Επιχειρείν

Υποψήφια πόλη ο Βόλος για το εργοστάσιο ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων Next e.GO Mobile

Επένδυση που θα φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ

Την παρουσίαση του ηλεκτροκίνητου οχήματος e.GO πραγματοποίησε σε χθεσινή εκδήλωση από την εταιρεία Next e.GO Mobile. Πρόκειται για ένα σύγχρονο, μικρών διαστάσεων ηλεκτρικό όχημα πόλης που θα κατασκευάζεται στην Ελλάδα μέσα από μία επένδυση που είναι στα σκαριά.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Η Next e.GO Mobile έχει σήμερα ένα εργοστάσιο παραγωγής στο Άαχεν της Γερμανίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο διάστημα ξεκίνησε η κατασκευή ενός δεύτερου εργοστασίου στο Λόβιτζ της Βουλγαρίας. Το νέο αυτό εργοστάσιο υπολογίζεται ότι θα μπει στην πρίζα το 2023 και θα παράγει περίπου 40.000 οχήματα ανά έτος.

Το τρίτο εργοστάσιο της γερμανικής εταιρείας έχει αποφασιστεί να λειτουργήσει στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία απόφαση που θα αλλάξει τα δεδομένα στη χώρα καθώς για πρώτη φορά ένα όχημα αιχμής, ηλεκτροκίνητο θα είναι made in Greece.

Επένδυση που θα φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η σκέψή είναι να ξεκινήσει η λειτουργία από ένα micro-factory αρχικής δυνατότητας παραγωγής 2.000 οχημάτων ανά έτος (περί το 2024) τα οποία θα πωλούνται στην Ελλάδα και μιας επένδυσης 25 εκατ. ευρώ . Σταδιακά η επένδυση αυτή θα μεγαλώνει για να φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ (ίσως και παραπάνω) και τελικά η παραγωγή να φτάσει τα 20.000 οχήματα ετησίως.

Το μεγάλο ερώτημα είναι το που θα γίνει το εργοστάσιο. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές οι γερμανοί έχουν στην ατζέντα τους 24 πιθανά σημεία τα οποία είναι κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. Πόλεις όπως ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη και η Καβάλα έχουν ήδη μπει στην λίστα αυτή. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί και να ανακοινωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου

Ένα βασικό συστατικό για την επιλογή τελικά της θέσης που θα ξεκινήσει η ελληνική παραγωγή, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, είναι να υπάρχει κοντά σιδηρόδρομος και λιμάνι καθώς τα μέρη κατασκευής του αυτοκινήτου θα έρχονται από όλο τον κόσμο.

Στόχος της γερμανικής εταιρείας είναι να προσληφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι έλληνες και μάλιστα, όπως λένε πληροφορίες, στόχος είναι έλληνες του εξωτερικού που έχουν προϋπηρεσία στην βιομηχανία αυτοκινήτου, συμβάλλοντας στον στόχο του brain gain.

Μια επένδυση που θα συμβάλει στην ανάπτυξη
Συνολικά προβλέπεται η δημιουργία 1.000 νέων θέσεων εργασίας ενώ άλλες 5.500 θέσεις εργασίας θα συνδέονται με την επένδυση, καλλιεργώντας ένα κλίμα ανάπτυξης στην περιοχή η οποία θα επιλεχθεί.

Η Next e.GO Mobile συνεργάζεται με τα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Άαχεν ενώ θα δημιουργηθεί και ένα Campus R&D που θα έχει ως στόχο την συνεχή βελτίωση των οχημάτων. Αυτό που υποστηρίζεται από στελέχη της αγοράς, είναι πως η γερμανική εταιρεία έχει καταφέρει να μειώσει τον χρόνο παραγωγής ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε μόλις 10 λεπτά από περίπου 40 που χρειάζονται σήμερα.

Επόμενη χώρα που προγραμματίζεται να λειτουργήσει εργοστάσιο είναι το Μεξικό ενώ στα σχέδια είναι και μία βάση πώλησης στην Ελβετία.

thenewspaper.gr

Back to top button
Close
Close