όνομά του να εμφανίζεται για πρώτη φορά σε αστυνομικό δελτίο το 1979, για τροχαία παράβαση.

Ακολούθησαν οι πρώτες κλοπές και διαρρήξεις, ενώ την ίδια εποχή γνωρίζεται με τον σχεδόν συνομήλικό του, επίσης διαρρήκτη, Kώστα Σαμαρά ή Zαρανίκα. Στην “παρέα” ενσωματώνεται σταδιακά ο μικρότερος αδελφός του, Βασίλης, που πρωτοαπασχολεί την αστυνομία για κλοπές, το 1986. Δύο χρόνια αργότερα, θα ξεκινήσει το “κρεσέντο” συλλήψεων και… αποδράσεων των δύο αδερφών.

Τον Ιανουάριο του 1988 ο Νίκος Παλαιοκώστας θα καταλήξει στις φυλακές, αλλά τα… σίδερα δεν μπόρεσαν να τον κρατήσουν για πολύ, καθώς απέδρασε με τη βοήθεια του αδερφού του που του… πέταξε σκοινί πάνω από τον τοίχο της φυλακής. Τον Φεβρουάριο του 1990 έρχεται η δεύτερη σύλληψη, στο χωριό Ζωοδόχος Ιωαννίνων. Θα μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, από όπου θα αποδράσει μαζί με άλλα 80 άτομα κατά τη διάρκεια εξέγερσης στις 15 Δεκεμβρίου.

Το… παράδειγμα του μεγάλου του αδερφού ακολούθησε και ο Βασίλης Παλαιοκώστας, με την πρώτη του απόδραση να καταγράφεται τον Δεκαπενταύγουστο του 1991 από τις φυλακές της Χαλκίδας. Ακολούθησαν οι δύο κινηματογραφικές αποδράσεις του από τον Κορυδαλλό με ελικόπτερο, η πρώτη στις 4 Ιουνίου 2006 και η δεύτερη στις 22 Φεβρουαρίου του 2009, όταν μαζί με τον Αλκέτ Ριζάι “πέταξαν” για δεύτερη φορά από τη φυλακή.

Από τότε, ο επικηρυγμένος με το ποσό του 1 εκατ. ευρώ κακοποιός, παραμένει καταζητούμενος, “απολαμβάνοντας” την ελευθερία του.

Παλαιοκώστας

Στην τελευταία του… συνάντηση με αστυνομικούς το 2011, είχε εκτυλιχθεί μια “χολιγουντιανή” καταδίωξη στην περιφερειακή οδό Λιβαδειάς-Αράχωβας. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο Βασίλης Παλαιοκώστας βγήκε από το αυτοκίνητό του και σε θέση σκοπευτή, πυροβόλησε 23 φορές με καλάσνικοφ προς το περιπολικό του Τμήματος Ασφαλείας, που βρισκόταν σε απόσταση περίπου 100 μέτρων. Μία από τις σφαίρες του πολεμικού όπλου διαπερνά τη λαμαρίνα του περιπολικού και τραυματίζει σοβαρά στο μηρό έναν από τους αστυνομικούς.

Κλοπιμαία, λύτρα και… επικηρύξεις “μαμούθ”

“Ακουμπήστε τα χέρια σας πάνω στο γκισέ και δεν πρόκειται να πάθετε τίποτα εάν δεν κάνετε καμιά εξυπνάδα”. Πρωί Τρίτης 2 Ιουνίου 1992. Οι αδερφοί Παλαιοκώστα, μαζί με τον Κώστα Σαμαρά, έχουν μόλις εισβάλει στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Καλαμπάκα, κρατώντας δύο καραμπίνες και ένα αυτόματο όπλο και ακινητοποιούν τους υπαλλήλους και τον διευθυντή που τους δίνει τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου.

Back to top button
Close
Close