Τρίκαλα

Υποδοχή Ιερών Λειψάνων πάντων των εν Τρίκκη Αγίων

υποδοχή πάντων των σωζομένων Ιερών Λειψάνων των εν Τρίκκη Αγίων, ήτοι του Αγίου Βησσαρίωνος, του Αγίου Εφραίμ Τρίκκης και του Αγίου Αρσενίου Επισκόπου Ελασσώνος έμπροσθεν του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Τρικάλων υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου, με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου, των Αρχών του Νομού και της Πόλεως, εκπροσώπους Υπηρεσιών, Συλλόγων και Σωματείων και τον ευλαβή Λαό.Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Στην συνέχεια θα τελεστεί δέηση επί τη αφίξει των Ιερών Λειψάνων και εν συνεχεία Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου.Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Λιτάνευσις των Ιερών Λειψάνων και Αρτοκλασία μετά Θείου Κηρύγματος υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος.

Παραθέτουμε στην συνέχεια τα ονόματα των 16 εν Τρίκκη Αγίων, καθώς και τα Μεγαλυνάρια που έγραψε ο π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης.

Τα ονόματα είναι:

1. Οικουμένιος, ο ανεψιός του Αγ. Αχιλλίου (4ος αιώνας).

2. Οικουμένιος, ο ερμηνευτής (10ος αιώνας).

3. Κυπριανός Λαρίσης (1330).

4. Αντώνιος Λαρίσης, ο νέος Θεολόγος-Ομολογητής (1362).

5. Βησσαρίων Α΄ Λαρίσης, ο Γέρων (1490).

6. Μάρκος ο ησυχαστής Λαρίσης (1950).

7. Διονύσιος ο Ελεήμων Λαρίσης (1527)

8. Βησσαρίων ο Β΄, ο κτίτωρ Δουσίκου, ο θαυματουργός (1540).

9. Νεόφυτος, ο ανεψιός του Αγίου Βησσαρίωνος Λαρίσης (1559).

10. Αρσένιος Ελασσώνος, μικρανεψιός του Αγίου Βησσαρίωνος (1626).

11. Νεομάρτυρας Εφραίμ, ο εν Νέα Μάκρη μαρτυρήσας (1490).

12. Νεομάρτυρας Κοσμάς, ο εν Προύσση μαρτυρήσας (1490).

13. Άγιος Ιάκωβος, οσιομάρτυς, γέροντας Αγίου Θεωνά (1520).

14. Νεομάρτυρας Νικόλαος ο εκ Μετσόβου (1617).

15. Όσιος Φιλόθεος ο εκ Σκλαταίνης-Ριζώματος (κτίτωρ μονής Αγίου Στεφάνου Μετεώρων.

16. Δανιήλ Μετεωρίτης, εκ Τσιοτίου-Φαρκαδόνας.

Τα Μεγαλυνάρια που έγραψε ο Πατήρ Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης και θα ακουστούν το Σαββατοκύριακο γράφτηκαν στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας από τις 21 Αυγούστου ως 3 Σεπτεμβρίου και έχουν ως εξής: «Χαίρε Εκκλησία Τρίκκης φαιδρώς, έχουσα προστάτας, και προς Κύριον πρεσβευτάς, την πληθύν Αγίων, Ποιμένων και Μαρτύρων, λαμπρώς ώδε λαμψάντων, τρόποις θεόφροσι».

«Χαίρετε ποιμένες κλεινοί Χριστού, οι της Τρίκκης ποίμνην, οδηγήσαντες προς Θεόν, Όσιοι πατέρες, και ο χορός Μαρτύρων, χαίρετε και απαύστως, ημίν πρεσβεύετε».

 

Back to top button
Close
Close