Ειδήσεις

Τύμπανα πολέμου στην Ουκρανία: «Πράσινο φως» ΗΠΑ για την αποστολή πυραύλων

«Εκτιμώ ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα εισβάλει στην Ουκρανία». Η δήλωση του Τζο Μπάιντεν ήταν το πρώτο… χτύπημα. Το δεύτερο είναι η «άδεια» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων στην περιοχή.

Μόλις λίγες ώρες αφού ο Τζο Μπάιντεν προανήγγειλε την εισβολή της Ρωσίας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε άδεια στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία να στείλουν αμερικανικής κατασκευής πυραύλους και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.Ukraine ports feel squeeze from tensions with Russia | Financial Times

Αυτό δήλωσαν τρεις πηγές που έχουν γνώση του θέματος. Οι χώρες πρέπει να λαμβάνουν άδεια από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτού μεταφέρουν οποιοδήποτε στρατιωτικό εξοπλισμό έχουν λάβει από τις ΗΠΑ προς τρίτες χώρες.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε τη μεταφορά αμερικανικής κατασκευής όπλων από την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Βρετανία προς την Ουκρανία, αλλά δεν έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το είδος των όπλων.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι και εταίροι τους συνεργάζονται για να προσφέρουν βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας στην Ουκρανία. Είμαστε σε στενή επαφή με τους εταίρους μας στην Ουκρανία και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και αυτή την περίοδο εκμεταλλευόμαστε κάθε δυνατό εργαλείο συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας προκειμένου να βοηθήσουμε την Ουκρανία να ενισχύσει τις άμυνές της μπροστά στην αυξανόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας», εξήγησε ο εκπρόσωπος.U.S. Soldiers conduct obstacle and barrier removal training with Ukrainian  forces | Article | The United States Army

Back to top button
Close
Close