Design

Τρεις βίλες στη Σκιάθο μετατρέπονται σ’ ένα γοητευτικό καταφύγιο

Στο νησί της Σκιάθου, το γραφείο 3h architects δημιούργησε τρεις παραθεριστικές κατοικίες, ένα συγκρότημα που περιλαμβάνει τα τρία σπίτια με ιδιωτικές πισίνες κτισμένα αμφιθεατρικά σε μια κατάφυτη βουνοπλαγιά του νησιού. Οι “Atrium Villas ΙΙ”, αποτελούνται από τρεις μονολιθικούς πέτρινους όγκους, που αναπτύσσονται σε τρία επίπεδα, ακολουθώντας την τοπογραφία του οικοπέδου.

Τρία αίθρια, δημιουργούνται μεταξύ των κατοικιών λειτουργώντας αφενός ως ενδιάμεσοι χώροι ανάμεσα στα κτίρια και αφετέρου σαν χώροι σύνδεσης των εξωτερικών με τους εσωτερικούς χώρους διαβίωσης. Στο εσωτερικό, τα υλικά που επιλέχθηκαν είναι κυρίως η πέτρα, προϊόν εκσκαφής από το συγκρότημα, ξύλο και κάποια μεταλλικά στοιχεία.

atrium-9-1536x1024.jpg

Η προσαρμογή στην έντονη κλίση του εδάφους και η θέα προς τη θάλασσα οδήγησαν τους αρχιτέκτονες σε μια παράλληλη, κλιμακωτή διάταξη των κτιρίων, εξασφαλίζοντας άπλετη θέα από όλα τα επίπεδα.Η κάθε κατοικία αποτελείται από έναν μονολιθικό πέτρινο όγκο με ένθετη μονόρριχτη στέγη, σε παράλληλη απόσταση προς τις άλλες δύο. Η μεταξύ τους απόσταση δημιουργεί ενδιάμεσους χώρους, όπως οι αυλές εισόδου και οι βεράντες προς τη θάλασσα.

atrium-05-1536x1024.jpg

Από τις εσωτερικές αυλές ένα διαμπερές άνοιγμα με θέα προς τη θάλασσα και την βεράντα της πισίνας, εξασφαλίζει την οπτική σύνδεση των βασικών υπαίθριων χώρων διημέρευσης μεταξύ των οποίων είναι τοποθετημένη η κατοικία. Το δίπολο των δύο βασικών χώρων διημέρευσης και της κατοικίας στο μέσον αποτέλεσε βασικό θέμα στο σχεδιασμό των χώρων. Δύο αυλές για τις διαφορετικές ώρες της ημέρας, σε οπτική και λειτουργική συνέχεια με το εσωτερικό του σπιτιού, με θέα τη θάλασσα.

atrium-13-1536x1024.jpg

Εσωτερικά η κατοικία αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, ακολουθώντας την κλίση του εδάφους. Στο βασικό επίπεδο εισόδου, βρίσκεται ο ενιαίος χώρος του καθιστικού – κουζίνας, στο κέντρο του οποίου τοποθετείται ξύλινο στοιχείο κλίμακας ανόδου προς τη σοφίτα για τις κατοικίες 1,2 το οποίο λειτουργεί και ως οπτικό διαχωριστικό μεταξύ των χώρων, αλλά και ως καναπές – αποθηκευτικός χώρος.

Επικρατέστερα υλικά η πέτρα, προϊόν εκσκαφής του συγκροτήματος, το ξύλο και οι ελαφριές μεταλλικές κατασκευές. Η αντίθεση των μεταλλικών στοιχείων και των μεγάλων γυάλινων ανοιγμάτων με τους στιβαρούς πέτρινους τοίχους αναδεικνύει τη σύνθεση και προσδίδει ελαφρότητα.

atrium-01-scaled.jpg

About

Το αρχιτεκτονικό γραφείο hhharchitects ιδρύθηκε το 2000 από τους αρχιτέκτονες Νικήτα Χατζημιχάλη και Ιωάννα Χολέβα με έδρα την Αθήνα και υποκατάστημα στη Σκιάθο. Οι hhharchitects αποτελούν συνέχεια του αρχιτεκτονικού γραφείου Νίκος Χατζημιχάλης και Heide Χατζημιχάλη-Schwartz. Ο σχεδιασμός με έμφαση στην ποιότητα, τη λειτουργικότητα, την ανάδειξη των τοπικών στοιχείων, αλλά και η αναζήτηση και χρήση νέων υλικών-τεχνολογιών αποτελούν τις βασικές αρχές του γραφείου για τη δημιουργία πρότυπων κτιριακών εγκαταστάσεων που λειτουργούν ως σημεία αναφοράς. Η εξαιρετική ποιότητα που προσφέρει το κλίμα, η φύση και η ελληνική παράδοση σε διάλογο με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό είναι για μας τα βασικά εργαλεία στη δημιουργία ενός ξεχωριστού έργου.

Τα τελευταία χρόνια έργα των hhharchitects έχουν βραβευθεί σε διάφορους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Ο Νικήτας Χατζημιχάλης είναι αρχιτέκτων–μηχανικός (mag.arch.) απόφοιτος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βιέννης (1998). Η Ιωάννα Χολέβα είναι αρχιτέκτων–μηχανικός (mag.arch.) απόφοιτος του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης (1997).

Φωτογραφίες: Νίκος Δανιηλίδης

https://glow.gr/

Back to top button
Close
Close